30 de gen. 2023

Queyras i tornaràs !!

Tête de Fouran, Vacivier, Fond de Peynin i Gardiole de l'Alp, 4 cims a la vall del Queyras.

Les situacions meteorològiques com les recents obliguen a tirar ma de mapes, biblioteca i alguna eina d'internet per encertar una àrea per a l'esquí de muntanya. Poca neu, neu gelada, perill d'allaus elevat, poca base, etc. 

Ens truquem i prenem la decisió d'anar cap als Alps, ja de camí, amb totes les opcions d'oest a est obertes, anem tancant el cercle i ens decantem pel Queyras, tot i que el perill d'allaus encara està marcat en 4.

Així doncs ens plantem a Guillestre (La porta del Queyras) el dimarts al vespre.

El Queyras ja és terreny Cegesquí de fa anys i sempre trobem nous cims a fer, encara que ja s'acaben les idees...podeu mirar les piulades:Nadal 2006, febrer 2011, novembre 2011, novembre 2012, gener 2018 i novembre del 2021

Fora de temporada costa trobar allotjaments oberts i en temporada acostumen a estar plens. Cal triar i remenar per trobar lloc.

 

Dimecres 25 de gener: Tête de Fouran 2460m F/S2 (bosc) +1100m 

El butlletí de perill d'allaus al Queyras es manté en 4, amb previsió de vent i neu de l'est. Escollim un itinerari protegit just davant de Guillestre. La Tète de Fouran no és estrictament Queyras, està just a la frontera i allà el butlletí marca perill 3.

Es tracta d'un itinerari fàcil amb el 90% del recorregut per bosc ample. 

L'accés es fa per un llogarret anomenat Les Casses a l'altra banda del riu Durance. La carretera està neta i espot arribar fins a la cota 1360m on hi ha un revolt. Amb rodes de neu es pot arribar 100m més amunt.

El recorregut combina trams de pista, senders i bosc, tot amb molt bona innivació. A la cota 2360 el bosc desapareix que ens queda una senzilla pala fins al cim.

Dijous 26 de gener: Pic de Vacivier 2631m F/S2-S3 (segons descens) +1100m 

L'episodi de neu dels darrers dies ha deixat unes condicions excel.lents, però cal anar en compte amb el perill d'allaus (3) de placa i de neu acumulada. Escollim un itinerari de vall suau i ens desplacem fins a Arvieux 1560m i aparquem al mateix poble.

Davant d'Arvieux en direcció oest hi ha una vall estreta per on surt una pista que a l'estiu es pot fer en bicicleta fins al coll de Fourfande. El recorregut segueix la vall sovint per la mateixa pista, la qual fa un parell de trams en ziga-zaga per superar el desnivell. A partir de la cota 2000 el recorregut és en direcció sud.

A partir de la cota 2160m la vall es va obrint fins arribar al Plan du Vallon, on hi ha un petit refugi. A partir d'aquest punt la ruta es redreça fins al coll de Fourfande, sempre amb relleus suaus. Només queda seguir l'ampla carena en direcció nord oest fins el cim.

El descens el fem pel coll de més al nord, per amples pales, el que ens permet estalviar el tram planer de la cota 2200m. Gaudim d'una neu magnífica fins el poble. Ens instal.lem a una gite d'Etape a La Chalp al costat de Saint Veran.


Divendres 27 de gener: Pic de Fond de Peynin 2812m F/S3 +900 -1500m en travessa des del Pont de Lariane 2020m (Fontguillarde) fins a Les Aiguilles 1420m

A pocs km de La Chalp hi ha Fontguillarde i dos kilòmetres més lluny l'aparcament anomenat pont de Lariane. Punt on hi ha una petita estació d'esquí nòrdic i aparcament per als esquiadors/es de muntanya que van a fer un dels múltiples cims de la zona.

El nostre recorregut s'enfila directament per les amples pales en direcció nord est. Avui hi ha força ambient d'esquí de muntanya, amb uns quants grups dispersos arreu.

L'itinerari no presenta cap dificultat i el pendent és constant, s'arriba al cim amb els esquís als peus.

Des del cim es veu l'ampla pala que baixa per la vall de Peynin en direcció nord oest. Ja hem revisat al mapa de pendents de la zona per no superar els 30º d'inclinació. Des del coll es veu una placa de mida mitjana que ha caigut al vessant oest i una allau de grans dimensions que ha caigut a la vessant est. El nostre recorregut passa pel mig amb pendent més suau.

El grup de davant nostre salta abans i obren traça, això ens dona més confiança (que no seguretat) i ens llencem darrera seu... un festival de neu pols fins a la vall.

Per baixar fins Aiguilles és millor seguir l'itinerari marcat al mapa de l'IGN, que va lleugerament al vessant dret de la vall, fins arribar a les cases de l'antiga estació on trobarem una pista ampla que més endavant es converteix en pista d'esquí nòrdic i que ens porta directament al poble.

Tenim sort i al poble hi ha el grup que anava davant nostre i ens encabim en un cotxe de tornada, sinó tocava agafar taxi.


Dissabte 28 de gener: La Gardiole de l'Alp 2786m F/S2 +1100m des de La Rua

És dissabte, comencen les vacances d'hivern a França i ja es nota l'ambient de gent muntanya amunt.

Decidim fer el final de festa a la Gardiole de l'Alp, un clàssic de la zona que normalment es fa des del nucli de Gaudissart. Nosaltres decidim sortir des de la Rua, 100m de desnivell més avall. A les 9h en punt som amb els esquís als peus, a mesura que avancem pels pendents modestos entre els pobles veiem com es va afegint gent a la traça des de diversos punts d'aparcament.

El recorregut és senzill, amples lloms i traça oberta. Un cop al cim baixem per les pales demés a l'esquerra que encara no estan ratllades. A mitja baixada tornem a la dreta al llindar del bosc per arribar fins a la carretera obrint traça entre els arbres.

El que havia estat un llom idil.lic innivat ara és un full ratllat per totes bandes... són les 13h tornem cap a casa.



 

Crec que hi tornarem !! 

Hi hem estat l'Agus i el Ricard


6 comentaris:

Jaume J ha dit...

triar i remenar té premi, i el Queyras és un dels nostres fons d'armari! traces que fan goig, molt les de baixada del GFond de Peynin... doncs si, hi tornarem!

Núria ha dit...

Bon encert en la zona i bons itineraris. Quina neu! Enhorabona per l'activitat!

Agus ha dit...

Ufff encara estic notant la pols a sota els meus peus... Grans dies d'activitat!!!! Repetirem. Gràcies per la piulada!

Hèctor Alonso ha dit...

Vaja quantitat de pols...

jordi laparra ha dit...

Felicitats!!! L'heu ben encertada!!!

Berta ha dit...

Quina triomfada!!! M'havia quedat pendent llegir-vos tot i que ja vaig anar posant likes a tot el que vau anar enviant ....hahaha....condicions brutals i molta enveja!