27 de des. 2016

Petita volta per Ull de Ter

Itinerari
24/12/2016
Estació inferior de Vallter ( 2000 m ) - coll de la Marrana  (2529 m) - coll de les Comes de Malinfern (2705 m) - Descens per la vall de Comamitjana  fins cota (2490 m) -  Coll (2760 m) ( al nord del Bastiments) - Descens a Plans de Dalt de Bacivers (2580 m) - Coll de la Geganta (2611 m ) - Aparcament superior VallTer (2155 m)

Desnivell: 1100 m 
Dificultat: S2

La darrera llevantada ha vestit de blanc la zona més oriental dels Pirineus i nosaltres hem estat afortunats de poder-ho aprofitar, com d'altres privilegiats que ja han deixat recentment el seu relat en aquest blog.
Poc després de començar la sortida
En el flanqueig d'accés al Coll de la marrana (neu dura)
 Val a dir que aquest racó dels Pirineus no té res a envejar a qualsevol altra part de la cadena. Quan hi ha neu  sembla dissenyat especialment per disfrutar de l'esquí de muntanya: el terreny és molt variat i amb caràcter, sobretot en el vessant nord, es troben pendents de totes les dificultats i la majoria de colls son esquiables. Potser la més genial de totes és la travessia Ull de Ter - Mantet, que em descobriren els companys de cegesqui ja fa anys.

L'itinerari escollit és un de tants bells itineraris que es poden traçar en el massís. Cal dir que s'escollí amb la precaució de que tots tres teníem que ser a casa a una hora raonable.

El descens de la vall de Comamitjana: Buf!. A la dreta el Bastiments
Girs sobre neu pols a la vall de Comamitjana
I més girs
A la part baixa de la vall de Comamitjana
Pujant al coll (2705 m) situat prop del Bastiments
Arribant al coll de la Geganta, abans del darrer descens del dia
En tots els vessants nord trovàrem bona neu pols, la justa per poder disfrutar però calia vigilar les pedres que apareixien aquí i allà .  En el vessant que mira a l'estació, la baixada final, ja va ser altra cosa: castigada per el sol, traffolée, com diuen a l'altra banda dels Pirineus i escassa fins a trobar la pista d'esquí.

En definitiva, una sortida que vàrem viure intensament  els tres companys del poble. Se'ns va fer curt el trajecte de tornada cap a Caldes imaginant una i altra nova sortida.


Bones traces,

Martí, Pol i Xavier




26 de des. 2016

Bastiments de Sant Esteve 26/12/2016

Sortida agraïda, donades les condicions i temps disponible. No era una proposta per engrescar-hi a ningú, i només les ganes poden amb els més fanàtics. La piulada del Jordi de divendres té la resta de culpa, gràcies!

Hi ha prou neu per no rascar, i probablement encara queden racons amb pols a les obagues, però la ruta clàssica està justeta, i amb trams durs per on veus relliscar-hi algun esquiador, amb risc de fer-s'hi mal.


Ni fred, ni gaire vent, ni gaire gent... en canví llums d'hivern precioses, records, i horitzons. I valorem poc lo a prop que ho tenim de casa, i veure el mar, el Canigó i Montserrat tot a la vegada, tot esquiant.


Bones traces!!!

25 de des. 2016

Comamartxa (2562m) i Cap des Cometes (2681m)

Vall de Boi, Alta Ribagorça
+1600 / -1425m, ***, S3
23 de desembre de 2016



Vista la precaria o nula innivació a la Val d'Aran, enguany estem abonats a la Ribagorça. Aquest desembre hi hem anat un munt de vegades, aviat ens faran fills adoptius de tant creuar el túnel cap a Boi. Però no ens queixarem, la neu en obagues s'hi ha mantingut miraculosament en excel·lents condicions malgrat els dies que fa que no neva. A més, estem aprofitant per visitar (i tatxar) ascensions i descensos que feia temps que teniem pendents o que ens havien passat desapercebuts fins ara. I pel camí també en pensem alguna de nova. Com aquesta de divendres passat. Feia uns dies que ens rondava pel cap un pregunta: com treure profit de les solanes pelades per accedir a obagues inadvertides? Com treure avantatge de les condicions actuals?

Pujant i baixant de Boi ens anàvem fixant en el Comamarja ([Comamartxa] en ribagorçà). Es una excursió que teniem ganes de fer algun dia a l'estiu. De tant mirar-lo vam lligar caps, i repassant les fotos de l'obaga de Casasnoves des de la Pala Alta de Sarradé vam veure la llum. Per què no ara? I esquiar així la pala NO del Comamarja? Diumenge passat el vam perdonar, però per Nadal ens hem regalat el divendres de festa i hi hem anat abans de que no se'ns passi l'arròs.


Deixem el cotxe poc després del Pla de l'Ermita, a uns 1650m aprox. i enfilem el llarg llom / aresta S del Comamarja. Son 900m de pujada directa que fem amb calçat lleuger, carregant els esquis i botes a l'esquena. No es fa pesat si vas amb mentalitat adecuada. L'excursió s'ho val, i la motxil·la no pesa tant. De seguida surt el sol, i s'avancem ràpid, sense barallar-te amb la vegetació. En 1h45min som al cim, amb els peus secs, i encara no son les 11h. I la cara NO ens espera inmaculada.


Fem un primer descens de 550m fins a cota 2000m aprox. Neu encartronada per estones, però acceptable. La pala somital fa patxoca, sense ser massa pendent és prou sostinguda durant 400m. La fem en paral·lel a l'aresta nord, decantant-nos successivament cap a la dreta.


Calçem pells de nou i resseguim la vall de Casesnoves fins al final. La millor manera de traçar és no enfilar-se per la cara O del Bony Blanc i tirar cap al S/SE. Cap a 2375m, girar cap al N i resseguir una vira suau (camí d'estiu, fites). Un cop a la base de la Collada del Bony Blanc, seguim pel fons de la coma, altre cop en direcció SE fins encarar la pala N del Cap des Cometes (2681m), vèrtex entre les valls de Sant Martí, Casasnoves i la Ribera de Llacs.


Prenem el sol tot menjant-nos l'entrepà, i en acabat, li donem l'esquena per esquiar la pala NE cap a la Ribera de Llacs. Neu pols excel·lent, freda i lleugera fins a la perxa nivomètrica (2285m), més irregular després fins al barranc de Mussoles. El creuem i aconseguim esquiar fins l'entrada del bosc (1925m). En 20m som a la parada dels taxis del Planell del Sant Esperit. Ens recull en Cabana i ens porta de nou fins al cotxe.




Bones Nadal cegesquiadors.
Bones traces pel 2017.
Carles i Montse

Pic de Bastiments i Pic de la Dona en circuit

Divendres, 23 desembre 2017

Pic de Bastiments (2.881m) i Pic de la Dona (2.704m)


Aparcament inferior de Vallter (2.000m)-Coll de la Marrana (2.533m)-Bastiments (2.881m)-Coma de Bacivers (2.360m)-Pic de la Dona (2.704m)-Vallter estació (2.170m)
+/- 1.200m 5h ** S3


Aprofitant el primer dia vacances i la petita nevada de dilluns i dimarts acompanyada de vent de llevant fem una escapada a Vallter. 
Fem l'ascensió clàssica al Pic de Bastiments, pel coll de la Marrana, seguint una bona traça. Un cop al cim esquiem la pala nord en unes condicions molt bones amb neu pols fins a la cometa de l'Estany de Bacivers i seguim una única traça que s'escola pel corredor de l'esquerra en direcció a la coma principal de Bacivers fins a la cota 2.360m. En aquest punt posem de nou les pells i remuntem obrint traça pel torrent que guanya la carena del pla d'Ombriaga i el Pic de la Dona. La vall de Bacivers i especialment el seu vessant W presenta acumulacions importants de neu pel vent de llevant que ha bufat aquests últims dies. El Pic de la Dona ventat no permet un descens clar cap a la portella de Mentet i fem el descens baixant directament cap al  S inicialment i SW després fins al remuntador de l'estació, pel Clot de la Xemeneia. 
Arrodonim la volta pujant el remuntador (amb el permís del personal, molt amable) i retornant al aparcament per la pista del Xalet.
Volta clàssica (que nosaltres dos no haviem fet mai)  que hem trobat en unes condicions molt bones de neu. La solitud avui a Bacivers era total. 

 

Bon Nadal i Bones Traces!
Jordi L. i Ferran M.

21 de des. 2016

Curs d'Iniciació a l'esquí de Muntanya 2017

Entre el 24 de gener i el 7 de febrer la secció d'esquí del CEG organitza el Curs d'iniciació a l'esquí de muntanya. L'objectiu és assolir les nocions mínimes per a la pràctica de l'esquí de muntanya de forma autònoma i amb seguretat. Es treballaran nocions bàsiques de progressió, material tècnic, meteorologia, allaus, seguretat i preparació de sortides.


Calendari previst:
  • Dimarts 24 de gener: 20h: Presentació curs / material i equipament 1.
  • Dijous 26 de gener, 20h: Meteorologia  i Preparació de la sortida de practiques.
  • Dissabte 28 de gener: sortida pràctiques a La Molina (tècniques de progressió en ascens i descens). A la tarda, sessió de Gestió del Risc, nivologia i allaus.
  • Diumenge 29 de gener: sortida pràctiques a Cerdanya. (Seguretat en pendents de neu dura/gel).
  • Dimarts 31 de gener, 20h: Seguretat a la pràctica de l’esquí de muntanya
  • Dijous 2 de febrer, 20h: Preparació de sortides. Orientació, mapes i gps. Casos pràctics.
  • Dissabte i Diumenge 4/5 de febrer, sortida practiques Pirineu occidental (ubicació en funció de condicions nivològiques i de meteo). Posada en pràctica dels coneixements adquirits.
  • Dimarts 7 de febrer, 20h: Primers Auxilis i aspectes sanitaris a la muntanya hivernal. / Cloenda.
Lloc:
Les xerrades es faran a la seu social del Club Excursionista de Gràcia, passatge Mulet, 4 de Barcelona. Els indrets de pràctiques poden ser modificats en funció de l'estat de la neu, la climatologia i la seguretat. Hi haurà una part del contingut teòric del curs que es lliurarà i es treballarà telemàticament.
Normativa:
Per accedir al curs cal tenir l'assegurança corresponent FEEC amb la modalitat d'assegurança D, Federació Catalana d'Esports d'Hivern o equivalent.

Cal tenir un bon nivell d'esquí de pista (pistes negres) i coneixements de muntanya per inscriure's.

Els responsables del curs podran descartar la participació al curs d'alguna persona que no acompleixi aquests mínims, o bé no tingui el nivell físic adequat, o si no segueix les normatives i directrius del curs.
Les sessions teòriques i les pràctiques són d’obligada assistència.


Per a les pràctiques cal tenir tot el material obligatori des del primer dia: esquís amb fixacions de muntanya, botes, pells de foca, ganivetes, piolet, grampons, ARVA, pala i sonda.
Les places són limitades i es reserven per estricte ordre d'inscripció. La inscripció serà complerta un cop es faci efectiu el pagament.

El termini màxim per a les inscripcions és el divendres 20 de gener.
En cas de no assolir-se un nombre mínim de participants, l’organització es reserva el dret de cancel.lar el curs.

Preu: 160€ socis CEG i 210€ no socis

Inscripció i més informació:
Podeu fer la pre-inscripció clicant aquest enllaç: FORMULARI PRE-INSCRIPCIÓ

Per a més informació i inscripcions podeu adreçar-vos a la secció d'esquí de muntanya del CEG: esqui@cegracia.cat 

el vídeo dels dimecres... cegesquí o zenesquí

20 de des. 2016

Graubündenjant fins el Piz Borel 2952m 17-18/12/2016

Des de l'Oberalppass, amb parada i fonda a la Camona de Maighels


Flaixos del cap de setmana:
  1. descompresió de la feina sobrevolant una posta de sol alpina
  2. embadaliment, un cop més, amb el sistema i funcionament dels trens suïssos
  3. acolliment 5 estrelles (i alguna més al cel alpí) a la Camona de Maighels
  4. reviure el fred viu, la neu dura i una mica de verticalitat per compensar la poca neu pols que encara no s'ha gelat o subliminat
  5. ...i reposar calòries cremades!

A Suïssa i amb esquís tot és fàcil i gratificant. Hi manca neu i la que hi ha és gelada, només pols a les geleres, però tenim bon temps, diuen contents els locals!

El tren ho apropa tot i Andermatt és només a dues hores i mitja de l'aeroport. L'endemà també en tren arribar a l'Oberalppass són 20 minuts. Cal baixar fins la cota 1800 (avui a peu) i després remuntar la Val Maighels per una pista gelada (literalment ) fins la Camona (2314m, 2h des de l'Oberalppass).


Uns quants hi vam passar una estona de camí al Badus, al nadal del 2007... els guardes són els mateixos i l'acolliment és excepcional,

El sol convida a fer l'activitat prevista pel diumenge el mateix dissabte: 3h més en direcció S, per pendent molt suau, fins a la gelera, i d'aquí cap al collet entre el Piz Ravetsch i el Borel (50m a 40º, i grimpada final fàcil).




El descens només és bo en el primer tram, a la gelera...


Les birres esperen a la Camona, i també molt ambient amb curs de nivologia i allaus inclòs:


Diumenge la neu dura i gel conviden a tornada-i-prou a l'Oberalppass, la muntanya esta preciosa però alhora perillosa...

Resum: Piz Borel 2952m; +/- 1200m des de l'Oberalppass (200més fins al refugi); 5-6h; PD+, ***, S2-S3.

... i continuem piulant, perqué sense rebel·lió, no hi ha esperança!

Bones traces, encara que gèlides!

19 de des. 2016

Solstici al Refugi de La Centraleta i Bony Negre (2732m.)


Vessants N del Tuc de Carants, Bony Negre i Bony Blanc
Dissabte, 17 de desembre de 2016

Sant Esperit (1.760 m.)-refugi de La Centraleta (1.913 m.)-Estanys de Delluí (2.364 m.)-refugi de la Centraleta(1.913 m.)*/- 600 m. 6h anada i tornada amb pells a les soles. Recorregut molt llarg i planer amb neu escassa i blocs, seguim les traces de tornada. Excursió amb esquis. L’accés per la pista fins a la Centraleta amb poca neu ens obliga a descalçar els  esquis en alguns trams.




Propers al solstici d'hivern celebrem com cada any en un refugi lliure una de les nits més llargues de l'any. Aquest any tocava el de La Centraleta, refugi que actua com a part lliure del refugi d'Estany Llong quan aquest roman tancat. Dissabte matí pugem amb taxi fins al Planell del Sant Esperit i des d'allà traslladem a la Centraleta el menjar per a la bacanal de vespre. El refugi està situat a la confluència dels barrancs de Contraix i de Sant Nicolau. Des del refugi pugem per pista fins al refugi d'Estany Llong i des d'allà prenem un camí que en un llarg flanqueig, en alguns punts exposat, ens durà fins als estanys de Delluí. Són les 2 de la tarda, és tard i la neu és escassa a la zona, decidim per prudència recular, renunciar a pujar al pic de Delluí i dedicar-nos a preparar la bacanal del solstici. Aquest any no estarem sols al refugi escollit. Tenim la sort de compartir la vesprada amb una família de Tremp i quatre simpàtics francesos que venen a celebrar un aniversari. Passem una vetllada memorable amb la millor companyia: magret, bolets, pastís, champagne, garnatxa,... un festival!

Diumenge, 18 de desembre de 2016

Refugi de La Centraleta (1.913 m.)- Sant Esperit (1.760 m.)-Bony Negre (2.732 m.)- Sant Esperit (1.760 m.) +/- 1.000 m. 6h, **, S3
La pista de la Centraleta a Sant Esperit la fem a peu per la manca de neu. Remuntem pel sender del barranc de les  Mussoles a peu fins a cota 1850m  tan sols ens hem de descalçar per creuar el barranc a cota 2000. Neu pols als vessants N i NE continua fins a cota 2000.





A tocar del Sant Esperit anem a buscar vers l'E un pontet que travessa el riu de Sant Nicolau. A l'altra banda del pontet prenem un corriol que després d'un puja i baixa arriba a una centraleta i des d'allà enfila suaument la Ribera de Llacs. Al Palancó de Llacs, confluència dels barrancs de Llacs i de Canal Seca, travessem amb alguna dificultat el barranc principal i iniciem  per pendents inicialment suaus un pujada W que poc a poc es va redreçant, davant nostre sempre el cim. Dirigim les nostre passes cap a la collada (2.626 m.) que hi ha entre el Bony Blanc i el Bony Negre. Des d'allà assolim ràpidament el cim S. i amb moltes ganes preparem una baixada que promet neu de la bona. Ens llancem per l'àmplia pala N-NE que ens durà fins a recuperar les nostres traces de pujada. Inicialment el pendent és fort i sostingut. Arribats al Palancó de Llacs només queda desfer amb un somriure el camí a Sant Esperit on esperem el taxi de tornada. El solstici sempre té alguna cosa d'especial!


I molt especial ha estat la trobada al cim del Bony Negre amb en Carles Ll. i la Montse B. i 3 companys més. Ells hi arriben amb crampons pel vessant E que troben amb neu dura. Venen de fer el Tuc de Carants  i un cop fan el descens de la pala inicial del Bony Negre tornen a posar pells per remuntar el coll del Bony Blanc seguint les nostres traces i guanyar el cim del Bony Blanc per baixar per el vessant N per la comenta de la Qüestió.

Al aparcament de Sant Esperit trobem les germanes Orgué i l’Ivan, els hem vist al cim del Cap de les Cometes i baixar la pala N en direcció a la vall de Casesnoves i remuntar el coll del Bony Blanc pel vessant W. Han fet el cim i el mateix descens que nosaltres.... Ens diuen que la millor pala del dia ha estat la del Bony Negre!

La neu es manté en molt bones condicions als vessants N.
El solstici sempre te alguna cosa especial!.

Manolo F. Enric G. Miquel C. Pep L. i Jordi L.