11 de des. 2022

Rebost de cims a les valls d'Aura, Louron i Pèira Sorda, 8 a 11/12/2022

Cap des Pales 2.245m i Tuc d'Ardounes 2.020m

Sent Lari e Sola no falla mai com a camp base i ho té tot a pocs km: pistes d'esquí grans o familiars, bon menjar, banys termals (al mateix Saint-Lary o espectaculars els de balnéa a Val Louron)...  i excursions amb esquís de tots els colors, on trobar neu fins i tot aquest principi de desembre amb una tardor tant agreujada...

Els clàssics de la boca nord del Tunel de Bielsa o l'Augas estan justets de neu a la part baixa, i anem a buscar el bon esquí a Piau (dijous), al Coll de Pèira Sorda (dissabte) i al Col d'Azet (diumenge). Sempre trobem bona neu pols (amb nevadetes als vespres que han baixat de cota fins al fons de la vall), però gruixos molt justets que fan necessari traçar bé per evitar rascar.

Dissabte 10 de desembre: Cap des Pales 2.245m en volta circular des de Pèira Sorda

+/-700m; 8km; F, *, S2; 3h

La idea original era repetir amb els meus fills el Cap de Pène Soulit, que vam esquiar al novembre de 2019, però la boira és tant densa que prefereixo un itinerari més conservador resseguint les pistes de Peyresourde, repetint el pic que va fer el grup d'en Ricard fa pocs dies, piulat aquí.

L'estació és oberta, però prenem les pistes que estan tancades cap al Coll de la Flamme. Foquejem amb poques expectatives, fins que comencem a intuir algun ressol i ombres de muntanyes a la boira... i al coll tot s'obre i seguim cap al sud amb un mar de núvols ben bonic, fins al cim, per retornar per pistes trepitjades fins a la base de l'estació i el coll.

Ha estat un dia de retrobar-nos amb el material, les bones sensacions, i de perseverar lo justet i amb recompensa.

Diumenge 11 de desembre: Tuc d'Ardounes 2.020 des del Col d'Azet

+/- 500m; 54km; F, *, S2, 2h

M'escapo sol mentres a casa dormen fins al proper Col d'Azet (15'). 

Allí mateix, a 1.580m em calço els esquís i remunto per la coma a l'est de les pistes fins al seu capdemunt i m'enfilo a aquest turonet, mirador  excepcional de l'Arbizon, el Sarrouyes (cim molt recomenable, piulat al 2012) i totes les valls d'aquest país d'Aura, un rebost de cims!

Bones traces!!!

1 comentari:

Ricard Martínez ha dit...

Rascant, rascant, sempre hi ha bons itineraris !!