26 de des. 2022

Sant Esteve a Camporells: Pic de Mortiers 2.605m

Entristeix veure els Pirineus tant escadussers de neu!

Pic de Mortiers des de la Serra de Mauri

Potser a Camporells és dels pocs llocs esquiables dels Pirineus Orientals amb accés amb esquís als peus: el forfait randoneur val 9 euros i et deixa dalt de la Serra de Mauri, amb neu contínua tot i que és vella, vitrificada als llocs ombrívols i dura a la resta (només transforma a solanes on no hi bufa el vent).

Perics i Puig de la Portella Gran

Aquests dies es veuen esquiables el Petit Peric, el Puig i el Pic de Mortiers. La Portella Gran, amb més alçada i pendent, enlluernava de glaçada que es veia, i la Vall de la Galba s'intueix glaçada i poc innivada.

Estany Gros i Perics

El nostre recorregut d'avui és un clàssic: el segon telecadira de Formigueres ens deixa a 2.300m i cal planejar cap a l'oest per la Serra de Mauri (2.400m). Aquest tros a priori el més senzill és avui una pista de patinatge i és delicat avançar. La baixada cap a Camporells també està glaçada i trepitjada per infinites traces... Amb prou neu es pot virar a mitja baixada cap a l'estany Gros per estalviar alguns metres de desnivell però nosaltres baixem fins l'estany del mig i trobem la pau... més gruix i dur però no glaçat. 

Tornem a posar pells i remuntem per pendents suaus i diferents llacs cap al nord-oest i enfilem el Pic de Mortiers pel llom oest, amb esquís fins el cim sense dificultats.

Pic d'Ouxis, bons records! (des del cim)

Dent d'Orlu i Sant Bertomeu

Pic de Mortiers 2.605m; +600m /-1.200m; 10,5km des de la Serra de Mauri, 6km més de descens baixant per les "blaves" fins la base de l'estació; F, *, S2

Bones traces!!!

Marta i Jaume

25 de des. 2022

Bon Nadal!

 (missatge de la Terra al Nadal... i, mentrestant, l'hivern amagat!)

19 de des. 2022

Trigoniero, fum, fum, fum...

Pic Mener 2.452m (17/12/2022) i Salcorz 2.676m (18/12/2022), un #8cims

Buixín, Punta Fuelsa, i Punta Suelza en segon terme, des del Pic Mener

Traginar la motxilla ben carregada els prop de 4,5km i 700m de desnivell des de la carretera (aparcament a 1.290m) fins al Refugi de Trigoniero (1.960m) és el peatge a la neu contínua, els itineraris verges i solitaris i les bones esquiades. La clau de l’èxit és en els petits detalls: portar una serra per fer llenya, un dipòsit per carregar l’aigua, un cordino per fer l’estesa... un bon vi! 

El refugi està en bon estat, amb lloc per dormir 4 persones (més a terra), taula amb bancals i una estufa de llenya que no tira gaire bé i que ens ha deixat ben fumats per a tota la temporada. 


La neu continua és a 1.800m esquiable des dels 1.900m. Hi ha poc gruix però la base està endurida i no es rasca enlloc. Per sobre els 2.000m el gruix augmenta i hi ha neu sense transformar a obagues, gebre de bon esquiar... tot plegat molt estable, amb plaques i cornises evidents, i moltes purgues antigues que marquen els llocs delicats del recorregut. Els itineraris realitzats requereixen neu estable, i és fàcil trobar condicions menys compromeses a principis de primavera. 

Aquest cap de setmana el temps ens ha acompanyat, amb sol, fresca i poc vent, i aquelles llums d’hivern que atrapen! 

Dissabte 17/12/2022 Pic Mener 2.452m

+1.200 (600 des del refugi) / -600m; 11km; PD+(per la canal final), F, S2 

Així es veia el Mener diumenge en l'ascens al Salcorz, des del pas a 2.050m

Entre els barrancs de Trigoniero i Urdiceto hi ha una cubeta enlairada orientada a nord-est on hi ha els estanyols de Mener i aquest cim que la tanca a l’oest. És un racó molt bonic i que conserva molta neu i de qualitat. S’hi accedeix des del barranc de Trigoniero just en creuar el pont a la cota 1.860m prenent direcció sud. En el nostre cas, primer hem anat a deixar pes al refugi per tornar a “la Plana”, cota 1.900m per flanquejar sense perdre alçada cap al barranc que porta a la cubeta. A 2.100m cal virar i en direcció oest remuntar cap als estanyols i el final de la vall. 

Un esperó de roca punxegut i dos pins en un coll al nord del cim (cercle a la foto) és la senyal de cap a on anar, però sense arribar-hi i s’ha d’ascendir de dreta a esquerra i remuntar ja sense esquís per una canal casi a la vertical del cim (uns 60m). Alternativament es pot continuar i anar a buscar el coll al sud, però malfiar-se del pendent i la cornisa. 

Al cim ens sorprenen les vistes a uns muntanyots ben gelats i esvelts, els Buixín i la Punta Fuelsa i darrera la Punta Suelza... 

El descens és molt bo per l’orientació i el paratge amb el Pic d’Espada i altres muntanyes temptadores. 

Ho fem amb les darreres llums d’una tarda de desembre, i acabem fent llenya de forma selectiva per la nit de cabana que ens espera... 


Diumenge 18/12/2022 Punta de Salcorz 2.676m 

+700 des del refugi /-1.400 (nosaltres hem fet un coll addicional +/-200); 12km (+3 nosaltres); F, **, S2-S3 

Fa il·lusió repetir un cim que vam fer fa 18 anys, i que en Ramon Izquierdo, que hi era, el proposi com a #8cims n’és un al·licient addicional. 

Des del refugi es pot prendre el sender d’estiu pel barranc que hi ha darrera (poca neu per orientació sud) o resseguir el torrent pocs metres per, quan s’obre, agafar ràpidament alçada cap al nord-est a buscar el lloc per on passa el sender d’estiu. És important trobar el pas engorjat per on va el camí, a la cota 2.050m aproximadament (a la primavera, de tornada evitar passar tard per aquest punt propens a les allaus) i després ja progressar sense dificultats per poc pendent. 

A 2.200m es vira a una vall orientada a est, sota la cresta de Moudang i es visualitzen a la llunyania les puntes blanques del Salcorz. A 2.300m, el recorregut gira cap al nord per un barranc estret i propens a les purgues. 

Nosaltres hem anat en direcció contraria per una successió de comes fins a la punta 2.595m. Una aresta llarga i entretinguda cap al nord portaria fins al cim però preferim treure pells i fer una primera baixada per on hem pujat fins la cota 2.400. Allí tornem a posar pells i sense guanyar alçada, en direcció nord progressem per uns pendents que superen per dalt l’engorjat i arribem sota la pala est del Salcorz. La remuntem anant a buscar el dorsal i arribem al llom a la cota 2.600m, i fàcilment i en direcció nord al cim.




El descens és memorable, però cal parar compte a les moltes trampes del terreny que té aquest recorregut! 

Bones traces! 

Ricard i Jaume   

15 de des. 2022

Edició #8cims 2022-2023 Especial Centenari del CEG

 


La proposta #8 Cims de Cegesquí està pensada per fer sortides amb qui vulgueu, en el moment que vulgueu, dimensionant el grup i la data al vostre aire, complint totes les mesures imposades. I a la vegada, els al·licients del repte queden intactes, superació personal, descoberta de cims, natura oberta, esquí de muntanya...

De què es tracta ? 

8 persones referents de l'esquí de muntanya a Catalunya proposen un cim cadascuna d'elles. Enguany, com a homenatge al centenari del Club, els cims han estat triats per 8 presidents del CEG.

Es tracta d'assolir el màxim de cims durant la temporada. Si ho aconseguiu tindreu una sorpresa.

Quins són els cims?

Punta Alta: Francesc Sanahuja, Certascán: Toni Vives, Bisaurín: Marisa Carreño, Salcorz: Ramon Izquierdo, Pic de l'Infern: Jose Lloret, Montlude: Ricard Martínez, Coma d'Or: Edu Aguirre, Puigmal: Enric Ripoll.

Qui pot participar ? 

Tothom que vulgui, sempre que se segueixin les instruccions de participació. Només cal publicar una foto al cim amb el hashtag #8Cims a Instagram, Twitter o http://cegesqui.blogspot.com/

Per tenir tota la informació a ma podeu instal·lar-vos l'app dels #8cims, hi trobareu els cims a fer, els mapes corresponents amb els tracks, l'accés per fer les piulades... Al pdf V 8 cims trobareu un codi QR per baixar l'app (recordeu que heu de permetre la instal·lació d'apps desconegudes al mòbil)

Us podeu descarregar un fullet informatiu en pdf clicant a V 8 cims



Curs d'Iniciació a l'Esquí de Muntanya 2023

 


Ja tenim aquí el curs d'iniciació a l'esquí de muntanya que organitzem des de la secció d'esquí de muntany del CEG.

A continuació, t'ho expliquem amb detall, i també et proporcionem un  Fullet Informatiu

Constarà de 5 sessions teòriques i 2 caps de setmana de pràctiques.

Les 5 session teòriques seran telemàtiques des de les 19:30h a les 21:30h:

·  Dimarts 31 de Gener: Presentació curs / Material i equipament    
·  Dijous 2 de Febrer: Seguretat a l'alta muntanya hivernal
·  Dimarts 7 de Febrer: Primers Auxilis i aspectes sanitaris a la muntanya hivernal. 
·  Dijous  9 de Febrer: Gestió del Risc o nivologia i allaus.
·  Dimarts 14  de Febrer: Meteorologia, mapes, orientació, planificació d'activitats.

Les sessions teòriques són a càrrec de formadors amb amplia experiència en l'àmbit de la seva sessió.

Els 2 caps de setmana de pràctiques seran el 4/5 de febrer i el 11/12 de febrer:

·  4/5 de Febrer: Aprenentatge de tècniques de progressió i tècniques mínimes de descens.
Pirineu oriental 
· 11/12 de FebrerPosada en pràctica dels coneixements adquirits.
Pirineu occidental.


* el destí final dels caps de setmana de pràctiques dependrà de les condicions nivològiques i de la
metereologia.
* Les sessions pràctiques són a càrrec d'un tècnic esportiu d'alta muntanya qualificat, expert en
esquí de muntanya.

Lloc:

Les sessions teòriques seran telemàtiques.
Els indrets de pràctiques poden ser modificats en funció de l’estat de la neu, la climatologia i la seguretat.
Per a d'altres gestions com lloguer de material de seguretat o tramitació del licències, caldrà adreçar-se a la seu social del Club Excursionista de Gràcia,Passatge Mulet 4 de Barcelona
cegracia@cegracia.cat/esqui@cegracia.cat
932378659

Preu:

La inscripció pels socis del CEG és de 170€, i per als no-socis del CEG és de 230€ .
El preu no inclou els desplaçaments, allotjaments a refugis ni àpats.

Pre-inscripció:
Podeu fer la pre-inscripció emplenant aquest formulari:

Les places són limitades i es reserven per estricte ordre de inscripció, amb prioritat pels socis/es del CEG. La inscripció serà complerta un cop es faci efectiu el pagament
El termini màxim per a les pre-inscripcions és el 20 de gener 2023.

Normativa:
  • Per accedir al curs cal tenir l’assegurança corresponent: federat amb la modalitat d’assegurança D, Federació Catalana d’Esports d’Hivern o equivalent.
  • Cal tenir un bon nivell d’esquí de pista (pistes negres i fora pista) i coneixements de muntanya per inscriure’s.
  • Els responsables del curs podran descartar la participació al curs d’alguna persona que no acompleixi aquests mínims, o bé no tingui el nivell físic adequat, o si no segueix les normatives i directrius del curs.
  • Les sessions teòriques i les pràctiques són d’obligada assistència.
  • Per a les pràctiques cal tenir tot el material obligatori des del primer dia: esquís amb fixacions de muntanya, botes, pells de foca, ganivetes, pals, casc, piolet, grampons, ARVA, pala i sonda.
  • El CEG té un servei de préstec de material de seguretat (piolet, grampons, arva, pala i sonda) i tenim acords amb botigues per llogar amb descompte el material bàsic d'esquí de muntanya (esquís,botes,pells, ganivetes,bastons)
  • En cas de no assolir-se un nombre mínim de participants, l'organització es reserva el dret de cancel·lar el curs.

Política de devolucions del CEG: https://bit.ly/protocoldevolucio.
En el cas del CIEM, aquesta política s'adapta amb les següents consideracions:
1. "No es pot garantir la devolució de la inscripció al 100%."
2. "Els responsables del curs podran descartar la participació al curs d'alguna persona que no acompleixi el nivell d'esquí mínim , o bé no tingui el nivell físic adequat, o si no segueix les normatives i directrius. Aquesta decisió no comporta la devolució de la inscripció."

Més informació:

Per a més informació podeu escriure un correu a la secció d’esquí de muntanya del CEG (esqui@cegracia.cat) o bé adreçar-vos a la secretaria del Club, per telèfon 93.237.86.59 o personalment al Passatge Mulet 4 de Barcelona, de dilluns a divendres de 18 a 22 h.

13 de des. 2022

Matinal al Soum d'Arriou Né (2.577 m.), des de Luz Ardiden

 


6 de desembre
Estació de Luz-Ardiden-Soum d'Arriou Né
9,5 kms., +850 m, F, **, S2-S3

Avui volíem anar cap al pic deth Mieidia de Bigòrra que per cert està traçat arreu, es nota que funciona el telefèric..., però hem de tornar a casa i la prudència ens fa optar per un objectiu més assumible. La neu és ben amunt, després de remenar mapes decidim fer el Soum d'Arriou Né des de les pistes d'esquí de Luz Ardiden.
Després d'una interminable pujada per una carretera plena de revolts arribem a la cota 1.720 m. de l'estació. No hi ha massa neu fora pistes i el dia s'ha llevat rúfol. Entre pistes, algunes d'elles tancades,  i molts pocs esquiadors, la majoria d'Euskadi, pugem S. en direcció al coll de Cloze. Els darrers 150 metres fins al coll els fem amb uns pams de neu dels que fan afició! 
Estem sols al coll, les instal·lacions que arriben fins aquí estan tancades. Observem davant nostre el cim, es veu molt migrat de neu. Tanmateix, pugem amb els esquís als peus fins gairebé dalt. Els darrers metres els fem a peu, ben enfonsats a la neu. Vistes formidables, el dia va obrint i veiem bona part del Pirineu Central.
Just sota el cim calcem esquís mirant de no tocar cap roc, amb una mica de fe ho aconseguim. Només resta davallar inicialment per una pista no trepitjada, la neu està pesada, però es deixar fer. Arribem a pistes més civilitzades amb algun esquiador perdut i ràpidament arribem al cotxe i cap a casa. Un any més ha valgut la pena arribar fins a la llunyana Bigòrra!

Dos Oriols, una Berta i un Pep.

Bones traces!

Ben sols, de nou una travessa per la Bigòrra,...3 a 5 de desembre

 Després de la dura travessa de 2015 per la Bigòrra, hi havien ganes de retornar a aquestes terres. Neu sense traçar a cotes altes, paisatge excepcional, bons records,.. Aquests dies hi eren de nou tots els ingredients per passar 3 dies hivernals i de solitud  entre cims i llacs, un bon inici de temporada!


3 de desembre
Tournaboup (Bareges)-cabana d'Aygues Cluses-intent al pic d'Aygues-Cluses
11 km., +1.150 m, F, *, S2
 
Sortim dissabte amb els esquís als peus de Tournaboup, a l'estació de Barèges en direcció S. Hi havia neu suficient per anar pujant, però no tant per baixar, si fos el cas. A la nostra dreta S. veiem algunes traces que s'enfilen cap al coll de Lurtet. Arribats a Puntou les traces pràcticament desapareixen i costa  avançar entre grans blocs de pedra i la neu que prova infructuosament de colgar-los.
Després d'una bona estona de foquejar, el terreny s'obre i aviat albirem el nou refugi de Barèges, encara en obres. La intenció era arribar avui al refugi de Cloutou, però avancem lentament i el dia poc a poc es va embolicant amb un front que ve de sud. Decidim pernoctar a la cabana de Aygues Cluses (2.150 m.), l'han arreglada una mica, però com descobrirem al llarg de la nit és una autèntica nevera. Aconseguirem fer foc que no caliu.
Per entretenir la tarda i no passar tant de fred decidim mirar de fer el pic d'Aygues-Cluses. No entenc per que el nom de la cabana va amb guionet i el del pic no... 
Pugem fins al coll de Barèges i allà deixem els esquís, fa força vent. Anem pujant fins a gairebé tocar el cim, resta un tram curt, però una mica delicat, és tard i el temps està revoltat. Ens quedem aproximadament a la cota 2.610 m. Decidim baixar cap a la cabana i allà mirarem de sobreviure a una nit eterna, antàrtica!

4 de desembre
Cabana d'Aygues Cluses-Hourquette Nere-llac de Port Bielh-Hourquette de Caderolles-refugi de Campana de Cloutou
8 km., +600 m, PD-, **, S2-S3

L'endemà ens llevem una mica tard, el dia és esplèndid i tot està per traçar. Sortim NE. cap a l'Hourquette Nere. La vista des del coll és brutal i el descens encara més! 
Una mica entusiasmats baixem més del compte fins prop del llac Nere. Remuntem N en direcció al llac de Port Bielh. El paisatge és excepcional amb un constant puja i baixa fins que ens situem a tocar de la coma que desemboca a l'Hourquette de Caderolles, la tenim davant nostre en direcció E.
El pendent es va redreçant a mesura que ens acostem a la carena. Hem anat massa a la dreta SE. no fent cas d'unes pràcticament imperceptibles traces que marcaven la pujada al coll.
Quan arribem a dalt ens toca desgrimpar una mica N. per buscar un millor lloc per saltar a l'altra banda. Calcem esquís i iniciem el descens força pendent a l'inici. Després tenim terreny puja-baixa, fins que ens situem a tocar del torrent que desemboca al llac de Campana. L'anem resseguint N. fins que prop del llac enfilem en un curt flanqueig el camí al nou refugi de la Campana de Cloutou. El refugi està molt bé amb llenya, matalassos, etc., totes les condicions que no vam tenir la nit passada. Sols, ben sols.

5 de desembre
Refugi de Campana de Cloutou-pic de Contadé-bretxa Contadé-prop coll de Tourmalet-Tournaboup (Bareges)
14 km., +700 m, PD-, ***, S3-S4

Un altre dia excepcional, bon temps i sense vent. Deixem totes les traces que hi han al voltant del refugi i marxem N. tot vorejant el llac de Campana. Una preciosa coma W. en du fins a un collet al voltant de la cota 2.400 m. A la dreta N. tenim el cim de la Campana de Cloutou. El paisatge s'eixampla, a la llunyania veiem el pic dels Quatre Termes NW, cap allà ens dirigim.
Aquests dies, el joc de llums que envolta aquest enorme laberint de roques i neu ens fa gaudir d'allò més. No us deixeu enganyar per les distàncies que hem fet, el recorregut és més llarg del que sembla. De fet, hem passat tots 3 dies aprofitant bona part de les hores de llum i sempre arribant a lloc avançada la tarda. 
Quan tenim a tocar diverses traces que baixen de la banda de l'Hourquette-Médette, girem clarament a SW. resseguint unes traces que pugem fort fins al pic de Contadé (2.663 m.). Fem els darrers metres amb grampons i esquís a l'esquena. 
Vistes arreu, sota nostre cap al NW. veiem el nostre proper objectiu, una pista que davalla vers La Mongie, encara queda molt per arribar-hi. La nostra fèmina baixa amb esquís al peus des del cim fins a la bretxa Contadé, la resta ho fem amb grampons. La bretxa és un curiós pas entre roques, a l'altra banda ens tocarà continuar amb grampons, encara falta força neu per tapar el pedregar que ocupa tota la coma, algun tram encara està ben gelat.
Quan la coma s'eixampla una mica calcem esquís. Millor no continuar avall ja que hi han pedres arreu i poca neu. Fem un llarg flaqueig en suau pujada SW. fins a situar-nos sobre el final del telesella de Quatre Termes, fort pendent. Arribats a la pista només queda fer un llarg descens fins prop del telesella de l'Espade. Tornem a posar pells per pujar en direcció al coll de Tourmalet W., prop del telesella homònim i baixa que baixaràs fins a Baregès amb un somriure d'orella a orella per aquests dies passats a Muntanya. A Luz-St-Sauveur vinet i formatge per celebrar aquests dies tan rodons!

Dos Oriols, una Berta i un Pep.

Bones traces!