Pàgines
28 de des. 2022
26 de des. 2022
Sant Esteve a Camporells: Pic de Mortiers 2.605m
Entristeix veure els Pirineus tant escadussers de neu!
Pic de Mortiers des de la Serra de Mauri |
Potser a Camporells és dels pocs llocs esquiables dels Pirineus Orientals amb accés amb esquís als peus: el forfait randoneur val 9 euros i et deixa dalt de la Serra de Mauri, amb neu contínua tot i que és vella, vitrificada als llocs ombrívols i dura a la resta (només transforma a solanes on no hi bufa el vent).
Perics i Puig de la Portella Gran |
Aquests dies es veuen esquiables el Petit Peric, el Puig i el Pic de Mortiers. La Portella Gran, amb més alçada i pendent, enlluernava de glaçada que es veia, i la Vall de la Galba s'intueix glaçada i poc innivada.
Estany Gros i Perics |
El nostre recorregut d'avui és un clàssic: el segon telecadira de Formigueres ens deixa a 2.300m i cal planejar cap a l'oest per la Serra de Mauri (2.400m). Aquest tros a priori el més senzill és avui una pista de patinatge i és delicat avançar. La baixada cap a Camporells també està glaçada i trepitjada per infinites traces... Amb prou neu es pot virar a mitja baixada cap a l'estany Gros per estalviar alguns metres de desnivell però nosaltres baixem fins l'estany del mig i trobem la pau... més gruix i dur però no glaçat.
Tornem a posar pells i remuntem per pendents suaus i diferents llacs cap al nord-oest i enfilem el Pic de Mortiers pel llom oest, amb esquís fins el cim sense dificultats.
Pic d'Ouxis, bons records! (des del cim) |
Dent d'Orlu i Sant Bertomeu |
Pic de Mortiers 2.605m; +600m /-1.200m; 10,5km des de la Serra de Mauri, 6km més de descens baixant per les "blaves" fins la base de l'estació; F, *, S2
Bones traces!!!
Marta i Jaume
25 de des. 2022
21 de des. 2022
19 de des. 2022
Trigoniero, fum, fum, fum...
Pic Mener 2.452m (17/12/2022) i Salcorz 2.676m (18/12/2022), un #8cims
Buixín, Punta Fuelsa, i Punta Suelza en segon terme, des del Pic Mener |
Traginar la motxilla ben carregada els prop de 4,5km i 700m de desnivell des de la carretera (aparcament a 1.290m) fins al Refugi de Trigoniero (1.960m) és el peatge a la neu contínua, els itineraris verges i solitaris i les bones esquiades. La clau de l’èxit és en els petits detalls: portar una serra per fer llenya, un dipòsit per carregar l’aigua, un cordino per fer l’estesa... un bon vi!
El refugi està en bon estat, amb lloc per dormir 4 persones (més a terra), taula amb bancals i una estufa de llenya que no tira gaire bé i que ens ha deixat ben fumats per a tota la temporada.
La neu continua és a 1.800m esquiable des dels 1.900m. Hi ha poc gruix però la base està endurida i no es rasca enlloc. Per sobre els 2.000m el gruix augmenta i hi ha neu sense transformar a obagues, gebre de bon esquiar... tot plegat molt estable, amb plaques i cornises evidents, i moltes purgues antigues que marquen els llocs delicats del recorregut. Els itineraris realitzats requereixen neu estable, i és fàcil trobar condicions menys compromeses a principis de primavera.
Aquest cap de setmana el temps ens ha acompanyat, amb sol, fresca i poc vent, i aquelles llums d’hivern que atrapen!
Dissabte 17/12/2022 Pic Mener 2.452m
+1.200 (600 des del refugi) / -600m; 11km; PD+(per la canal final), F, S2
Així es veia el Mener diumenge en l'ascens al Salcorz, des del pas a 2.050m |
Entre els barrancs de Trigoniero i Urdiceto hi ha una cubeta enlairada orientada a nord-est on hi ha els estanyols de Mener i aquest cim que la tanca a l’oest. És un racó molt bonic i que conserva molta neu i de qualitat. S’hi accedeix des del barranc de Trigoniero just en creuar el pont a la cota 1.860m prenent direcció sud. En el nostre cas, primer hem anat a deixar pes al refugi per tornar a “la Plana”, cota 1.900m per flanquejar sense perdre alçada cap al barranc que porta a la cubeta. A 2.100m cal virar i en direcció oest remuntar cap als estanyols i el final de la vall.
Un esperó de roca punxegut i dos pins en un coll al nord del cim (cercle a la foto) és la senyal de cap a on anar, però sense arribar-hi i s’ha d’ascendir de dreta a esquerra i remuntar ja sense esquís per una canal casi a la vertical del cim (uns 60m). Alternativament es pot continuar i anar a buscar el coll al sud, però malfiar-se del pendent i la cornisa.
Al cim ens sorprenen les vistes a uns muntanyots ben gelats i esvelts, els Buixín i la Punta Fuelsa i darrera la Punta Suelza...
El descens és molt bo per l’orientació i el paratge amb el Pic d’Espada i altres muntanyes temptadores.
Ho fem amb les darreres llums d’una tarda de desembre, i acabem fent llenya de forma selectiva per la nit de cabana que ens espera...
Diumenge 18/12/2022 Punta de Salcorz 2.676m
+700 des del refugi /-1.400 (nosaltres hem fet un coll addicional +/-200); 12km (+3 nosaltres); F, **, S2-S3
Fa il·lusió repetir un cim que vam fer fa 18 anys, i que en Ramon Izquierdo, que hi era, el proposi com a #8cims n’és un al·licient addicional.
Des del refugi es pot prendre el sender d’estiu pel barranc que hi ha darrera (poca neu per orientació sud) o resseguir el torrent pocs metres per, quan s’obre, agafar ràpidament alçada cap al nord-est a buscar el lloc per on passa el sender d’estiu. És important trobar el pas engorjat per on va el camí, a la cota 2.050m aproximadament (a la primavera, de tornada evitar passar tard per aquest punt propens a les allaus) i després ja progressar sense dificultats per poc pendent.
A 2.200m es vira a una vall orientada a est, sota la cresta de Moudang i es visualitzen a la llunyania les puntes blanques del Salcorz. A 2.300m, el recorregut gira cap al nord per un barranc estret i propens a les purgues.
Nosaltres hem anat en direcció contraria per una successió de comes fins a la punta 2.595m. Una aresta llarga i entretinguda cap al nord portaria fins al cim però preferim treure pells i fer una primera baixada per on hem pujat fins la cota 2.400. Allí tornem a posar pells i sense guanyar alçada, en direcció nord progressem per uns pendents que superen per dalt l’engorjat i arribem sota la pala est del Salcorz. La remuntem anant a buscar el dorsal i arribem al llom a la cota 2.600m, i fàcilment i en direcció nord al cim.
El descens és memorable, però cal parar compte a les moltes trampes del terreny que té aquest recorregut!
Bones traces!
Ricard i Jaume
15 de des. 2022
Edició #8cims 2022-2023 Especial Centenari del CEG
La proposta #8 Cims de Cegesquí està pensada per fer sortides amb qui vulgueu, en el moment que vulgueu, dimensionant el grup i la data al vostre aire, complint totes les mesures imposades. I a la vegada, els al·licients del repte queden intactes, superació personal, descoberta de cims, natura oberta, esquí de muntanya...
De què es tracta ?
8 persones referents de l'esquí de muntanya a Catalunya proposen un cim cadascuna d'elles. Enguany, com a homenatge al centenari del Club, els cims han estat triats per 8 presidents del CEG.
Es tracta d'assolir el màxim de cims durant la temporada. Si ho aconseguiu tindreu una sorpresa.
Punta Alta: Francesc Sanahuja, Certascán: Toni Vives, Bisaurín: Marisa Carreño, Salcorz: Ramon Izquierdo, Pic de l'Infern: Jose Lloret, Montlude: Ricard Martínez, Coma d'Or: Edu Aguirre, Puigmal: Enric Ripoll.
Qui pot participar ?
Tothom que vulgui, sempre que se segueixin les instruccions de participació. Només cal publicar una foto al cim amb el hashtag #8Cims a Instagram, Twitter o http://cegesqui.blogspot.com/
Per tenir tota la informació a ma podeu instal·lar-vos l'app dels #8cims, hi trobareu els cims a fer, els mapes corresponents amb els tracks, l'accés per fer les piulades... Al pdf V 8 cims trobareu un codi QR per baixar l'app (recordeu que heu de permetre la instal·lació d'apps desconegudes al mòbil)
Us podeu descarregar un fullet informatiu en pdf clicant a V 8 cims
Curs d'Iniciació a l'Esquí de Muntanya 2023
· Dijous 2 de Febrer: Seguretat a l'alta muntanya hivernal
· Dimarts 7 de Febrer: Primers Auxilis i aspectes sanitaris a la muntanya hivernal.
· Dijous 9 de Febrer: Gestió del Risc o nivologia i allaus.
· Dimarts 14 de Febrer: Meteorologia, mapes, orientació, planificació d'activitats.
Pirineu oriental
Pirineu occidental.
- Per accedir al curs cal tenir l’assegurança corresponent: federat amb la modalitat d’assegurança D, Federació Catalana d’Esports d’Hivern o equivalent.
- Cal tenir un bon nivell d’esquí de pista (pistes negres i fora pista) i coneixements de muntanya per inscriure’s.
- Els responsables del curs podran descartar la participació al curs d’alguna persona que no acompleixi aquests mínims, o bé no tingui el nivell físic adequat, o si no segueix les normatives i directrius del curs.
- Les sessions teòriques i les pràctiques són d’obligada assistència.
- Per a les pràctiques cal tenir tot el material obligatori des del primer dia: esquís amb fixacions de muntanya, botes, pells de foca, ganivetes, pals, casc, piolet, grampons, ARVA, pala i sonda.
- El CEG té un servei de préstec de material de seguretat (piolet, grampons, arva, pala i sonda) i tenim acords amb botigues per llogar amb descompte el material bàsic d'esquí de muntanya (esquís,botes,pells, ganivetes,bastons)
- En cas de no assolir-se un nombre mínim de participants, l'organització es reserva el dret de cancel·lar el curs.
13 de des. 2022
Matinal al Soum d'Arriou Né (2.577 m.), des de Luz Ardiden
Ben sols, de nou una travessa per la Bigòrra,...3 a 5 de desembre
Després de la dura travessa de 2015 per la Bigòrra, hi havien ganes de retornar a aquestes terres. Neu sense traçar a cotes altes, paisatge excepcional, bons records,.. Aquests dies hi eren de nou tots els ingredients per passar 3 dies hivernals i de solitud entre cims i llacs, un bon inici de temporada!
Una mica entusiasmats baixem més del compte fins prop del llac Nere. Remuntem N en direcció al llac de Port Bielh. El paisatge és excepcional amb un constant puja i baixa fins que ens situem a tocar de la coma que desemboca a l'Hourquette de Caderolles, la tenim davant nostre en direcció E.
El pendent es va redreçant a mesura que ens acostem a la carena. Hem anat massa a la dreta SE. no fent cas d'unes pràcticament imperceptibles traces que marcaven la pujada al coll.
Quan arribem a dalt ens toca desgrimpar una mica N. per buscar un millor lloc per saltar a l'altra banda. Calcem esquís i iniciem el descens força pendent a l'inici. Després tenim terreny puja-baixa, fins que ens situem a tocar del torrent que desemboca al llac de Campana. L'anem resseguint N. fins que prop del llac enfilem en un curt flanqueig el camí al nou refugi de la Campana de Cloutou. El refugi està molt bé amb llenya, matalassos, etc., totes les condicions que no vam tenir la nit passada. Sols, ben sols.