28 de maig 2008
el vídeo dels dimecres... cabres piulaires
24 de maig 2008
Alps Suïssos - Balanç nivològic de la temporada 2007-2008
- III Jornada tècnica de neu i allaus / 3ua Jornada Tecnica de Nhèu e Lauegi (Betren, Val d'Aran 18, 19 i 20 de Juny de 2008) (les inscrpicions estan tancades. En cas que algú estigui interessat, hi ha llista d'espera i potser es pot fer alguna cosa)
21 de maig 2008
Xavi Aymar i Xavi Arias han fet el cim de l'Everest!
Ho han aconseguit aquest matí i ja es troben al Camp 4 descansant. En dos dies tenen previst arribar al Camp Base (+ info)
Enhorabona i moltes forces per la baixada!
(no és esquí de muntanya, però el seu esforç mereix reconeixement mentre els mitjans públics de comunicació parlen de barça, español i F1...)
el vídeo dels dimecres... Spitzberg
18 de maig 2008
Proposta sortida 24 i 25 maig
14 de maig 2008
Pic d'Arcalís 2776m (La Primavera la neu altera !!)
Joan M. C, Glòria V, Ramón A, Manel C, Ricard M.
Estat de la neu: Primavera, transformada fonda i crostra. ( O sigui, molt cutre)
Temps: Molt ennuvolat, nevada feble el darrer tram de descens.
Dificultat: F, S1/S2. PD si es puja al cim d'Arcalís.
Desnivell: 840m
Avorrits d'esperar sota el paraigües al Pla de Barcelona, hem decidit traslladar-nos al "país dels Pirineus" per provar sort.
Aquesta època és ideal per entrar i sortir d'Andorra sense cues, allotjar-se sense problemes i gaudir de la muntanya amb poca gent.
Després de fer nit a la borda Jovell (Sispony) ens traslladem a l'estació d'esquí d'Ordino, a peu d'estació, cota 1940m, ja ens podem calçar els esquís (tot i que alguns obtem per pujar una mica més en cotxe, je, je). Pugem per les pistes seguint el cadira que ens porta al coll de les Portelles 2552m. D'aquí remuntem una canal ampla que ens porta a la cota 2700m (inestable segons innivació). Des d'aquest punt, mentres uns pugen al Pic d'Arcalís a peu (PD, algun pas de IIº), uns altres fem la cota que anomenaríem pic del coll d'Arcalís 2754, amb esquís als peus.
El descens potser és dels més cutres que hem fet els darrers cinc anys, neu fonda, crosta, transformada i, si m'ho permeteu, imbècil. Només els darrers 150m de desnivell s'esquien mitjanament bé.
Bones traces !!
PD: no val la pena que hi posem fotos
Massís del Gran Combin, Valais
Gran Combin (4314m), Petit Combin (3663m) i Combin de Corbassière (3715m).
Mini-expe de 3 dies a Suïssa pel pont de segona Pasqua.
Manel Borrel, Martí Gasull, Carles Lluch
Dissabte 10.
Aproximació al refugi de
Volem a Zurich i conduim en 3 hores fins a Fionnay (1490m). Aproximació al refugi de
Diumenge 11.
Grand Combin de Valsorey (4184m), de Grafeneire (4314m), de
Ascens pel “couloir du gardien”, descens pel “Corridor”. 10/12h, +/-1800m.
Despertador a les 3h. Llarga remuntada de la glacera de Corbassière. La via del guarda es troba justa de neu, però enguany, per ara no presenta cap pas difícil. Es pot fer sense picar gel, un sol piolet és suficient (a dia d’avui). El cim de Valsorey es fa gairebé de passada, és l’únic des del que podrem gaudir de les vistes. Abans d’arribar al cim de Grafeneire, entra la boira, i ens complicarà la orientació a partir d’aqui. Fem el cim amb esquis als peus. Per accedir al cim de
Dilluns 12 de maig
Petit Combin (3663m) i Combin de Corbassière (3715m). Descens per Follats i retorn a Fionnay. 8h30, +1300m/-2600m, GPS wikiloc
Fem l’ascensió per la ruta normal, fent la volta vorejant el Combin de Corbassière pel sud. Pales suaus fins el coll a 3570m al oest del mateix cim, en que saltem al plateau de la part alta de la glacera de Follats. El Petit Combin es fa amb esquis fins al cim. Aquest és el més esquiable i recomanable dels cims a fer des del refugi (4h30). Esquiem fins a la cota 3500 (propera al coll que hem fet a la pujada), posem pells, i anem a fer el Combin de Corbassière. Es deixen els esquis sota el cim i continuem amb grampons fins a dalt. Fer aquest cim comporta afegir poc més d’1h de temps.
El descens el seguirem fent per la glacera de Follats. És un descens inoblidable, 1000m ininterromputs que arrenquen al plateau (tipus Vignemale) per anar-se redreçant més i més fins precipitar-se a la glacera davant del refugi. Compte si hi ha mala visibilitat, cal trobar el camí entre les zones obertes de la glacera i saber trobar la manera de sortir-ne per arribar a la glacera de Corbassière. Nosaltres ja no passem pel refugi i seguim el descens fins a Fionnay (1490m).
Volem a Barcelona des de Ginebra, a dues hores de cotxe.
Bones Traces.
el vídeo dels dimecres... vídeo protesta
13 de maig 2008
4 DIES PER LA VANOISE
Vídeo de jcastel6:
- Dia 1: Sortida de casa a les 4’00 AM. Arribada a Val d’Isère i pujada amb esquís fins al refugi de Fond des Fours (2.537 m). Magnífic refugi, gairebé colgat per la neu.
- Dia 2: De matinada sortim en direcció als cims. Comencem fent la Pointe Sud de Bézin (3.061 m). Després pugem l’altra punta: Pointe Nord du Bézin (3.026 m). Després, sense pells, baixem esquiant fins a un estany gelat situat sota del coll des Fours. Remuntem el coll, novament amb pells, i per la carena arribem a la Pointe des Fours (3.072 m). Baixem esquiant per una gran pala fins al refugi.
- Dia 3: Novament sortim de matinada. Arribem al cim de la Pointe Méan Martin (3.330 m). La gelera està totalment coberta per un gruix de neu important i, per tant, no cal prendre les precaucions típiques dels glaciars. Baixem esquiant fins situar-nos sota el coll de Méan Martin. Després remuntem fins al cim de l’Aiguille de Méan Martin (3.278 m). La baixada, per l’altra banda, ens dóna una nova oportunitat de gaudir d’unes condicions de neu excel·lents. Baixem fins al refugi de la Femma (2.352 m).
- Dia 4: Sortim encara més aviat, ja que avui mateix hem de retornar a casa. Pugem a la Pointe de la Sana (3.436 m), per la seva gran pala. Des del cim gaudim d’una panoràmica molt extensa: Mont Blanc, Gran Paradiso, Ècrins ... i en primer terme la Grande Casse i la Grande Motte, a més dels cims del dia anterior, la punta i l’agulla de Méan Martin i les Pointes du Chatelard. Després, una magnífica esquiada (excepte el tram final ...) fins al punt de partida i retorn a casa.
Luis Javier, Josep Rafel A., Joan C. i Joan Y.
Podeu veure un àlbum de fotos de la sortida aquí:
http://picasaweb.google.com/jralsinad/Vanoise?authkey=Ww0588_eamU
10 de maig 2008
Audiovisual - "BENVINGUTS A LA CASA DE PILLÁN! "
Dijous 15 de maig, a les 21:30h
Club Excursionista de Gràcia, Passatge Mulet, 4 08006 Barcelona.
Introducció dels autors a aquest audiovisual:
Any 2007. L’hivern passa de llarg de casa nostra, l’estiu sembla no tenir fi, i l’enyorança de la neu pot amb nosaltres. Diuen que a Xile ha nevat molt... Diuen que és una terra de volcans... Serà veritat? Documental en Alta Definició filmat l’agost-setembre del 2007 en què 4 esquiadors de muntanya recorren les regions xilenes del Bío-Bío, Araucania i De Los Lagos, així com el Bariloche argentí, fent ascensions als volcans i cims més característics de la zona. Projecció d’esquí de muntanya però, sobretot, de les històries viscudes i narrades a la terra de Pillán. Si us interessa, esteu convidats. Fins dijous!
Link a la piulada del Carles.
Coordinadors del Cicle d'Audiovisuals Josep Buch i Parera: Karen Malfrait, Àlex Duran i Núria Ferrer.
7 de maig 2008
l'Odile i la belle donne (complement de la Belle Belledonne)
“Revuelta en el frenopático, el hombre del tiempo ahorcado y todo por haber jugado al Telediario. La asamblea de majaras se ha reunido. La asamblea de majaras ha decidido: mañana sol y buen tiempo.”
(aquest text és una aportació temporal i reversible de “Don Vito y la revuelta en el frenopático”, de Kortatu)
El xicot que agafem en autostop va a Revel. En el curt trajecte que fa amb nosaltres, ens explica que les flors que porta es regalen tradicionalment el primer de maig; de les que ha comprat a Grenoble, ens en dóna un ramet.
Quan arribem a l’aparcament de Pré Raymond 1372m hi trobem el cotxe dels catalans que ens han avançat a l’autopista. Companys d’altres aventures muntanyenques, encara no saben que tornarem a compartir espai i temps.
Esquís a l’esquena, els 25cm de neu nova que van caure feia res, s’havien fos i van deixar el camí fet un fangar.
La pista puja amb ganes pel mig del bosc fins que es converteix en camí; llavors s’humanitza una miqueta. Arribem a la neu al cap d’uns ¾ d’hora i “normalitzem” la situació.
El sol, en allò que serà habitual tots els propers dies, escalfa de valent.
El flanqueig del llac de Crozet 1974m és el pas previ per arribar al coll de la Pra 2175m, des d’on es baixa fins els 2110m del refugi de la Pra.
Ens surt a rebre l’Odile, la guarda, dona amb curts cabells pelrojos i cara colrada per la vida mateixa, que s’emociona d’allò més quan l’hi regalem el ramet que ens ha donat el noi de Revel. La seva simpatia serà un obsequi afegit a la seva bona feina.
Els altres catalans no semblen gaire sorpresos quan ens veuen entrar; s’ho esperaven des que l’Odile els ha demanat si eren els “Martínez”.
Salutacions i comentaris obren la porta a la fusió de persones i objectius en una causa comuna.
Divendres, mentre la majoria de la població occidental treballa, nosaltres set i tres francesets esmorzem austerament, escampant la mantega i la melmelada al pa, damunt la taula, sense plat ni tovalló; molt francès això.
Per consell de l’Odile, anirem avui a la Croix, el cap de setmana pot haver-hi molta gent. De fet ja en trobem que pugen directament des de l’aparcament, però no és pas la romeria de la Pica un diumenge qualsevol.
La Croix de Belledonne 2926m és la punta més baixa, però l’única esquiable de les tres que formen els Pics de Belledonne, visibles només quan arribem al coll de Belledonne.
Des de la talaia d’aquest estret cim la vista se’ns perd en la immensitat de desconeguts pics, valls i muntanyes, i sense saber-ne l’origen, s’entén que el seu nom sigui el de la bellesa d’una dona.
De tornada al refugi, aprofitem per pujar el Grande Lance de Domène 2790m pel seu vessant E i baixar directament al refugi pel costat W.
El box del nostre “dortoir” té sortida directa a una balconada del refugi on aprofitem per a estendre-hi la roba del dia.
Mentre ens cruspim una part dels queviures, amb Pelforth i Panachè, els natius jeuen com a llangardaixos a l’esplanada de davant del refu.
Anem netament cap al S, les ganivetes són absolutament necessàries per a flanquejar l’inclinat pendent que envolta el llac Claret.
Arribats a un coll sense nom, traiem el mapa per a definir el que veiem i situar on volem anar. Les Puntes de Jasse Bralard, no deixen marge d’error i emplacen perfectament la resta de muntanyes.
Davant nostre, la cara N del Pic de Mirebel sembla inaccessible amb esquís. Després, quan ens hi acostem, ens la treballem seguint una antiga traça malmesa per les allaus que la muntanya ha anat perbocant.
Els darrers 125m els fem amb els grampons, més per precaució que per necessitat. Pic de Mirebel 2603m.
Llisquem cap al coll de la Grande Vaudaine 2485m sota un potent sol de migdia.
L’Odile ens ha advertit sobre el “tres dangereux” flanqueig de la cara E de la Grande Lauziére. Tornem a calçar les ganivetes o els grampons, segons preferències, i escometem la feina amb un pèl de recança.
Potser és una mica tard per a fer aquests passatges.
Una irregular piràmide de pedres forma la fita cimera de la Grande Lauziére 2741m.
El descens per la cara W és èpic, trobem la neu en el seu punt òptim per a esquiar a cor que vols.
Avui, dissabte, l’esplanada del refugi encara hi té més pobladors; però la noia de cabells daurats, llargs i arrinxolats, tan alta com prima, que amaga els seus ulls de color cel darrera les ulleres de sol, no ha tornat.
Potser només haurà estat un miratge de la Belledonne...
En Cristian és un vell militar retirat que va estar destinat 18 anys per aquestes muntanyes. Viu a Briançon i ha vingut a passar aquest dies amb els guardes de la Pra, coneguts seus de fa temps.
Amb ell fem l’última excursió d’aquests dies.
Toca tornar cap a casa. Ens acomiadem de l’entranyable Odile i d’aquestes muntanyes, una autèntica descoberta, de bellesa quasi mediterrània i lluny de la massificació de les zones amb més renom.
Quan deixem enrere el refugi de la Pra, el sol encara no s’ha tret les lleganyes.
Anem a trobar el llac Merlat que travessem abans de remuntar els pendents que ens menaran al Grand Colon 2394m.
Fem un intent de descens per la seva Nord, però les condicions aconsellen anar a buscar una baixada més còmoda.
La trobem per un collet a 2260m a l’Est del cim, que passant per sota de la Roche Fendue ens situa al llac de Crozet, una mica més fos que quan hi vam passar a la pujada.
Al restaurant de les Granges de Freydière encara hi queda alguna taula lliure a l’ombra. Ens hi acomodem per a gaudir de les delicatessen de la gastronomia local abans d’enfilar els 700km que ens separen de casa.
El Manel em diu que posi el CD amb la cançó de l’Alaska. Encara no ha acabat que ja dorm, i el Ricard també.
Massís de Belledonne
refugi de la Pra
Croix de Belledonne
Grande Lance de Domène
Pic de Mirebel
Grande Lauziére
Grand Colon
1 al 4 de maig, 2008
Manel, Ricard, Ramon.
i Joan, Pere, Teresa, Úrsula.
Alpes Grées S: Col d'Arnes, Colerin, Albaron
Nosotros franceses estabamos tambien en el refugio d'Avérole de los Alpes Grées este primero de Mayo! Pero hicemos un giro un poco differente:
Dia 1: Subida al refugio d'Avérole desde el punto final sin nieve de la carretera.
Dia 2: Pointe Marie (3350m) - Col d'Arnès (3012m) - Refugio Gastaldi (2660m - Italia)
La subida fue bastante facil, y la bajada se fue con una nieve de cinema!
Despues de la bajada de la pointe Marie, tuvimos que quitar los esquis y subir a pie 5 metros solo para ir al col d'Arnès.
La nieve al lado italiano fue mas pesante pero se esquie muy bien, y al final hay que subir 100m hasta el refugio Gastaldi. Despues del refugio d'Avérole con mas de 90 personnas, no encontramos nadie en Italia ni en el refugio (13 personnas solamente!).
Dia 3: Colerin (3209m) - Refugio d'Arnès (2210m)
El Colerin esta al sur, asi tenemos que subirlo a la madrugada. Despues de una travesia larga, subimos el pasage Colerin con los crampones y el piolet.
Para bajar, encontramos una nieve perfecta de primavera, genial!
Dia 4: Albaron (3637m)
El ultimos dia, subimos los 1400 metros desde el refugio d'Avérole. Tambien hay una travesia larga hasta la pared quasi finale. Para subir al cumbre del Albaron, hay una cuerda fija de algunos metros entre las rocas.
Bajamos por el mismo camino, con una nieve bastante pesante, menos buena que los primeros dias. Pero el sol fue con nosotros los 4 dias, y el lugar es muy precioso!
Lucie con el CAF de Chambéry
Avérole, la Pointe Marie 3313 m i l'Albaron 3637 m
La Pointe Marie 3313 m
L'Albaron 3637 m
Bones traces
Gemma, Gillem, Edu (el responsable de les fotos) i Marina
el vídeo dels dimecres... borratxo de piulades!
6 de maig 2008
Petita travessia a la vall de La Bérarde. Ecrins Nord
Aviat aquest desig inicial se’ns encomanà a tots els membres de la sortida i així, com si fóssim infants atrevits, finalment varem irrompre en la botiga de les meravelles dels Ecrins i en sortirem amb totes les que poguérem sostenir amb les dues mans.
1er dia.
Arribada a
2n dia.
Itinerari:
Desnivell de pujada : 1849 + 657 =
Desnivell de baixada :
Dificultat: S3
Val la pena matinar molt (nosaltres sortirem a les 5,10 hores però aconsellaria les 4,30 hores ) per retardar el màxim el contacte amb el sol.
Varem calçar els esquís a la cota 1880 sobre neu ja sempre continua.
Per accedir a la glacera des Rouies el millor és respectar les indicacions de la guia i girar a la dreta a la cota
Malgrat ser l’ascensió clàssica de la regió no érem més de deu persones aquest dia en aquesta ruta.
En Josep Maria, arribant al resalt final de Les Rouies Abans de la pujada final al refugi de la Pilatte
Itinerari: Refugi de
Desnivell de pujada :
Desnivell de baixada: 177 + 1736 =
Dificultat: S3
Deixarem el refugi a les 6,15 hores i baixarem a la gelera amb precaucions. Des d'aquí seguirem unes traces ascendents que evitaben les zones de més esquerdes, encara que en general estaven ben tapades. L'ascensió resultà molt tranquil·la doncs pràcticament no teniem ningú més a la muntanya (només hi trovarem un esquiador solitari). A més a més escollirem un ritme relaxat, per poder disfrutar l'ascensió i fer fotografies sense presses, en contrast amb la intensitat del dia anterior.
Baixada: condicions excel·lents, semblants al dia anterior, excepte un tram curt, entre
Més avall, al voltant de la cota 2200, observarem com una allau descomunal havia amuntegat tones i tones de neu sobre les nostres traces del dia anterior. GLUPS!. I ja sense més ensurts arribarem esquiant sobre neu continua fins a la cota 1880.
Tot plegat, genial.
Components: Jordi V, Josep Maria M i Xavier M
Bibliografia:
Carte IGN 3436 ET Meije. Pelvoux
Ecrins Nord. Volodia Shahshahani. Volopress
Belle Belledonne !!
Ramon A, Manel C, Ricard M i Teresa L, Ursula W, Pere A, Joan G
Temps: Assoleiat amb tendència a augmentar les temperatures.
Neu: Present i esquiable a partir dels 1650m. Primavera, endurida, tova, transformada o aigua en funció de l'hora i l'orientació, en general bona per a l'esquí.
2 de maig: Refugi La Pra 2105m - La Croix de Belledonne 2926m - La de Petit Domènon 2399m - Grand Lance de Domène 2790m. +/-1230m, 6h, PD/S2,S3. Pales dretes que donen accés als llacs de Domènon, l'ascenció a la Grand Lance és de 30º/35º.
3 de maig: Refugi La Pra 2105m - Coll de la Grand Voudane 2300m - Pic de Mirebel 2603m - Lac du Bois 2350m - La Grand Lauzière 2741m. +/- 950m, D/S3. Flanqueig exposat des de La Pra cap al Coll Gran Voudane. Pales dretes al Pic Mirebel amb una canal final de 100m i 45º. flanqueig exposat per accedir al coll de la Lauzière. Descens del Pic de Lauzière per rampes de 30º direcció W/S/W.
4 de maig: Refugi La Pra 2105m - Roc de l'Hopital - Llac Merlat 2044m - Le Grand Colon 2384m - Coll Roche Fondue - Llac Cruzet 1974m - Aparcament de Freydière 1372m. +500 -1200m. F/S2. Flanqueig exposat sobre el llac Merlat. Espectacular vista sobre Grenoble.
Distància des de Barcelona: 670km, 99% autopista. Mapa IGN 3335OT
Bones traces !!
Fotos:
http://picasaweb.google.es/pasdeguia/Belledonne
http://picasaweb.google.es/teresa.larrieu
http://picasaweb.google.es
5 de maig 2008
Travessa Valls de Marcadau i Gaube
Dijous 1. Sortim de Pont d’Espagne cap al refugi Wallon. Tota l’aproximació es fa amb els esquis a la motxilla. Decidim però fer l’ascensió del cim Oest de la Cardinquère (2509m) i baixar esquiant al refugi. Cal seguir la pista fins al pont du Cayan, creuar el riu i remuntar un camí pedregós que mena als Lacs d’Embarrat. Varem calçar els esquís a 1960m i fer cim amb les fustes als peus. Descens vessant oest, pala sostinguda els primers 200m. Evitar amb neus inestables. Nit al refugi Wallon (1865m), excel·lent acollida. 5h, +1050m/-650m
Divendres 2. Doble ascensió al Cambalès i Grande Fache, “tour classique” segons el guarda. Remuntar la vall de Cambalès cap els estanys d’Opale i fer cap al Col d’Aragon (NO/O). Si la neu ho permet, s’arriba amb esquis fins la proximitat del cim per una pala dretota. Descens sud pel vessant Piedrafita fins els Llacs de la Fache (2515m). Remuntar al Col de la Fache (2664m) amb pells i d’aquí grampons i piolet fins la Grande Fache (3005m) per una llarga aresta de neu i roca en bones condicions que no presentava gaires dificultats. Descens orientació est fins al refugi. Divendres, tota la volta es feia amb esquis als peus des del refugi, però no per gaires dies. 8h30, +/-1600m
Dissabte 3. Travessa fins el refugi de Oulettes de Gaube pels colls d’Arratille (2528m) i Oulettes (2606m). Descalcem esquis per falta de neu en algun curt tram sortint del refugi. Renunciem a fer el Pic Alphonse Meillon per arribar d’hora al refugi, tot i que te una pinta excel·lent. Travessa sense dificultats. Allaus sota el coll de Mulets vessant est, cal passar d’hora. 4h30, +1000m/-700m
Retorn a Pont d’Espagne amb esquis només fins la cota 1960m, poc abans de la cascada de Esplumouse. 2h, -700m.
Bones traces.