15 de febr. 2010

Le Longet (2965 m) per el vallon d'Albert. Massís del Queyras

Data : 14/02/2010
Inici : final de la carretera a l'aparcament(1690 m)
Desnivell mesurat (pujada) : 1340 m
Dificultat: S2 -S3
Horari : 3 hores 15 minuts de pujada

Famosa per les seves ascensions en glaç, la valleta de Ceillac amaga també les seves joies d'esquí de muntanya. És un entorn on tot és mesurat: l'extensió del poble, la magnitud de les cascades de glaç, la mida de la familiar estació d'esquí (que així perduri), i les proporcions dels seus cims, que recorden segons com al Pirineu central més ferèstec.

Les condicions i el fred sobretot, això sí, no tenen rès a envejar a les habituals de les valls dels Alps, pel que el glaç de les cascades es conserva durant tot l'hivern, i la qualitat de la neu, sol ser d'aquella que et fa destijar tornar a aquestes contrades.

Allotjament
Ceillac compta amb vàries gites i hotels. Cal anar amb compte però durant la setmana blanca de vacances de França
http://www.ceillac.com/hotels_gite_ref.htm

Itinerari
Quan sortim a les 07:38 de l'aparcament de l'estació d'esquí (1690 m) el termòmetre marca -15 C. i progressem en diagonal resseguint la pista d'esquí de fons fins fins al refugi de cim de Mélezet i després arribem al les cases de la Riaille. Aquí tombem a l'esquerra i ens endinsem ja en l'estreta vall d'Albert a través del bosc. Si no hi ha traces val la pena fer un reconeixement del camí el dia abans, cosa que habiem realitzat el dissabte.



Més amunt la vall s'obre i el dia esdevé un regal: fred, assoleillat i sense vent. A la cota 2350 m deixem a l'esquerra les traces que s'en van cap a un coll secundari (Atenció !) i prosseguim obrint traça sobre un bon gruix de neu pols resseguint el vallon d'Albert.




En uns plans inclinats a 2500 m tombem a l'esquerra per anar a buscar el coll Allongé (evident).
Deixem els esquís a uns 50 metres del final i arribem sense problemes al cim. Quina vista! : la Tee de Longet, el Brec de Chambeyron, etc, etc.




Un festival de Yuhuus sobre un bon paquet de neu pols sense defecte.
Calcem els esquís i resseguim l'aresta ventada que aviat deixem per tirar-nos a l'esquerra lleugerament apartats de les traces de pujada per tal de cercar més pendent (s2-s3).
A 2500 m retrobem l'itinerari de pujada que ja no deixem fins baix.

http://www.youtube.com/watch?v=8v1t50LpQo0

Alex A, Josep Lluis L, Josep Maria M, Rafa M i Xavier M

2 comentaris:

Rafa ha dit...

Xavi ets el cervantes de les piulades....

Jaume J ha dit...

Pep, Xavi! ara a fer bondat que en deu dies se'ns gira feina!!!
Rafa, veig que tens "cupons" per fer bones escapades... ja en compartirem alguna! res és lluny...