9 de des. 2022

Seguint traces i bons consells a la Val d'Aran

Ha nevat, però no pas massa. La neu és alta, però no pas massa. Fa bon temps, però no pas massa. 

 

Un inici de desembre amb neu a cotes altes, que obliga a la recerca d'itineraris còmodes i sense pedres... Així que tirem ma dels mapes, ressenyes, cegesquí i els amics de la vall que ens donen bons consells (gràcies Carles).

Diumenge 4 de desembre: Montanha d'Uishera 2.339m i Tuc de Sacauva 2.286m en circular des de la pista de Vilamós  +/-1.000m F/S2-3

Hem pogut accedir amb els cotxes fins el desviament de la pista a la Bassa d'arres a 1500m. De pujada ens podem calçar esquís a 1550m seguint la pista, que cal anar retallant pels camins amb petits trams amb els esquís a les mans, fins als plans d'Uishera on trobem la cabana.

Dels plans d'Uishera remuntem per la pala sud del pic, fins a la carena i el mateix cim. Un cop dalt l'Uishera 2339m veiem una apetible pala que baixa fins als plans de Lòria, que la gaudim amb neu pols. 

Calcem pells i remuntem fins el coll de Laurit 2245m, seguint el bosc pel vessant nord del Sacauva, un cop al coll remuntem la fàcil carena fins el cim del Sacauva 2286m.

Fem esquiant el tram de carena fins el coll d'Uishera 2219m i baixem amb precaució (per presència de pedres) la canal fins que s'obre la vall que ens mena de nou a la cabana. 

El descens el fem tot per pista i ens descalcem a la cota 1600m.


Dilluns 5 de desembre: Cap des Pales 2245m +/-850m F/S2 Des de l'estació de Peyragudes

La recerca ens porta a tastar un cim que forma part del domini esquiable de Payragudes. Aprofitant que l'estació encara està tancada.

Anem fins a Les Agudes Village, accés est de l'estació, i ens trobem el típic ambient d'esquí de muntanya de gent que vol aprofitar el moment abans no comenci la temporada.

Tot l'itinerari el fem per pistes, anant capa l'oest al coll de Flammes primer i al cim de Pales després girant cap al sud. Des del cim de Pales, tot i el remuntador, hi ha bones vistes de la zona.

Baixem per les pistes que no estan trepitjades fins el final d'un cadira 1800m, per remuntar després fins al cap de Soulas 2025m, per treure pells i baixar definitivament fins a peu d'estació.

Dimarts 6 de desembre: Lo Tuc 2465m +800m F/S3-S4 Des del Port de la Bonaigua

Sense res a celebrar ens dirigim cap a la collada de Montanhon 2428m punt on tothom menys el Ricard segueix la ruta descrita a la piulada anterior. A vista es pot veure el llom del cim anomenat Lo Tuc (als mapes no surt el nom) i que podríem anomenar pic del coll de l'Estany Pudo. 

Un primer descens, amb neu pols, fins gairebé l'estany de Pudo 2230m, des d'on es remunta l'ampla vall que porta al Coll de l'Estany 2237m. D'allà una ampla carena mena al cim gairebé sense dificultats, tret de 15m on millor descalçar per precaució.

Un cop al cim es baixa per la cara nord en direcció a l'estany de Pudo, força pendent però franca i amb molt bona neu. Des del costat de l'estany novament pells als esquis per remuntar fins port del Montanhon i baixar per pistes fins al Cap del port.

Dimecres 7 de desembre: Pic de Lion 2102m +800m F/S2 des de Bourg d'Oueil.

Una zona que ja tenim freqüentada a Cegesquí i que sempre ofereix una bona ascensió. Des de Bourg d'Oueil sortim carregant esquís però ja a la cota 1450m podem calçar de pujada. L'itinerari segueix la vall del riu Portet gairebé fins el coll de Louron (ruta recomanable per evitar les pales del cim amb presència de cornises). Nosaltres hem pujat des de la cabana de Fousserette per anar a buscar el Sommet des Heres, vorejant pel sud. Un cop al cim fem carena fàcil fins el Pic de Lion.

El descens el fem pel mateix itinerari amb una neu de baixa qualitat, però que ens permet baixar fins a la cota 1500m on descalcem i seguim el camí fins el poble.

El nostre grup érem: Hèctor A, Manel C, Letizia, Carles P, Míriam M i Ricard M

 

Bones traces !!

5 comentaris:

Manel C. ha dit...

A inicis i final de temporada, és quan el coneixement del territori et dona un plus per triar una bon objectiu. Gràcies Carles pels teus consells.
Salut i bones traces.

pep lluís (ropits) ha dit...

Bona piulada, bones traces!

Berta ha dit...

Propostes interessants!!! Enhorabona:)

Hèctor Alonso ha dit...

Gran inici de temporada a racons indòmits, fantàstic

Eli ha dit...

quina colecció de cims nous! Felicitats a tots.