8 de febr. 2022

CURS de SEGURETAT enTERRENY ALLAUS de l' ACNA STA-1

Impartit per Sara Orgué, nivòloga de l'ACNA (Associació per al Coneixement de la Neu i Allaus) 

Tavascan, 5 /6 de Febrer de 2022

Un curs que ens ha semblat imprescindible per tothom que faci activitats a la muntanya hivernal. Pels que comencen, imprescindible per saber prevenir el risc i evitar l' exposició a perills  evitables amb el coneixement del risc; i pels que ja tenen certa alguna formació o experiència, positiu per consolidar coneixements, trencar fals mites, i obrir nous enfocs.

L'estructura dels curs ens ha semblat immillorable: primer una sessió teòrica molt complerta el dijous anterior a la sortida de pràctiques (previament ja s' ens va passar material per anar preparant el contingut); i cap de setmana sobre el terreny. 

Les pràctiques les fem a Tavascan. Dissabte al matí fem observació de la neu i pràctica de rescat;  i teòrica tota la tarda. I diumenge sortida i pràctiques a la zona de l'estany Mascarida fins la tarda, on vam poder analitzar els diferents tipus de terreny: simple, exigent i complex. 

Activitat frenètica en la pràctica de cerca de víctimes, sondeix i posterior paleig en "cinta transportadora"

L'elecció de Tavascan molt adecuada: un entorn amb bona innivació, i naturalment una zona d'alta exposició a allaus, amb treball de control dels mateixos pel personal de l'estació. 

Control d'arves abans de pujar per la pista d'esquí nòrdic de Tavascan

El Refugi de la Pleta del Prat és molt pràctic:  allotjament durant el curs,  i  una sala molt ben disposada per a fer les projecccions i la teoria, a més d'un tracte excelent de tot el personal del refugi, on ens hem sentit com a casa. 

De l'aprenentage al curs, voldríem fer extensiva l'importància de FER EL CONTROL D'ARVA COMPLERT (COMPROVANT TOTES LES ARVES TANT EN EMISIÓ COM EN RECEPCIÓ), i no només comprovar que funcionin en emisió, com habitualment fem. Si la sortida és de dos dies, sí que podem deixar per al segon dia el control simple. Ens hem trobat en varies ocasions que alguna arva pot funcionar bé en emisió, i no en canvi en recepció. 

La formadora de l'ACNA, la Sara Orgué, ens ha semblat la millor professora que podíem tenir. Explicacions pedagògicament molt ben estructurades, clares, senzilles i ben explicades. Empatia per saber com fer arribar els coneixements amb gran sincronia amb cada participant. Impecable en la gestió de grup i del temps. 

Ajudava la Sara el Jaume Balta, que estava fent les pràctiques com a futur instructor, de manera que hem tingut la sort de comptar amb dos formadors. 

Aprenent els tests de comprovació de l'estabilitat del mantell de neu
El curs inclou un manual editat per l'ACNA, i sen's recomana també el llibre (que es pot comprar al lloc web de l'ACNA), de Tremper, B. : "Avalanchas, nociones imprescindibles". Ed. Verticalidad, Sahún. 

Aixi doncs, la satisfacció amb el curs és màxima, i ens agradaria donar el nostre reconeixement a la bona feina de la Sara Orgué,  l'agraïment a la Miriam per la coordinació i al club Excursionista de Gràcia i la secció d'esquí, per col.laborar en fer-ho possible.

Erem la Mireia, la Eva, l'Oscar, en Bernat, l'Elisa -que per raons mèdiques ho ha hagut de fer virtualment-, i la Mercè.

* Prenem nota que hi haurà una nova casa per llogar ideal per grups a Isil: casa Bernat d'Isil, en marxa cap a abril / maig d'aquest any 2022. 

3 comentaris:

Jaume J ha dit...

formació i pràctiques i m p r e s c i n d i b l e s !!! mb!!!

Berta ha dit...

Molt gran, la Sara!!! I això de la casa Bernat d'Isil???? vull més informació!!! hehehe

Berta ha dit...

per cert, que me n'oblido....com portem el calendari Mercè? hahaha...l'altre dia una excursió al futur....avui un curs per Reis? :))