8 de gen. 2023

Piulada d'una setmana al nord del Chablais 31/12 a 6/01/2023

De vegades les coses no surten com un voldria... El pla era rodó: allotjament a peu de pistes d'esquí i de itineraris d'esquí de muntanya al poble de Châtel, al capdamunt de la vall d'Abondance, que permetia combinar logística familiar i gaudir d'ambient alpí. I la neu hi era, però el dia de Nadal hi va caure el diluvi universal emportant-se la neu de cotes baixes i fent estralls a l'estació d'esquí:

Amb tot, hem fet mans i mànigues per treure el màxim suc a la situació i tant nosaltres com l'altre grup de cegesquiadors que era a la vall, hem pogut fer activitat prou agraïda.

Piulo aquí quatre de les escapades de camí a Châtel, des de Châtel, des de Morgins (a 10' de Châtel, al costat suís), i des del Col du Grand Saint-Bernard, i alguna recomanació:

Dissabte 31 de desembre: Matinal 'Au Fil de l'Aup', Aup de Véran 2.196m des de Flaine
+/-630m; 7,5km; F, S2,*;2h


Les estacions d'esquí de Grand Massif faciliten l'esquí de muntanya en 11 itineraris proposats
Trio el primer ja que tot i començar i acabar a les pistes d'alpí transcorre pel límit exterior del domini, en un ambient prou bonic sota l'Aiguille d'Aujon. 
No menystenir els darrers 2km de flanqueig d'oest a est, exposats en algun tram, bé a les allaus o les relliscades en cas de neu dura com avui. 

Diumenge 1 de gener: Tête de Linga 2.156m en travessa des de Châtel (Linga 1.120m) a Pré la Joux 1.279m
+1.090m/-920m; 12km; F, S2, **; 3-4h
Châtel és una de les estacions de Les Portes du Soleil, i com Grand Massif, tenen recomanacions per a l'esquí de muntanya aquí. Aquests itineraris han estat desaconsellats, o sense neu, aquests dies, però no et miren malament per pujar per les pistes ja que a la part baixa només allí s'hi conserva. La traça s'enfila des de Linga per la pista blava i després la vermella. 

Des del coll sota on arribar el remuntador cal seguir en direcció nord-est a l'arribada del remuntador de Combes, i sortir del domini en direcció a la carena que es segueix fàcilment a peu i en direcció nord fins el cim, gran mirador de Châtel i la vall.

El descens és per pistes, amb una remuntada de 100m per accedir a la zona dels xalets de Plaine Dranse i descens final a Pré-la-Joux (servei gratuït de bus a Linga i Châtel).

Dimarts 3 de gener: La Foilleuse 1.820m des de Morgins
+/-560m; 7,2km; F, S2, *; 2h

Al costat suís de les Portes du Soleil, a Morgins, també tenen un Rando-Parc. Recomano el link per la varietat de recorreguts i detall, és per treure's el barret! 

La pujada a la muntanya de la Fouilleuse n'és un dels itineraris proposats, en principi només 'obert' els divendres de 17 a 21:30, per pujar amb frontal a sopar al restaurant "Là Ô". 

Amb les pistes tancades per a l'alpí, fan la vista grossa als que hi pugem amb pells, i al restaurant som benvinguts i gaudim d'una fondue d'alçada. El cim pròpiament queda més a l'est de les pistes i hi arribem fent uns darrers metres a peu, sense neu.

Dijous 5 de gener: Col du Grand Saint-Bernard 2.469m
+/-540m; 11km; F, S1, *, 2h

Amb previsió de precipitacions, d'aigua per sota els 1.900m, recorrem als clàssics de cegesqui i amb poc més d'una hora ens plantem al parking del Coll du Grand Saint-Bernard per pujar a l'Hospice, com vam fer en aquell tren cegesqui del 2010. Amb el dia que fa (neva) l'hem encertada i no estem sols... 

Hi ha un ambient d'esquí de muntanya que fa goig, amb molts grups que com nosaltres hem triat aquest recorregut, i és destacable el gran nombre de famílies amb nens iniciant-se a fer lliscar les pells... perquè el mal temps no existeix! Dalt del coll ens retrobem amb l'hivern, que avui no ens deixa anar més enllà i ens fa córrer a entrar a fer un mos a l'Hospice, amb hospitalitat suïssa i una sensació de ser a un lloc on no hi passa el temps... de com una sortida tant simple deixa tant bones sensacions!


Ens quedem amb bon regust de formatges i ganes de tornar, amb més neu, a Châtel i la Vall d'Abondance!
Bon any 2023, bones traces!!!
Carlota, Joana, Bernat, Marta i Jaume

4 comentaris:

Ricard Martínez ha dit...

L'avantatge de la zona és que si no hi ha neu hi ha formatge...!!

Berta ha dit...

Dies ben aprofitats!!!! Adaptar-se a les situacions és de savis :)

pep lluís (ropits) ha dit...

Ben aprofitat! Aquestes experiències fan que desprès valoris més els dies bons!

roser ha dit...

umm... aquesta taula nadalenca de formatges fa molt goig!
Bon any, també :-)