24 de febr. 2020

Estada al Circ de Colomers i escapada a Amitges

Aprofitant l'anticicló , hem estat uns dies pel Circ de Colomers i la zona d'Amitges.  Aquest cap de setmana just obren els refugis de Colomers i d'Amitges

Divendres 14
F/S2-S3  +1276m, -390m, 20,3 km.
Deixem els vehicles a l'explanada- parquing de la Vall de Tredós.  En Lluis, dels Bahns de Tredós s'ofereix en pujar-nos les motxilles i els esquís aprofitant que ha baixat per carregar aliments. No podem desaprofitar l'ocasió ja que tan avall la neu escasseja i caldria portejar fins el Balneari. Tenim una llarga travessa doncs cal dormir avui a Amitges.

A partir dels Bahns ja ens calcem esquís i trepitjarem neu llevat d'algun petit tram. Arribats a l'Estany Major de Colomer prenenm la ruta estival del GR11 per anar encadenant l'estanh Long, Redon i Obago. Ja s'intueix per on es el Port de Ratera i no sembla que hi hagi una forma d'arribar-hi entre el caos de rocs. Un cop dalt sols manca baixar per la vall i anar a buscar les traces que ens porten al Refugi (2368m). 7 vascos porten uns dies per la zona i son els únics que s'hi allotgen.

  
  


Dissabte 15
F/S2-S3, +995, -1223m, 16,76 km

El dia es desperta també despejat. Després del suculent sopar i abundant esmorzar prenem la ruta del Coll d'Amitges (2760m) un cop atravessem el gelat estanh Gran d'Amitges. Neu molt dura que ens obligarà a posar ganivetes a la part més empinada.  Un cop més amunt del Coll deixem els esquís i anem a coronar el Pic d'Amitges (2848m) en escassament 20 minuts.
  
  

  Vistes del que encara ens queda per fer:  Saboredo i  Coth de Sendrosa. Aquest presenta habitualment una cornisa, en la que ens descalçarem els esquís. Un cop al coll ,  baixem fins l'Estanh Cotó de Baish i arribem al refugi per un laberint de petits turons.   

  


Diumenge 16
F/S1, +792m, -792m, 12,5 km.   
Avui no sortirem del Circ.  La idea es fer algun pic per la zona però a tots ens fa certa mandra fer avui grans esforços. Recorregut cicular fins l'avantcim Sud del Tossal dels Ossos (2624m). L'objectiu ens sembla suficient per avui i prenem ekl camí de tornada per l'Estanh Tort i Estanh Plan. 
  
  

Dilluns 17:
F/S2 +617m, -1004m, 14,9 km.
Avui es el darrer dia i intentem fer algún cim proper al refugi. Optem pel Pic Nord de Travessani, de 2737m. Darrera el refugi encarem direcció X  la vall de X. Neu dura però sense necessitat de posar ganivetes. Avui torna a fer calor i el cel està completament despejat. Estem al cim abans de les 11:00h i directament baixarem esquiant fins els Bahns llevat d'algun petit tram de pista en la que ja no queda neu.