20 de nov. 2024
13 de nov. 2024
30 d’oct. 2024
23 d’oct. 2024
16 d’oct. 2024
2 d’oct. 2024
11 de set. 2024
4 de set. 2024
28 d’ag. 2024
21 d’ag. 2024
14 d’ag. 2024
7 d’ag. 2024
31 de jul. 2024
24 de jul. 2024
17 de jul. 2024
10 de jul. 2024
3 de jul. 2024
26 de juny 2024
19 de juny 2024
12 de juny 2024
9 de juny 2024
Vall de Remuñe amb tenda primaveral 25/05/2024
25-26 de Maig. Vall de Remuñe.
Ens resistim a guardar els esquis al armari, així que Mikel (que sempre està disposat a arrossegar els esquis, encara que sigui per una congesta de neu) ens animem a fer la ultima sortida de esqui , o això pensàvem!. Triem fer-ho amb tenda perquè ens agrada lo inhòspit...i a més té la gran avantatge, tot i carregar un bon pes, que a un cop hi arribem a l’endemà no ens caldrà tornar a buscar-la.
Dissabte 25/Maig: Pico Royo (3.121m)
Dormim divendres a pocs metres de la entrada de la vall de Remuñe. Dissabte enfilem amb l’armari a sobre cap a Remuñe...sense tenir molt clar l’objectiu.
Aproximadament als 2.050m trobem una bifurcació on travessaríem per una passera per creuar el riu. Ens hagués agradat anar cap a l’esquerra del riu a buscar els ibons de Remuñe. Mikel comenta que per aquella vessant acostuma a haver més neu.
No ho intentem perquè sembla difícil el pas del riu, on la força del riu s’ha endut metres avall els troncs de la passera. Spoiler: la tornada baixem per aquest indret i allargarem la baixada esquiant. La feinada serà creuar el riu cabalós.
Seguim per la dreta i als 2.200metres trobem neu continua per poder posar-nos els esquis.
Ha calgut 1h40minuts amb l’armari a l’esquena. Pràcticament
on s’acaba el circ planer de la vall de Remuñe, decidim amagar a la vora d’un
roc gegant tot el patracol de pernocta i cuina. Pugem lleugers, fins al Portal de
Remuñe. Aquí divisem el Perdiguero ens queda al davant, però per la vessant Est
es veu molt pedregosa.
Una mica abans de assolir el coll, ens trobem a les poques animes que estan per allà: Isa i Claudia. Ens han estat obrint traça, i els hi agraïm quan ens apropem. També hem trobat 3 excursionista a peu que pujaran al Tusse de Remuñe. Al arribar al coll, decidim fer pinya i anar plegats cap a la Pico Royo. Ens cal fer una baixada al llac per fer una encara llarga pujada fins al cim. El dia molt calurós i ha calgut dosificar l'aigua. És el que toca.
Claudia esta eufòrica, és el seu primer 3.000 (3.121m) i amb el splitboard que pesa com un ase. Baixada amb neu bona al inici, neu sopa abans d’arribar al llac. Tornem a posar pells per arribar al coll i ens acomiadem ja que nosaltres ens quedarem a dormir sota la vigilància de la Forqueta de Remuñe.
El lloc és perfecte, aprop dels meandres del riu al descobert que ens permet tenir aigua a mà, tot i la cobertura de neu del entorn. Muntem tenda amb esquis, piolet i mànecs de pala. La neu no està gens dura. A les 8 ja hem sopat i ens posem als sacs. No fa molt fred. Alguns ja no ens aixequem fins a l’endemà. Cura de son.
Tornem a recollir tot el patracol
i pugem una mica per sortir de la clotada i no haver de posar pells per
remuntar quan tornem. Enterrem el material prescindible per seguir lleugers.
Refem camí cap al portal de Remuñe. Tot i que teníem al cap fer quelcom més
llarg, veiem que els núvols s’han enganxat a la divisòria, des de primera hora
del matí i no hi ha manera que es desenganxin. El Perdiguero no es deixa veure.
Triem fer algo més proper i amb visibilitat: Tusse de Remuñe. Foto de cim i cap
avall. Avui no veurem a ningú en tot el dia.
Recollim trastos i enfilem baixada cap als ibons de Remuñe, vessant dreta baixant la vall. Ens estalviem 1km i baixem 100m mes per aquest vessant.
A l’hora de creuar el riu ja es una altre cosa. Mikel aconsegueix fer un pas d’escalador per aferrar-se als fonaments de pedra del pont. Provo de anar per un altre lloc més fàcil però amb més números de posar les botes al aigua. Fet, i després de 1hora ja som als cotxes. Micro-aventura completada.
6 de juny 2024
Tancant la temporada a les Maladetes, 1 i 2 de juny de 2024
La previsió meterològica de fa unes setmanes no ens va deixar fer una darrera sortida i no podia donar la temporada per acabada ... aquest cap de setmana hi vam posar solució.
Per sort encara es pot trobar algun esquiador que es resisteix a guardar els esquís i fem un grupet d'incondicionals que pugem el divendres a dormir a la Besurta, fent camp base allí, i sense un objectiu gaire definit.
L'Aneto vist des del cim de la Maladeta |
Dissabte 1/06/2024: Maladeta Occidental 3.308m +/-1.450
Ens llevem amb molts núvols i un temps bastant incert pel que ens decidim per un dels objectius més propers i optem per la Maladeta.
Carreguem esquís i anem cap a la Renclusa, com podeu imaginar amb altra gent que tira amunt. La neu comença uns 150m per sobre del refugi (aprox 2.300m) però en alçada és molt abundant encara.
Fem la sortida en circular i un cop passat el refugi, ens obrim cap a l'Ibon de Paderna. La neu està una mica dura però podem pujar sense ganivetes. Anem guanyant metres i entrem en la zona dels núvols perdent tota la visibilitat. Haurem de tirar de GPS per arribar al punt de la rimaia.
Desfem el camí de pujada fins on hem deixat els esquís i tonem a entrar en la zona "white-out" així que iniciem la baixada ben junts i seguint les traces que hi ha al terreny per què no s'hi veu gens. Ja més avall sortim de la boira i recuperem la visibilitat per acabar de fer els darrers girs, que apurem al màxim. Uns nou-cents metres de baixada amb neu en prou bones condicions en un mes de juny!!!
Diumenge 2/06/2024: Aneto 3.404m +/-1.600
Dissabte fem nit a les furgonetes aparcades a la Besurta. Al vespre, abans d’anar a dormir, aparca una furgoneta al nostre costat, de la qual baixa un xinès. Ens explica que avui ha fet l’Aneto a peu. S’ha llevat a les quatre de la matinada i ha trigat vuit hores i mitja, demà hi torna. Ja fa quatre anys que ho fa: “Yo Aneto dos veces, quatro años” La manera que té d’explicar-ho i la determinació amb la que s’expressa ens fa riure.
Diumenge ens llevem a quarts de sis del matí, esmorzar,
preparar la motxilla i començar a caminar. Avui amb les sabatilles als peus ja
que ahir, per fer la Maladeta, ens vam calçar les botes i vam acabar
baldats d'esquena i de peus.
Arribem al refugi de la Renclusa i seguim caminant en direcció sud oest. A cota 2.300 ens calcem els esquís. Anem pujant en direcció sud pel pendent costerut al mig del qual han fet un llarguíssim culen bagen que cal sortejar. Al cap d’una estona trobem a l’esquerra la cresta dels Portillons. Decidim passar pel Portillon superior. Davant nostre un free rider baixa la rampa amb els esquís posats. Nosaltres ens els traiem i anem baixant, piolet en mà, per l’escaleta que han anat creant les petjades. La neu aguanta bé i el descens és fàcil.
L’últim tram de la baixada el fem per un tub força innivat
que ens mena cap al pla d’aigualluts. Quan s’acaba la neu, descalcem esquís i
botes, les netegem al riu, calcem sabatilles i caminem ben bé una hora i mitja
fins arribar de nou a Besurta.
Acabem sabent que probablement serà la cloenda d’una temporada que hem aprofitat i gaudit molt.
Mai se sap, ... en tot cas, bon estiu a tot@s!
Mikel, Roger, Clara i Núria
5 de juny 2024
29 de maig 2024
25 de maig 2024
Pica Roja 2.902m - 25/05/2024
...o Pic de la Soucarrane, des de Soulcem, per l'Estany de Romaset i el Port Vell
Dues setmanes enrera, des del Pic de Cataperdis, ja vaig posar l'ullet a la Vall de Soulcem. Es veia força innivada i és un racó que sempre m'ha atret, tant a prop d'Andorra i en canvi tant solitària i amb uns cims que la flanquegen ben esvelts!
La idea original era aprofitar la tarda de divendres per enlailar-me al límit de la neu i passar una o dues nits per allí dalt amb els cims més a la vora, però plou i decideixo plantar la tenda a la vora del cotxe i fer cim l'endemà d'una tirada. La bona notícia és que la carretera a Soulcem està oberta i es pot accedir una mica més amunt de la presa, a uns 1.600m.
Ni havia de ploure divendres, ni quedar el cel ras com ha quedat les primeres hores de dissabte, de manera que matinar ha valgut la pena i amb els esquís i botes a la motxilla m'hi he posat a quarts de 6 resseguint el camí que planeja per la riba dreta (E) del riu Soulcem. Al primer revolt deixo el camí i prenc el sender que canvia de riba per un pont i segueix planejant. Cap els 1.800m, just sota una cascada, s'ha de virar a l'oest i enfilar-se per un sender perfecte però costerut que amb unes quantes llaçades supera un contrafort rocallós que porta a Romaset. A la bíblia de les excursions amb esquís d'aquesta zona "Pica d'Estats - Monteixo. Vall Ferrera" de Manel Broch i Guimerà i Eduard Matin Vergara, una meravella de guia, diu en els itineraris 4.04 i 4.05 "Si la neu cobreix aquests espadats, el camí és difícilment practicable, i cal buscar el pas directament per les canals que ratllen els espadats o bé ascendir ben a l'esquerra i retornar a la dreta un centenar de metres més amunt" ...i jo afegiria que llavors l'itinerari és massa exposat i poc recomanable.
A 2.000m el sender modera el pendent i poc abans de l'Estany de Romaset (2.163m) ja puc calçar esquís. El Port Vell (o Port de Romaset als mapes francesos), amb la Pica Roja a l'esquerra ja és ben visible i el pendent al coll constant, ideal per fer llaçades i fer-lo tot amb esquís.
Al coll s'obre a la Vall Ferrera, ja amb predomini del verd i el marró sobre el blanc, tret del Norís i Monteixo que llueixen encara ben innivats.
Del Coll intento flanquejar amb esquís i ganivetes cap a les pales a la dreta, però el pendent exposat i la neu endurida fan obligat posar grampons i retornar a l'aresta que segueixo a peu fins el cim que una colla havíem pujat al 2006, però des de la Vall Farrera.
En el descens la neu ja transforma massa ràpid... han estat 1.300m de desnivell i 15km de recorregut on he vist com la primavera es cruspia l'hivern, però tornarà!
(a l'equerra, com estava la Canal de Riufred quan la vam esquiar el 21/04/2002, i a la dreta com esà avui 25/05/2024)
Bones traces!!!
Jaume
22 de maig 2024
15 de maig 2024
12 de maig 2024
Pic de Cataperdís 2.805m - matinada del 12/05/2024
Escapada nocturna, bivac al cim, i ganes d'aurores, amb premi de consolació de veure néixer el dia.
La nit de les aurores va ser la de divendres a dissabte, hagués estat especial fer-ho llavors! I l'intent de de veure'n la nit de dissabte a diumenge ha estat una bona excusa per fer una sortida nocturna.
M'hi poso a quarts d'una de la matinada, des de la cota 2.200 d'Ordino Arcalís, amb esquís als peus i un frontal que aniré encenent i apagant buscant llum a la foscor... Em sorprèn la quantitat de neu que hi ha i la seva continuitat.
A la cota 2.500, on es deixen les pistes, el pendent es redreça i ja regela. Amb ganivetes arribo al coll que hi ha a l'est del pic i ressegueixo el llom, descalçant en la grimpada final al cim.
Fa una nit freda i després de jugar una estona amb les fotos em fico al sac per dormir unes horetes... o només ha estat una? L'albada em desperta i em regala una sortida de sol ben rogenca...
Satisfet, tiro avall esquiant un mantell ràpid, que s'ha endurit del tot i em fa entrar en calor. I a quarts de vuit torno a ser al cotxe i baixo a la Massana a retrobar-me amb la Marta i la petita... tot esmorzant li explico que encara hi ha neu a les muntanyes!
Bones traces!!!