3 de juny 2022

Pic Turón de Néovielle, 3035m, +1.200 desnivell, S3. 22 de maig 2022

  Hi havíe ganes de tancar la temporada amb una agulla d'or, i això a finals de maig o al juny només podíe ser a les zònes d'Aneto i Maladetes o al massís de Neovielle, i en aquestes dos zònes lo milloret, al menys per a mí, son l'Aneto i el Turón de Neovielle respectivament, perque mai deceben, pel seu ambient alpí, la seva majestuositat i els seus paisatjes on la natura s'exprese amb tota la seva energía i llibertat. Molts companys havíen penjat ja els esquís, pero tenía moltes ganes de fer un bòn final de temporada, així que vai agafar els trastes i el cotxe i m'en hi vaig anar.

 El itinerari que vai fer comence al llac Aubert, a cota 2.150, i en una primera part es comú amb l'itinerari al pic de Neovielle. Passarem sobre el mur de la presa i seguirem el camí fitat que pren alçada i tombe cap a la dreta per traspassar l'esperó que baixe del pic Ramoung (2.450). Seguirem traçant una diagonal fins la cota aprox 2600, moment en que la ruta cap al Neouvielle tomba a l'esquerra i en front tenim la brecha Chausenque (2790).




 Hem pogut calçar els esquís, com es habitual en aquestes dates, just després de traspassar el esperó del Ramoung.

 En aquesta darrera foto veiem la bretxa al fons a la dreta, de color blanc. Pujem aquesta pendent pala de neu amb unes ziga-zagues, i per baixar per l'altra banda ens haurem de descalçar els esquís i baixar a peu per un terreny amb pedra suelta i pendent fortet pero qu'està una mica fressat i es deixe fer.

 Al altra banda ens trobem una vall que contraste molt amb la vall d'on venim, passem d'una vall bastant concorreguda a un espai solitari i de marcat ambient alpí, de gran bellessa paisajística pels nombrosos llàcs qu'albergue, i per la glacera de Maniportet que es trobe a la part alta de la vall, a la vessant nord entre els cims de Trois Conseillers i el Turon de Neovielle.



Baixarem sense pells fins aprop del primer llac Vert i després passarem per la dreta del segón llac Vert. A continuació flanquejarem per l'esquerra del llac Bleu per entrar en una coma amb pendent sostinguda, deixant més amunt el llac Glacé a la dreta i seguint la coma que al final gire cap a l'esquerra i ens condueix al cim.




  Molt més avall de la bretxa Chausenque pero en aquesta mateixa vall es trobe el refugi de la Glère, un altra opció per a fer aquest cim. A la següent foto es veu el refugi, sobre un carena amb el verd radere:


 Vistes desde dalt del cim:

 Amb el pic Long


El Vignemale


Campbieil i pic Long


 El descens es pot fer per la mateixa ruta o per la pala nord i la glacera de Maniportet; en aquest ultim cas cal anar en compte amb alguna esquerda que té la glacera.


 I per últim cal remontar la bretxa Chausenque, una forta pendent amb abundant pedra suelta. Per la tarde ens hem trobat la neu més tòba i aprofitem per pujar fent punteres, per guanyar de manera més còmoda el màxim desnivell posible. Aquesta part es treballosa pero també li done a la activitat un caire més alpinístic.


 Adjunto un track on venen les dos rutes de descens i també la ascensió al Neovielle, ja que alguns fan els dos cims amb el mateix día, encara que només el Turón ja es un plat consistent.

https://ca.wikiloc.com/rutes-esqui-de-muntanya/neouvielle-3-091-m-y-turon-de-neouvielle-3-035-m-7055004

Un altra informació pràctica: ja no es permés dormir en furgoneta o cotxe al parking del llàc Aubert, i tampoc está permés pernoctar a ningun dels dos refugis que allí es troben. Només es pot fer nit a l'area de vivac que es trobe sota el mur de la presa, fent vivac o montant tenda per recollirla l'endemà pel matí, i lo mateix val pel parking del llac d'Oredon. Els caps de setmana està exhaustivament controlat per la policía. l'altra opció es dormir al refugi d'Oredon (refugi guardat).

Res més, passeu un molt bòn estiu amb altres boniques activitats que s'ens presenten aquestos mesos que tenim pel devant.

     Rosa