19 de des. 2022

Trigoniero, fum, fum, fum...

Pic Mener 2.452m (17/12/2022) i Salcorz 2.676m (18/12/2022), un #8cims

Buixín, Punta Fuelsa, i Punta Suelza en segon terme, des del Pic Mener

Traginar la motxilla ben carregada els prop de 4,5km i 700m de desnivell des de la carretera (aparcament a 1.290m) fins al Refugi de Trigoniero (1.960m) és el peatge a la neu contínua, els itineraris verges i solitaris i les bones esquiades. La clau de l’èxit és en els petits detalls: portar una serra per fer llenya, un dipòsit per carregar l’aigua, un cordino per fer l’estesa... un bon vi! 

El refugi està en bon estat, amb lloc per dormir 4 persones (més a terra), taula amb bancals i una estufa de llenya que no tira gaire bé i que ens ha deixat ben fumats per a tota la temporada. 


La neu continua és a 1.800m esquiable des dels 1.900m. Hi ha poc gruix però la base està endurida i no es rasca enlloc. Per sobre els 2.000m el gruix augmenta i hi ha neu sense transformar a obagues, gebre de bon esquiar... tot plegat molt estable, amb plaques i cornises evidents, i moltes purgues antigues que marquen els llocs delicats del recorregut. Els itineraris realitzats requereixen neu estable, i és fàcil trobar condicions menys compromeses a principis de primavera. 

Aquest cap de setmana el temps ens ha acompanyat, amb sol, fresca i poc vent, i aquelles llums d’hivern que atrapen! 

Dissabte 17/12/2022 Pic Mener 2.452m

+1.200 (600 des del refugi) / -600m; 11km; PD+(per la canal final), F, S2 

Així es veia el Mener diumenge en l'ascens al Salcorz, des del pas a 2.050m

Entre els barrancs de Trigoniero i Urdiceto hi ha una cubeta enlairada orientada a nord-est on hi ha els estanyols de Mener i aquest cim que la tanca a l’oest. És un racó molt bonic i que conserva molta neu i de qualitat. S’hi accedeix des del barranc de Trigoniero just en creuar el pont a la cota 1.860m prenent direcció sud. En el nostre cas, primer hem anat a deixar pes al refugi per tornar a “la Plana”, cota 1.900m per flanquejar sense perdre alçada cap al barranc que porta a la cubeta. A 2.100m cal virar i en direcció oest remuntar cap als estanyols i el final de la vall. 

Un esperó de roca punxegut i dos pins en un coll al nord del cim (cercle a la foto) és la senyal de cap a on anar, però sense arribar-hi i s’ha d’ascendir de dreta a esquerra i remuntar ja sense esquís per una canal casi a la vertical del cim (uns 60m). Alternativament es pot continuar i anar a buscar el coll al sud, però malfiar-se del pendent i la cornisa. 

Al cim ens sorprenen les vistes a uns muntanyots ben gelats i esvelts, els Buixín i la Punta Fuelsa i darrera la Punta Suelza... 

El descens és molt bo per l’orientació i el paratge amb el Pic d’Espada i altres muntanyes temptadores. 

Ho fem amb les darreres llums d’una tarda de desembre, i acabem fent llenya de forma selectiva per la nit de cabana que ens espera... 


Diumenge 18/12/2022 Punta de Salcorz 2.676m 

+700 des del refugi /-1.400 (nosaltres hem fet un coll addicional +/-200); 12km (+3 nosaltres); F, **, S2-S3 

Fa il·lusió repetir un cim que vam fer fa 18 anys, i que en Ramon Izquierdo, que hi era, el proposi com a #8cims n’és un al·licient addicional. 

Des del refugi es pot prendre el sender d’estiu pel barranc que hi ha darrera (poca neu per orientació sud) o resseguir el torrent pocs metres per, quan s’obre, agafar ràpidament alçada cap al nord-est a buscar el lloc per on passa el sender d’estiu. És important trobar el pas engorjat per on va el camí, a la cota 2.050m aproximadament (a la primavera, de tornada evitar passar tard per aquest punt propens a les allaus) i després ja progressar sense dificultats per poc pendent. 

A 2.200m es vira a una vall orientada a est, sota la cresta de Moudang i es visualitzen a la llunyania les puntes blanques del Salcorz. A 2.300m, el recorregut gira cap al nord per un barranc estret i propens a les purgues. 

Nosaltres hem anat en direcció contraria per una successió de comes fins a la punta 2.595m. Una aresta llarga i entretinguda cap al nord portaria fins al cim però preferim treure pells i fer una primera baixada per on hem pujat fins la cota 2.400. Allí tornem a posar pells i sense guanyar alçada, en direcció nord progressem per uns pendents que superen per dalt l’engorjat i arribem sota la pala est del Salcorz. La remuntem anant a buscar el dorsal i arribem al llom a la cota 2.600m, i fàcilment i en direcció nord al cim.




El descens és memorable, però cal parar compte a les moltes trampes del terreny que té aquest recorregut! 

Bones traces! 

Ricard i Jaume   

3 comentaris:

Carles Perera ha dit...

Felicitats! Cabana, hivern, 8cims .. Mmmmm i quina baixada, sembla de National Geographic! ;)

Núria ha dit...

Bona inauguració del 8cims ... llàstima del porteig però no es pot tenir tot. Enhorabona per la sortida ... molt bona pinta!

Ricard Martínez ha dit...

Els propers que portin salmó, el fumaran d'allò més bé !!
Gran sortida, gràcies per la piulada... i el vi.