8 de febr. 2010

Tossal Llarg o Pic de Llena 2.673m - 07/02/2010

+/- 1350, s3, **, 8-9h
Ressenyat al it 53 de "Pirineos en esquís, 150 itinerarios" de Faura i Longàs.
Mapa Montsent de Pallars de l'Alpina.
Santi, Gemma, Sergi X., Cinta, Sergi B., Pili, Ricard, Glòria, Pere Joan, Carme, Eli, Roger
Fotos del Santi.El dia abans donem un cop d'ull a la zona: els camins que surten des de Capdella seguint el Riqüerna (per fer el Pallassos) o cap a la vall de Filià no tenen neu i caldria carregar els esquís força estona. En canvi, la pista de la vall de Filià que comença uns centenars de metres abans de Cabdella té neu des de la mateixa carretera, i aquesta serà l'opció que prendrem el diumenge per anar cap al Pic de Llena.
L'ascens fins al Port de Filià és molt senzill però llarguet. A partir d'aquest punt, la cosa es complica una mica, i el grup se separa entre els que fan alguna altra opció, els que ja en tenen prou i els que anem cap al Llena.

Per guanyar l'aresta cal carregar esquís a l'esquena i pujar per pedra i gel. A partir d'aquí, seguim una mica amb esquís i ganivetes, però aviat ens n'adonem que les condicions són per posar grampons, i d'aquesta manera fem tota l'aresta i la pala del cim.
El descens ressenyat al llibre es veu complicat en les condicions actuals, amb una cornisa a la sortida i segurament massa carregat donada la seva orientació E. En canvi, al principi de l'aresta que havíem seguit per anar fins el cim, hi ha una pala orientada a S, dreta però en bones condicions. Ens llancem per aquesta pala cap al fons de la Coma Tancada i, per un seguit de tubs divertits, cap a la Cabana de Filià. Ara ja només cal desfer l'itinerari de pujada fins el cotxe.

1 comentari:

Carme S ha dit...

Quin regal de diumenge ens va fer a tot arreu, eh?
Salutacions a tothom i aviam quan coincidim.