24 d’abr. 2023

Pico Mir (3185 m), Punta Delmás (3170 m) i Pico Sayó (3220 m) des de la Besurta (intent)


Diumenge 23 d'abril 2023

Desnivell: +1300 m (fins al coll d'Alba)

Dificultat: PD, S2/S3

Sabíem que era una aposta arriscada ja que es presentava un cap de setmana de meteo complicada amb pluja dissabte (neu a cotes altes), una finestra de bon temps diumenge al matí i un altre front que arribaria a partir del migdia/tarda.

Tot i això, les ganes de fer l'última abans de tancar la temporada són tan grans que fem camí cap a Benasc dissabte a la tarda. Amb la Marta dormim a la furgo a l'àrea de caravanes de Benasc i l'endemà ens trobem amb la Núria per tirar cap a la Besurta (la carretera ja està oberta). El nostre principal objectiu és el Pico Mir (3185 m) i la Punta Delmás (3170 m), accedint des del coll superior d'Alba (3081 m). I si les forces i la meteo ens ho permeten, allargar fins al Sayó i el Cordier.

A les 6:15 sortim amb frontals del pàrquing amb esquís a l'esquena i arribem a la Renclusa quan ja el sol comença a il.luminar els cims. Des d'allà apreciem que hi ha ben poca neu, i això que estem a finals d'abril!


Seguim en direcció als Ibones de la Renclusa o de Paderna, però en lloc d'arribar als llacs, ens desviem cap a l'esquerra seguint la proposta que descriu en Daniel Mur al seu blog per evitar el porteig pel fons de la vall. Calcem esquís aprox a cota 2200 m i anem remuntant amb ganivetes per una pala amb neu una mica dura. A partir d'aquest punt progressem ja en completa solitud, superem un resalt rocòs per la part superior i seguim fent un flanqueig una mica delicat que ens apropa a la dent de la Maladeta.



Ens anem alternant per obrir traça, doncs trobem neu nova i arrossegada pel vent i anem pujant per terreny més amable fins a situar-nos a la base del circ que formen la Punta Delmás, el Pico Mir, la Muela i la Dent d'Alba.


Enfilem cap al Coll Superior d'Alba (3081 m) primer amb esquís, i després amb grampons. Les condicions de la neu a la canal fan que la progressió no sigui senzilla, hi ha acumulació de neu nova que dificulta avançar, però finalment arribem al coll cap a les 12:30h. Un cop al coll veiem que els núvols ja han fet acte de presència per la vessant sud i els cims estan tots emboirats.


La manera més senzilla per fer el Pico Mir és anar a buscar la bretxa que el separa del Sayó i remuntar l'aresta fins al cim, però donat que la meteo ha d'anar a pitjor i que ja tenim el marró aquí, decidim no arriscar i tirem avall. Baixem la canal amb precaució fins on hem deixat els esquís, calcem i iniciem un descens espectacular amb molt bona neu. Per evitar el flanqueig de l'anada anem a buscar les pales més cap al mig de la vall fins arribar a una zona rocosa on la neu deixa de ser contínua una mica per sobre dels Ibones de la Renclusa (cota aprox 2300-2350 m). Fem paradeta per dinar i comença a nevar (neu granulada). A partir d'allà ens tocarà portejar fins a la Renclusa i d'allà fins al pàrquing de la Besurta on arribem sota una suau pluja.



Magnífica sortida amb un gran component alpinístic i un descens dels que fan afició! Moltes ganes de tornar-hi!

Marta, Núria i Lore


4 comentaris:

Núria ha dit...

Gràcies Lore per la proposta! Ens va faltar la cirereta del cim però va ser una gran jornada d'esquí de muntanya amb una mica de tot: porteig, neu, algun flanqueig-encigalada, alpinisme i sobretot un gran descens!. Hi tornarem.

Jaume J ha dit...

Fanàtiques de les bones😉 👏🏽👏🏽👏🏽

Berta ha dit...

Enhorabona, bon equip!

roser ha dit...

Només pel gran descens ja us va valdre la pena, felicitats!!