11 d’abr. 2023

Certascan Nord (2.840m) - 7 i 8 d'abril 2023

L’últim reducte amb neu al Pallars???

Pels que ens hem quedat per aquí, escollir un destí no és cosa fàcil.

Per temes logístics ens va bé anar a la zona del Pallars i sabem que al cap de setmana van caure 40 cms de neu a Certascan, així que apuntem cap allà.

Hi anem amb poques perspectives i sabent que ens tocarà portejar bastant.

Divendres 07/04/2023   Refugi Certascan 2.240m

Sortim de la presa de Montalto amb esquís a l’esquena. El guarda del refugi ens va dir que podríem calçar esquís a 1.900m i efectivament així va ser i ens resulta menys feixuc del que pensàvem.

Fem els 350m amb esquís fins al refugi, on el paisatge és engrescador. Segurament hi hauria d’haver uns quants metres més de neu però, tot i així, es veu en molt bones condicions.


Molt bon tracte de l’Agustí que ens recomana, amb esquís, pujar per la canal E per fer el cim i a la tornada anar a buscar la canal de la Canalada des del seu inici per baixar fins a la pista (2000m). I ens confirma el que veiem, que les condicions del refugi cap amunt són excel·lents (donades les circumstàncies actuals de neu).

Dissabte 08/04/2023   Certascan Nord 2.840m +1000/-1700

Sortim al matí aviat i baixem fins el llac, que encara està en condicions de creuar-lo per sobre sense perill.

Un cop al final  ja ens encarem cap a la canal.  Estem completament soles però trobem traces del dia abans (sembla que la Montse Bacardit i cia van ser-hi – gràcies!).  Posem ganivetes per més seguretat doncs a 1ª hora la neu està encara dura i anem guanyant metres, en alguns moments bastants drets, fins arribar al coll on deixem els esquís.


Només ens resta una petita grimpada per arribar al cim.

Retornem al coll i a la baixada la neu ja ha transformat i està al punt, i acaba sent un dels millors descensos d’aquesta temporada (600m de descens continuat). En un no-res tornem a ser al llac, una baixada per gaudir.

Piquem una mica i encarem el retorn. Aquest cop sortim de la meitat del llac i anem guanyant alçada per sobre del refugi. Continuem seguim les traces, passem per una perxa nivològica i a partir d’aquí ens confonen i anem al coll de la Serra Plana 2.500m. No veiem clar com anar a l’inici de la canal que ens ha indicat el guarda així que optem per tornar al refugi, en uns descensos també molt bons, per després desfer el camí de pujada.

Més aviat del que voldríem arribem al punt de descalçar (amb aquests 2 dies de calor la neu ha reculat una mica) i només ens queda baixar per la pista que a la tornada sembla més llarga que quan vam venir.

Acabem ben satisfetes de la jornada: la zona del Certascan és un petit paradís amb itineraris i alternatives de recorreguts per descobrir. Marxem amb ganes de tornar-hi un altre any!

 Elisa i Núria