6 de gen. 2024

En família a l'ombra del massís del Montblanc i els Dômes de Miage, 30 de desembre a 5 de gener de 2024

El Montblanc i les muntanyes que l'envolten, quan les veus un cop t'atrapen, et recorden ascensions passades o desitjades, i quan les tens a tocar i les veus canviar de color i de vestit durant set dies seguits en copses encara més la seva immensitat i el seu hivern permanent!

Mont Maudit, Montblanc, Aiguille de Bionnassay, Aiguille de Tricot, Dômes de Miage... des de Betex (Saint-Gervais), el dilluns 1 de gener de 2024

Ens hem instal·lat a una casa a la part alta de Saint-Gervais-les-Bains, amb vistes des de la finestra a l'aresta que s'enfila a les Aiguilles de Tricot i de Bionnassay, i els Dômes de Miage a la dreta... amb un pla ben familiar fent 4 dies de pista i 3 d'esquí de muntanya.

El temps ha estat millor que el dels pronòstics: ha nevat tots els dies a cotes de neu entre els 800 i els 1.700m, però molts cops ho ha fet als vespres deixant-nos matins radiants. Hem trobat neu abundant i de qualitat per sobre els 1.600m, i per sota la innivació és deficitària, tot i que el dia 5 ha acabat nevant abundosament a totes les cotes. El BPA ha evolucionat a 3, i el dia abans de la nostra arribada va ser notícia un accident per allau amb dos morts a la zona de l'estació de Saint-Gervais, a 2.300m al Mont Joly, amb un BPA de 2, provocat per uns esquiadors que van activar una placa per sobre (+ info).


Les possibilitats per l'esquí són fabuloses: el domini és Evasión Montblanc i hem lliscat per les pistes de Saint-Gervais, Megeve o Contamines... A més, hem aprofitat un parell d'itineraris d'esquí de muntanya dins el domini, amb la particularitat que en gran part són exclusius per esquiadors de muntanya evitant les pistes en l'ascens.

Resum de l'activitat:

Diumenge 31 de desembre de 2023: Passeig des de St Nicolas Véroce (1.200m) a l'Épaule de Mont Joly (cota 1.800m)

+/-600m; F, S2, *; 2h

A 10' de Saint-Gervais, al poblet de St Nicolas de Véroce hi ha un accés poc concorregut al domini esquiable, amb el telecabina de Chattrix. 

També hi ha un itinerari d'esquí de muntanya que seguim fins al llogarret de Chief Lieu, habitat enmig de les pistes, i una mica més amunt fins que ens hem guanyat el dinar... Les vistes dels Dômes de Miage i les seves glaceres a l'altra costat de la vall són impagables! Es podria arribar al Mont Joly pel llom, però neva.

Dimarts 2 de gener de 2024: La Signal (1.900m) de les Contamines-Montjoie, des de Le Lay (1.140m)

+/-760m; F, S2, *; 2-3h

Ens allarguem en cotxe a les Contamines (15') i prenem una altra itinerari d'esquí de muntanya del domini esquiable. 

La pujada evita la pista per un sender ben dret pel bosc que fem a peu 10' fins a trobar prou gruix per lliscar. La pujada segueix en ziga-zagues pel bosc, creuant la pista i algun remuntador per camins que porten a alpages bucòlics. 


Més endavant el paisatge s'obre i resseguim pel costat de la pista fins al capdemunt, a le Signal, on fem un crep i ens recuperem del fred mentre la nevada ens deixa neu nova pel descens.

Dijous 4 de gener: Haute-Pointe 1.958m en volta circular des de Sommand

+/-600m; F, S2-S3, *; 2-3h

El darrer dia de l'estada al Chablais el passat pont de la Puríssima volíem fer aquesta excursió però en arribar a Sommand, les condicions de neu de peixateria ens van fer tirar enrere... Amb la nevada que ha fet a la nit i la previsió pel dia penso que val la pena fer 1h de cotxe de Saint-Gervais a Sommand per aprofitar-ne les condicions, i l'encertem! El dia comença tapat però acaba radiant i la neu nova tota per a nosaltres. 

L'itinenari, molt concorregut s'enfila en marcada direcció N a un coll a 1.800m per entrar a una coma que porta a un darrer contrafort i el cim. El descens el fem tot per la coma fins a uns alpages a 1.500m, i després prenem el camí del coll de la Ramaz que ens porta de retorn a Sommand. 

Dia rodó, ideal per fer amb dos adolescents trobant el cansament just a la pujada i el gaudi màxim en el descens!!!

Bones traces,

Carlota, Joana, Bernat, Marta i Jaume

3 comentaris:

PepL ha dit...

Bona elecció la peixateria de Sommand, felicitats família!

Berta ha dit...

uaaauuu! Enhorabona!!!

roser ha dit...

Una setmana ben xula, felicitats per les combinacions!