14 de febr. 2023

Trilogia de llevant: Fontlletera, Costabona i Taga

 

Vent de Llevant, sol triomfant... diu la dita popular i per si de cas consultar la previsió meteorològica.

Som dijous i hi ha moviment a la vall del Ter i del Freser, fotos, missatges i alerta powder activada, ens truquem, dubtem, quedem, dubtem i decidim (per resumir)

L'episodi de llevant ha deixat una bona innivació al sector de la vall del Ter i menys a la del Freser, a cotes altes la força del temporal ha deixat neu irregular segons orientacions, tot escombrat al Balandrau i Puigmal, carenes amb poca neu a la resta.

Una altra dita popular diu: no sempre que neva de llevant les condicions a Vallter són bones !!

Divendres 10 de febrer, pic de Fontlletera 2581m +1300m F/S2 des de Tregurà de dalt.

Sortim amb l'Agus aviat de Barcelona, ja es veuen cotxes amb esquís... Força neu a les valls i paisatge esplèndid, sol i sense vent. Cal deixar el cotxe a l'aparcament del poble i ja podem calçar esquís. Obrim traça pels camps fins al sector Torroella de baix i decidim seguir per l'itinerari clàssic que segueix la pista fins a sota la collada de Fontlletera.

La carena del Fontlletera està precària de neu però factible, un noi que ja torna del Balandrau comenta que no hi ha res de neu i cal pujar a peu des del coll. Així que fem el cim del Fontlletera seguint l'ampla carena que es redreça una mica al final però sense cap dificultat.

El descens el fem remuntant el Castell dels Moros des de la collada de Fontlletera, per aprofitar la orientació de la carena que baixa fins a Tregurà fent un descens força bo amb neu pols.

Després d'un beure a l'Hostal de Tregurà l'Agus em deixa a Espinavell per dormir al refugi Els Estudis i sopar magníficament a Can Jordi 


Dissabte 11 de febrer, pic de Costabona 2465m +1300 F/S2 19km

Espinavell amb mig metre de neu recorda la recent estada al Queyras o les escapades a les valls del Piemont. Ganes de fer un itinerari que, encara que és molt llarg, rarament es pot fer des del mateix poble.

Avui vindran el Jordi, la Carmela i l'Albert, també s'apunta a la festa el Joan.

La ruta al Costabona segueix la pista d'accés a la collada Fonda, travessant pel mig dels prats en alguns trams. Un cop a la Collada Fonda 1890m se segueix l'ampla carena fins el cim. Hi ha més neu que a la carena del Fontlletera i permet fer un descens amb neu transformada pel vent acceptable.

La resta del descens no el gaudim, baixem tard, el dia allarga...etc, i la neu ja ha transformat amb el sol i ens la trobem una mica encartonada. Al fons de la vall a la pista encara es conserva fresca.

Tornem a fer un bon àpat a Can Jordi i dormir als Estudis.

 

 
 
Diumenge 12 de febrer, Taga 2040m +700m F/S2 des de Santa Magdalena de Puigsac

Des de la carena del Costabona es veu molt bona innivació a la cara nord de la serra Cavallera i sabem que a Setcases hi ha mig Catalunya jugant amb la neu, així que quedem amb el Carles i la Núria a Ribes per pujar cap a Pardines.

Arribats a Santa Magdalena costa trobar aparcament, força ambient de caminaires i gent amb esquís.

L'itinerari segueix la pista que porta a uns cóms a 1560m i després segueix direcció pla de la Llagona per arribar al Taga pels prats, cal treure esquís els darrers 300m. 

El descens el gaudim força amb bona neu pols, amb alguna que altra topada amb pedres...

 

Contents de retrobar-nos i fer cims nous-vells.

Agus G, Carmela F, Jordi L, Albert A, Joan R, Carles P, Núria i Ricard M

 

8 comentaris:

jordi laparra ha dit...

Gràcies Ricard bona piulada! Afegir que el Puig d'Estela i, una mica més enllà la Pedra dels 3 Bisbes, també estaven en condicions excepcionals de neu!

jordi laparra ha dit...

Gràcies Cales xl vídeo!!!

Jaume J ha dit...

Bona trilogia! Ganes de lliscar per aquí …i d’ànec amb peres!

Mercè B. ha dit...

Cims cada cops mes difícils de poder fer, felicitats!

Núria ha dit...

És veu molt bé de neu, ben trobat i encertat. I els vídeos del Carles, sempre són un al.licient ... Bones sortides!

Anònim ha dit...

Felicitats per la tria! I gràcies per la recomanació

Anònim ha dit...

Hola. Creieu que aquest cap de setmana vinent encara estarà foquejable? Gràcies.

Berta ha dit...

Magnífic!!!! Fer parada i fonda a casa de l'Eva és triomfada assegurada....que bé que hàgiu pogut gaudir d'aquesta neu....potser efímera?