8 de febr. 2022

Tuc de Conangles (2784 m) i pic de la pala del Port de Vielha (2555 m)

Ens trobem dissabte al matí al pàrquing de l’Espitau de Vielha a la boca sud del túnel. Comencem malament, ens falten unes pells i unes ganivetes, un clàssic! S’ha repassar la llista de material quan fem la motxilla! Per sort tenim Pont de Suert aprop i allà tenim recursos i ho podem solucionar ràpidament. El primer grup ja ha colat amunt i el segon comencem ben bé a les 11h a caminar. Anem a peu amb els esquis a l’esquena pel GR-11 en direcció est cap a la escaleta de Rius i al cap d’un quilòmetre ja ens podem calçar els esquís. A la cota 1740 m creuem el pont i pugem per la dreta de la vall de Conangles. Després baixant hem vist que realment no cal creuar-lo, es pot progressar per l’esquerra perfectament. Tornem a creuar el barranc més amunt i a la cota 1800 m veiem uns companys que baixen esquiant i ens diuen que han perdut un mòbil. Comencem la búsqueda per la zona i amb tota la sort del món el trobem, ha valgut la pena.


Seguim traçant a preu fet per assolir a la resta del grup. Virem a sud-est aproximadament a la cota 1900 m i ens els trobem a tots en un replà després del bosc a la cota 2200 m. A partir d’aquí seguim traçant en direcció sud-est sempre direcció cap al port de Conangles, ja en terreny més dret fins a un petit llac a 2300m. Fiquem ganivetes i anem fent voltes maria ara en direcció nord-est per arribar a un replà a 2500m. Davant nostre hi ha una canal que és la que ens permetrà canviar de vessant per accedir al llom final que ens porta directament al cim. Pugem fins on podem amb esquis i posem grampons per pujar la canal en direcció nord. 


Arribem al llom, virem a sud-est, queda encara una bona tirada fins al cim. La pujada és dreta però si hi ha neu suficient es pot fer amb esquís fins a arribar a la part final, just abans del cim. Aqui els deixem i fem una grimpada per roques força entretinguda amb algun pas de grau II fins al cim. Baixem amb compte els primers metres i ben aviat som al peu de la canal, que baixem amb esquis i continuem el descens per la ruta de pujada. De baixada hem hagut de rescatar l’enèssim esqui sense frens que marxa sol cap avall. Veiem traces que pugen des de la escaleta de rius, queda pendent inspeccionar aquesta variant, potser es pot fer una circular. 
Finalment una gran sortida, cim molt treballat i descens espectacular sorprenentment amb bona neu. Al baixar tan tard ens trobem la neu ben estovada per la humitat i la calor de tot el dia. 

5/2/2022

+1250 m

6h

BEA-S3

Risc 1


Fem nit al refugi de Conangles i sortim diumenge al matí cap al pic de la pala del port, un cim tan desconegut com bonic, amb un bon descens de la seva pala est. Dia fred però molt assolellat, el sol ens escalfa des de bon matí donada la orientació sud-est d’aquesta ascensió. Aparquem al pàrquing de l’Espitau de Vielha i comencem a caminar pel GR-11 en direcció nord-oest. Abans de creuar el barranc deth port el camí d’enfila clarament en direcció nord cap al port de Vielha. Passem per sobre d’un allau, tot i ser un cim modest el terreny és complex. Cap als 1800 m al plan der Espona ja ens calcem els esquis i anem fent traces per terreny més suau al principi  i més dret i encaixonat després fins als Màrrecs dera Gerbosa, on fem una parada. Trobem refugis fets per la gent que travessava cap a França quan la guerra civil. Cap a la cota 2250 virem a oest i anem enfilant la pala final, sempre per la dreta on és més suau. Arribem a l’avantcim on ens treiem els esquis i fem els últims metres a peu. Vistes espectaculars a la Forcanada, Mulleres i al fons l’Aneto. Bon descens de la pala amb pendent sostinguda, al principi amb una capeta de neu pols d’ahir però amb neu dura per sota.  





6/2/2022

+1000 m

5h

BE-S3

Risc 1

Sortida realitzada amb el CEP de Vilafranca

1 comentari:

Berta ha dit...

Prou bé, no??? Moltes petites desgràcies amb final feliç!!! Enhorabona per les dues sortides!