7 de febr. 2010

Tuc deth Cap deth Pòrt (2672 m) i Tuc dera Salana (2483 m)



7-febrer-2010
+/- 1550 m, S3, 7h
Pels estanhs de Montcasau , Val d’Aran

Encara amb núvols enganxats a les muntanyes però amb la previsió de bon temps decidim anar a explorar la injustament oblidada vall de la Ribereta , localitzada entre la vall de Rencules i el circ de Colomèrs.


Deixem el cotxe a Pònt de Ressèc. Prenem la pista en direcció al coll de Pruedo, que deixem per seguir el camí en direcció als estanhs de Montcasau. Al Plan dera Mesilla (just a sota de Montcasau), girem en direcció a la vall de Ribereta. Enrera queda la vall de Rencules i una atractiva (i futura ?) ascensió al Montardo per Saslòses.



La vall és solitària i gaudim obrint traça. El sol ha fet fora els núvols i el dia és radiant. Passem l’estanh de Ribereta de Baish, i prenem una petita vall penjada que porta a un petit estany (2490 m) sota el Tuc de la Ribereta (2675 m). Trobem neu dura per accedir al coll entre el Tuc de la Ribereta (cim més alpí) i el nostre objectiu, i treiem esquís. Seguim fins al cim amb esquís per un suau llom. Des del cim, grans vistes al circ de Colomers, sud del Montardo, Besiberris, Aneto i Maladetes ... Ah, i al Pla de Beret podem entreveure la traça de les quasi 1300 persones que aquest matí han fet la popular marxa Beret d’esquí de fons.



El descens és prou bo per neu pols, dura, ventada, variada. De nou a l’estanh de Ribereta de Baish posem pells i ens enfilem en direcció al Còth de Ribereta (2338 m). Des d’aquest punt, tan sols cal seguir el llarg llom sense cap mena de dificultat fins al Tuc dera Salana. Per nosaltres, aquest itinerari d’ascens és inèdit. També el descens: enllacem pales sostingudes entre arbres per la cara sudoest de la Salana. Reprenem la pista de Pruedo fins a Ressèc.

Bones traces.

Carles i Montse

4 comentaris:

Carles ha dit...

Això de penjar la foto de les botes de la Montse és cosa meva ... Ai que patiré a partir d'ara!

Jaume J ha dit...

Bon itinerari! Aquesta baixada per la cara sudoest de la Salana ens l'havíem mirat (des de dalt) més d'una vegada, promet...

Pep ha dit...

Tenia l'esperança d'un dia poder atrapar la Montse just abans d'arribar a un cim, atrapar al Carles ja ho he descartat fa temps, ara amb aquestes botes... Bé un itinerari molt ben escollit...i no era un cap de setmana fàcil ¡¡

Carme S ha dit...

Molt bona estrena de botes. Això de F1 sona a rrrrràpid!!!