9 de gen. 2023

Abondance, sortint del túnel d'un hivern sec...

 

31 de desembre - 8 de gener del 2023. Trobada de cegesquiadors i cegesquiadores a Abondance, una de les valls de la zona del Chablais, entre el llac Léman i les muntanyes altes de l'alta Savoia.

Com a tot arreu, ens hem trobat unes condicions de neu deplorables i hem hagut de rascar bé la zona (mai millor dit) per poder una mica d'activitat digna, sobretot recolzant-nos amb l'estació d'esquí de Chatel i altres nuclis de Les Poretes du soleil. 
 
En condicions normals d'innivació hi ha multitud de recorreguts a fer sense necessitat de trepitjar les estacions d'esquí.
 
Hem estat a una casa a Melon Sous le Pas. A 2,8km de l'estació d'Abondance, 9km de la Chapelle d'Abondance i 15km de Chatel. L'accés ràpid a Suïssa pel coll de Morgins ens ha permés una mica de mobilitat per cercar altres rutes.

En canvi hem gaudit de les diverses fórmules del formatge d'Abondance (DO)

 
 
Diumenge 1 de gener: Tête de Linga 2156m F/S2 (S4 per baixar per les pistes gelades a cota baixa i esquivar l'allau de pisteros) +1000m
 
Sortint de l'aparcament del telefèric de Linga (Chatel) aprofitem alguns trams de pista tancats  fins arribar al pas de la Vouerca i fer els darrers metres ja fora del domini esquiable.

Per fer el descens hem volgut conèixer una mica més la zona de pistes i hem baixat per la zona de Prè la Joux, fent una petita remuntada a mitja estació. Clarament un error per l'estat de les pistes a cota baixa.


 
Dilluns 2 de gener: Pointe de Mossetes 2277m F/S2 +600m

Ens traslladem a la banda Suïssa fins a l'estació de Les Crosets, cercant la neu... El panorama no és gens engrescador així que només dos de tota l'expedició assumeixen el deure de fer cim. Per trams de pista tancats i amb u ressalt una mica gelat arribant al cim.

El millor, la cervesa del restaurant del cim i les vistes de les Dents de Midi i Dents Blanches


Dimarts 3 de gener: La Truche 1901m F/S2 +600m
 
Tornem a la banda Suïssa, avui, a més a més, està emboirat i tenim xirimiri. El dia ideal per pujar per una pista tancada des de Morgins fins al cim de La Truche, punt de trobada de diversos remuntadors de les pistes i que avui està solitari. Sense vistes almenys hi ha un canvi de tendència i sembla que a partir de la cota 1900 neva feblement.

Es parla poc dels bars ubicats dalt de tot per a dies com aquests...


Dimecres 4 de gener: Tête de Lindaret 1950m i Pointe de Chésery 2251m F/S2-S3 +900m

Ha nevat (poc) per sobre de 1800m i aprofitem per agafar el telecadira de Pré la Joux fins a la cota 1600m. Als Chalets de Plaine Dranse. Des d'allà seguim un camí aliè a les pistes en direcció les Grans Plans i que dona tota la volta al cim del Lindaret fins arribar per la vessant nord.

Baixem pel nord amb bona neu fins ala cota 1800m per remuntar cap al coll de Rochassons (punt de trobada de remuntadors) per enfilar la carena que puja en direcció sud-est cap a la Pointe de Chésery, de nou deixant de banda les pistes.

Les bones condicions de la neu permeten fer la carena sense dificultats, encara que per sobre d'alguns nerets.

Des del cim gaudim d'un bon descens amb neu nova fins el coll, apurant les pales oest del pendent. Ja al coll de Rochassons fem un descens de pena per les pistes gelades.



 
Dijous 5 de gener: Què bonic que és el Chablais i voltants!!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Divendres 6 de gener: Tête de Lindaret 1950m i Coll de Chésery 1992m F/S2-S3 +800m
 
Tornem a agafar el telecadira de Pré la Joux fins a la cota 1600m per repetir l'ascensió al Lindaret. Un cop al cim fem el mateix descens, avui amb un dit de neu primavera bona, però allarguem fins a la cota 1630m.
 
Tants dies sense ensigalada es fan pesats així que per evitar les pistes remuntem direcció est pel mig del bosc, amb el típic tram de bosc sense neu i amb els esquís a coll, res, un tram curt. Acabem remuntant per una pista tancada fins ubicar-nos sota el coll de Rochassons.

Seguim per l'ampla i solitària vall en direcció est fins l'ampla collada de Chésery. El retorn el fem fins a prop del coll per remuntar uns 150m de desnivell.

Fem una part del descens fins els cotxes amb telecadira, la pista d'esquí està intractable.




Dissabte 7 de gener: Tête de Fonteite 2775m F/S3 +1100m
 
Hem rebut una filtració del Jaume: al Coll del Gran Sant Bernard hi ha bones condicions, informació suficient per a que uns pocs decidim fer el final de festa a una zona amb bona innivació, malgrat les quasi 2h de trajecte.

Ens plantem a l'aparcament de la carretera que puja al coll, pinta bé, fa fred, hi ha neu i uns 300 cotxes aparcats amb tot de gent carretera amunt amb els esquís posats.

La remuntada fins el coll és fàcil i segueix majoritàriament la carretera. Un cop al coll (2469m) entrem 5 minuts al monestir i seguidament cal baixar uns 100m de desnivell per l'altre costat de la carretera fins passar el túnel galeria. Des d'aquest punt iniciem l'ascens per amples pales fins el collet i cim del Fonteite.

La neu ja està transformada però es deixa progressar amb seguretat. Es fa tard i al descens ja notem la regelada.

Per retornar a l'Hospici cal remuntar per la carretera i travessar el llac, moment per recordar l'estada amb el tren Cegesquí de l'any 2010.

Des de l'Hospici fem el descens totalment per la carretera, cal fer via que ja són les 4'40h de la tarda. El tram final de la carretera està gelat però és planer.

Un final d'estada amb bon regust.


 

 

 
Hi hem estat: Koki, Còncep, Montse, Míriam, Marc, Pili, Raquel, Sören, Jordi, Carmela, Mariona i Ricard.
 
Mapa: Morzine 3528ET ign 
Algunes rutes de la zona: 30 Balades à ski dans le Chablais-Faucigny Ed Didier Richard

Bones traces i abondances !!


3 comentaris:

Jaume J ha dit...

esquí de muntanya també és això si es fa així... i com ha canviat el paisatge els dos darrers dies: nevades abundants a cota baixa! potser si que hi ha llum al final del tunel...

Berta ha dit...

Compartir aquests dies amb bons amics també està bé! Ja hi tornarem.....

roser ha dit...

que bé que ho heu passat, quan hi ha ganes tampoc es troba tant a faltar la neu :-)