13 de des. 2022

Ben sols, de nou una travessa per la Bigòrra,...3 a 5 de desembre

 Després de la dura travessa de 2015 per la Bigòrra, hi havien ganes de retornar a aquestes terres. Neu sense traçar a cotes altes, paisatge excepcional, bons records,.. Aquests dies hi eren de nou tots els ingredients per passar 3 dies hivernals i de solitud  entre cims i llacs, un bon inici de temporada!


3 de desembre
Tournaboup (Bareges)-cabana d'Aygues Cluses-intent al pic d'Aygues-Cluses
11 km., +1.150 m, F, *, S2
 
Sortim dissabte amb els esquís als peus de Tournaboup, a l'estació de Barèges en direcció S. Hi havia neu suficient per anar pujant, però no tant per baixar, si fos el cas. A la nostra dreta S. veiem algunes traces que s'enfilen cap al coll de Lurtet. Arribats a Puntou les traces pràcticament desapareixen i costa  avançar entre grans blocs de pedra i la neu que prova infructuosament de colgar-los.
Després d'una bona estona de foquejar, el terreny s'obre i aviat albirem el nou refugi de Barèges, encara en obres. La intenció era arribar avui al refugi de Cloutou, però avancem lentament i el dia poc a poc es va embolicant amb un front que ve de sud. Decidim pernoctar a la cabana de Aygues Cluses (2.150 m.), l'han arreglada una mica, però com descobrirem al llarg de la nit és una autèntica nevera. Aconseguirem fer foc que no caliu.
Per entretenir la tarda i no passar tant de fred decidim mirar de fer el pic d'Aygues-Cluses. No entenc per que el nom de la cabana va amb guionet i el del pic no... 
Pugem fins al coll de Barèges i allà deixem els esquís, fa força vent. Anem pujant fins a gairebé tocar el cim, resta un tram curt, però una mica delicat, és tard i el temps està revoltat. Ens quedem aproximadament a la cota 2.610 m. Decidim baixar cap a la cabana i allà mirarem de sobreviure a una nit eterna, antàrtica!

4 de desembre
Cabana d'Aygues Cluses-Hourquette Nere-llac de Port Bielh-Hourquette de Caderolles-refugi de Campana de Cloutou
8 km., +600 m, PD-, **, S2-S3

L'endemà ens llevem una mica tard, el dia és esplèndid i tot està per traçar. Sortim NE. cap a l'Hourquette Nere. La vista des del coll és brutal i el descens encara més! 
Una mica entusiasmats baixem més del compte fins prop del llac Nere. Remuntem N en direcció al llac de Port Bielh. El paisatge és excepcional amb un constant puja i baixa fins que ens situem a tocar de la coma que desemboca a l'Hourquette de Caderolles, la tenim davant nostre en direcció E.
El pendent es va redreçant a mesura que ens acostem a la carena. Hem anat massa a la dreta SE. no fent cas d'unes pràcticament imperceptibles traces que marcaven la pujada al coll.
Quan arribem a dalt ens toca desgrimpar una mica N. per buscar un millor lloc per saltar a l'altra banda. Calcem esquís i iniciem el descens força pendent a l'inici. Després tenim terreny puja-baixa, fins que ens situem a tocar del torrent que desemboca al llac de Campana. L'anem resseguint N. fins que prop del llac enfilem en un curt flanqueig el camí al nou refugi de la Campana de Cloutou. El refugi està molt bé amb llenya, matalassos, etc., totes les condicions que no vam tenir la nit passada. Sols, ben sols.

5 de desembre
Refugi de Campana de Cloutou-pic de Contadé-bretxa Contadé-prop coll de Tourmalet-Tournaboup (Bareges)
14 km., +700 m, PD-, ***, S3-S4

Un altre dia excepcional, bon temps i sense vent. Deixem totes les traces que hi han al voltant del refugi i marxem N. tot vorejant el llac de Campana. Una preciosa coma W. en du fins a un collet al voltant de la cota 2.400 m. A la dreta N. tenim el cim de la Campana de Cloutou. El paisatge s'eixampla, a la llunyania veiem el pic dels Quatre Termes NW, cap allà ens dirigim.
Aquests dies, el joc de llums que envolta aquest enorme laberint de roques i neu ens fa gaudir d'allò més. No us deixeu enganyar per les distàncies que hem fet, el recorregut és més llarg del que sembla. De fet, hem passat tots 3 dies aprofitant bona part de les hores de llum i sempre arribant a lloc avançada la tarda. 
Quan tenim a tocar diverses traces que baixen de la banda de l'Hourquette-Médette, girem clarament a SW. resseguint unes traces que pugem fort fins al pic de Contadé (2.663 m.). Fem els darrers metres amb grampons i esquís a l'esquena. 
Vistes arreu, sota nostre cap al NW. veiem el nostre proper objectiu, una pista que davalla vers La Mongie, encara queda molt per arribar-hi. La nostra fèmina baixa amb esquís al peus des del cim fins a la bretxa Contadé, la resta ho fem amb grampons. La bretxa és un curiós pas entre roques, a l'altra banda ens tocarà continuar amb grampons, encara falta força neu per tapar el pedregar que ocupa tota la coma, algun tram encara està ben gelat.
Quan la coma s'eixampla una mica calcem esquís. Millor no continuar avall ja que hi han pedres arreu i poca neu. Fem un llarg flaqueig en suau pujada SW. fins a situar-nos sobre el final del telesella de Quatre Termes, fort pendent. Arribats a la pista només queda fer un llarg descens fins prop del telesella de l'Espade. Tornem a posar pells per pujar en direcció al coll de Tourmalet W., prop del telesella homònim i baixa que baixaràs fins a Baregès amb un somriure d'orella a orella per aquests dies passats a Muntanya. A Luz-St-Sauveur vinet i formatge per celebrar aquests dies tan rodons!

Dos Oriols, una Berta i un Pep.

Bones traces!

2 comentaris:

Berta ha dit...

Moltes gràcies per la piulada!!! En guardarem un bon record....la bigorra no decep mai.....

Samuel ha dit...

Quines valls més boniques que tenim al Pirineu! i que bonic que hagueu obert traça en solitari! Molt bona!