12 de febr. 2020

Pic de Comamitjana 2.727m des de Núria, 08/02/2020

Un itinerari alternatiu amb molt d’encant per assolir el cim

+/- 1800m, 23kms, S3-S4 (per llargada i desnivell), #8cims

La setmana prèvia o l’avant-sky és mogut: canvi de plans, busca de companys, etc, etc. i finalment coincideixo amb el Carles amb qui ens “quadren” els horaris.

Ell comenta que li agradaria anar a la zona de Núria i saltar a la zona francesa i jo que pensant en la zona de Vallter em ve sempre el Comamitjana al cap. Tot plegat que a darrera hora em proposa el Comamitjana des de Núria.

La proposta la trobo molt interessant (sigui dit aquí en petit-comitè que mai abans, havia sortir de Núria amb esquís – cosa dels que no anem gaire al Pirineu Oriental), tant que veig que serà llarg però no acabo de comptar mai els metres de desnivell ... mare meva!!!!

Sortim de Ribes en un dia ben tapat però quan el cremallera arriba a Núria tenim un dia radiant.

Fem la pujada per la coma de Noucreus fins al Pic de la Fossa del Gegant. La neu està bastant gelada i la fem majoriatàriament amb ganivetes però a mesura que va tocant el sol la neu es va estovant.
Un cop d’alt, traiem pells i ens tirem cap a la vall de Carançà. La baixada amb neu primavera es fa molt bé i la disfrutem. Quan hem baixat uns metres confirmem el que havíem vist al mapa que, en la direcció més directa al cim, ens caldria creuar un parell de collets de manera que la millor opció és baixar fins l’estany de Carançà.

La vall és tant espectacular com solitària. En tot el recorregut per aquesta banda francesa no trobem ningú en tot el dia.
Tornem a posar pells i fem la pujada cap el cim seguin la diagonal direcció els Estanys de la Coma de l’Infern. La baixada més directa del cim ens sembla una mica dreta i acabem pujant pel coll més al fons (no veig nom en cap mapa). Un cop dalt, traiem esquís i caranejem fins al cim.
Grans vistes del backdoor del Bastiments (com l’anomena el Jaume) i un ambient molt agradable en un dia que no fa ni una mica d’aire.
Estem molt bé al cim però no ens podem entretenir que ens queda desfer tot el recorregut (que no és poc).

Arribem al Pic de la fossa del Gegant quan ja ha sortit la lluna. Fem un canvi de pells exprés i cap a l'ultima baixada. Arribem a Núria amb les darreres llums del dia i quan l’últim cremallera fa 20 minuts que ha sortit.

Quan comencem a gestionar la possibilitat de dormir a Núria (amb les botes posades – mai millor dit), ens assabentem que hi ha un cremallera addicional a la nit per què avui hi ha lluna plena. Visca la lluna plena!!!!
Agrair al Carles que m’hagi acompanyat en aquesta aventura per què “teeela” amb el Comamitjana!!!!

Itinerari: Núria 1967m – Pic de la Fossa del Gegant 2805m – Estany de Carançà 2.300m – Estanys de la Coma de l’Infern 2560m – coll a 2670m – Pic de Comamitjana 2727m (descens pel mateix itinerari només que ens llancem pel coll més proper al cim).

Estat de la neu: Neu majoritàriament gelada a les obagues i cremeta a les solanes.

PD.- Una possibilitat és partir l’itinerari fent nit al refugi de Carançà. Sembla que ara es pot arribar al refugi amb esquís als peus.

Carles B i Núria P

7 comentaris:

Mercè B. ha dit...

Mare meva quina excursionassa!!!!
Felicitats, prenem bona nota!

Eli ha dit...

Nuria, per fí ha caigut el Comamitjana... i quina sortida heu fet per aconseguir-ho. Felicitats!!!

Berta ha dit...

Brutal, Núria!!!! Felicitats per l'aventura :)))

Samuel ha dit...

Felicitats! I per una ruta molt bonica i distreta! Si no havies calçat mai esquis a Nuria et convido a tornar.hi i a descobrir el Pic del Racó Gros per l'aresta sud!

Núria ha dit...

Gràcies Samuel! Veient el Comamitjana segur que la teva recomanació a Núria val molt la pena! A veure si trobo el forat per anar-hi, la zona m'ha agradat.

Carles Perera ha dit...

Genial Núria!!! Has completat els 8cims 2019 i en camí del 2020!!! ;)

Jaume J ha dit...

Fantàstic Núria &co! Cim que no decep, i que convida a repetir-lo... Des de Prats Balaguer i pel Coll Mitjà pot ser una excusa, amb bany termal a la tornada!

Per cert, i no és el cas d'aquesta piulada: no confodre el Pic de Comamitjana 2727m (2732m segons IGN 2250ET) amb el Pic de Dalt de Comamitjana 2753m situat més al SE i d'accés més curt i fàcil si és ve del Sud, tot i ser més alt.

Bones traces!