21 de febr. 2023

Travessa al Refugi del Juclar

Dissabte 11de Febrer
Improvitzem una travessa circular per anar a fer nit al Refugi del Juclar. El refugi de l'Illa està a petar i ens diuen que no tenim plaça la tarda de dijous. 
Al Juclar si.. i hi estarem sols!

Punt de trobada i sortida: L'Hospitalet près l'Àndorre (1450m)
Travessa al refugi de Juclar: 15,5km 1260+  350 -  pel coll d'Alba (2539m) F S2


Sortim amb els esquís a la motxilla i, tot i que fem un curt tram amb esquís als peus, no trobem neu continua fins a la cota 2000 un cop ja a la vall d'Arques que anirem remuntan passant per l'estany de Pedorrers, l' estany de Quart i els estanys d'Alba. Tots els passem pel seu costat dret excepte el petit dels d'Alba. La vall es va regirant cap a l'est i deixem enrerra la Tossa de Pedorrers (amb molt poca neu) i la traça a la portella del Siscar per accedir al Nerassol (fins al coll bona innivació, del coll al cim res de neu). La traça al coll d'Alba  es continua i fàcil amb unes boniques llacades finals. Hem sortit tard i arribem al coll a les 5 de la tarda. Gaudim d'un descens primer cap a la collada de Juclà i despres cap els estanys de Juclà i el refugi amb les últimes llums del dia i la posta del sol.


Bona estada i bon sopar al refugi. L'esmorzar també és molt complet.  Llar de foc al menjador i estufes de pellets al menjador i al passadis de les habitacions. Hi ha crocks i mantes (moltes). No hi ha servei de dutxa a l'hivern i els WC son a l'exterior. 


Diumenge 12 de Febrer 
Travessa refugi del Juclar a L'Hospitalet: 15,5 Km 740+ 1650-  per la Portella de Siscaró (2550m)
 F S2 S3 (segons condicions a la pala de sortida de la Portella de Siscaró)


Comencem baixant per la vall de Juclà cap a Incles. Els primers metres son de bon esquiar tot i la neu dura, poc a poc es va enbarrancant i és va complicant una mica el descens entre blocs. Tot i així arribem amb els esquís als peus fins al replà que recull les aigues de la vall de Siscaró (1900m). Possem pells i remuntem cap al refugi lliure de Siscaró. Hi ha traces, remuntem sempre pel marge esquerra del riu. 

Un cop al refugi l'itinerari es evident remuntant la vall de l'esquerra  just darrera del refugi. Deixem la traça que va cap al Port Dret i als estanys de Siscaró i el Cap de Siscaró. Bona innivació i traces una mica per tot arreu a les cotes intermitges i als llocs arrecerats.
Guanyem la Portella de Siscaró amb unes últimes llaçades maques. Un cop al coll observem que a la Cabaneta no hi ha neu i la pujada al Pic del Siscaró també l'hauriem de fer a peu. Optem per iniciar el descens amb les condicions òptimes a la pala E. Neu primavera i cap avall!
El descens es molt xulo, la pala i la continuació fins a l'Estany de Siscar i el refugi lliure de Vésina
Per aquest costat la pujada a la Portella del Siscar també està en bones condicions de neu, però tal com ja varem veure ahir del coll al cim del Nerassol cal fer-ho a peu. 

Seguim baixant per la vall de Siscar. El darrer tram del descens es un joc per anar a buscar els passos més adequats. La vall en el seu tram final és més obaga i podem arribar amb els esquís als peus fins la cota 1700. Arribem a l'Hospitalet ben contents!

Hi hem estat: Xavier P. Joan R. Beti F. Carmela i Jordi... i la Rei!

3 comentaris:

Jaume J ha dit...

bona travessa, i sols a un refugi com el de Juclar, boooon pla! a veure si neva i torna a quedar tot ben blanc!

Núria ha dit...

Bona opció el refugi de Juclar ... cada cop és més difícil - i més cara- la pernoctació per Andorra. I ben improvitzada la ruta ;-) Enhorabona per aquesta cap de setmana!

Berta ha dit...

Quina travessa més xula!!! Bona manera de passar per Andorra sense cues :) enhorabona!!!!!!