21 de gen. 2020

TRAVESSA A REFUGI DE L'ILLA, ANDORRA

Circular al refugi de l'Illa desde Els Cortals d'Encamp

Anada per llacs del Circ dels Pessons i Canal dels Isards // Tornada per Vallcivera -Coll de Montmalús- Circ dels Pessons

28km, ±2200m, PD, S2, **Orientacions: totes.

L'anada en vermell i la tornada en blau
Primera sortida de cicle CEGESQUÍ del curs 2019-2020. 

Dissabte 18 de gener 2020 

Estació final del Funicamp a Enradort (2521) – Baixada per pistes de Grau Roig (sector Cubil) –Estanys del circ dels Pessons- Canal dels Isards – Gargantillar (nom And.) o Pessons (Cat.) 2864 – Refugi de l’Illa (2480)

Tres vascos i quatre catalans fem un grup dels quals 3 son donostiarres, (un 43%! i just el cap de setmana que es celebra el dia de Sant Sebastià!! -això és motivació muntanyenca!!-) 
Ens trobem a les 8.30 a Encamp. La resta d'inscrits han hagut de ser baixa per grip. Per sort al refugi els hi guarden la reserva per anar-hi un altre cap de setmana.Uns quants dormim el divendres a l'hotel Evenia Oros a Encamp, on per 32 eur. la mitja pensió ens ofereixen una gran i impecable habitació, i sopar i esmorçar en bufet lliure que ens deixa bocabadats per la qualitat i varietat. Molt recomanable!

La predicció meteorològica es incerta; hi ha previsió de fred i potser canvi de temps cap al final del dia. Finalment, gaudim de un dia assolejat, amb fred.

Pujem per la carretera dels Cortals en cotxe i de seguida veiem que el plà original d' anar pel refugi d' Ensangents i tornar pels Agols  no es factible degut a la manca de neu a la part baixa, a tota la zona de bosc, entre 1700 i 2100 d'alçada.

Canvi de plans, doncs, però seguim anant al refugi de l'Illa desde aquesta vessant per no moure cotxes. Agafem el Funicamp desde aquesta estació intermitja  fins a la part alta de l'estació per guanyar temps. Aquí començarem la travessa al refugi de l’Illa. 

Desde dalt de l'estació anem a buscar, per pistes en baixada-pujada-baixada, el refugi de Pessons (restaurant de pistes)  on girem a la dreta per abandonar les pistes d’esquí i endinsar-nos al circ de Pessons. Al fons a la dreta ens espera la canals dels Isards, que remuntem en la seva part final amb grampons; perfectes condicions. En sortir al coll girem a la dreta per fer cim, per arribar fàcilment al Pic de Gargantillar, nom andorrà; o Pessons, nom català.

 Desde dalt de Grau Roig tenim una bona vista del Montmalús
Els preciós circ dels Pessons.  Final del circ  i al fons la canal dels Isards.



Davant ens queda el Pessons (nom català) o Gargantillar (nom andorrà)

Arribem als peus de la canal dels Isards
Pujada per la canal dels Isards (40º)
Fred i vent al cim, transició ràpida i enfilem la baixada cap a l’estany de l’Illa. 
Impressionants vistes de l'estany de l'Illa, i tota la serralada que separa la Cerdanya d'Andorra, amb la Tossa Plana de Lles a l'esquerra de la fotografia. Al centre, amagat queda el coll de Setut, una  altra de les vies d'anada a l'Illa desde la Cerdanya, que volíem fer i no podem per falta de neu a la seva vesant sud.
Ens espera una bona baixada , tot i la neu dura, que es transforma en pols arribant a l'estany. Aquí si que disfrutem de valent!
Observem les curioses plaques trencades, en molts casos en posició vertical, creades pel canvi de nivell de l’estany al haber-lo buidat per utilitzar l' aigua 

Disfrutem molt de la baixada i malalts de neu com som, tenim ganes de méeess,  i ja a tocar del refugi com que encara és d'hora, calcem pells de nou per pujar cap a les crestes del Gargantillar amb l'idea de fer el Pic dels Llops (o Alt del Gargantillar ), o de pujar fins on poguem, per seguir gaudint de la bona neu que hem trobat a les comes de l'Illa.


Però ja arribant al coll quan som a 2700m. ens trobem unes plaques de neu dura que ens fan patir més que gaudir, així que decidim tirar avall  
Bona baixada amb neu que, tot i molt canviant, es deixa fer prou bé.
Refugi de luxe amb aigua calenta, calefacció, menjar excelent, wifi (!!!) etc. on rebem una magnífica benvinguda per part dels guardes. 
Sorprenenment som sols al refugi; els altres dos grups que havien de venir no apareixen.  
Per qui vingui, el refugi és molt càlid, no cal dur sac de dormir, amb el sac llençol en tenim ben bé de sobres. El sopar és excel.lent!

Diumenge 19 de gener 2020 

Dia 2. Refugi de l'Illa-Vall de Vallcivera-Estany de Montmalús-Coll de Montmalús- Estanys dels circ de Pessons-Remuntada per pistes- Baixada per les Deveses als Cortals d'Encamp

Havíem pensat fer una tornada diferent, per estany d'Ensangents i collada d'Entinyola, que ens hauria portat directament als cortals d'Encamp. Però la predicció del temps pel segon dia era delicada: fred, vent i neu, i en despertar de seguida veiem com bufa el vent (fortes ratxes de fins 100 Km /h. a les carenes que volíem fer), que juntament amb el fred (-9º) i l’escasa visibilitat ens fa optar per l'itinerari més arrecerat i segur que suposa la vall de Vallcivera, que a més a més és una de les més boniques i salvatges del Pirineu. 

Després de esmorzar ens acomiadem dels guardes i en pujada fàcil arribem a un coll des.de on baixem a Vallcivera (transició #1).
El coll abans de baixar a Vallcivera
Bonica panoràmica de la vall de Vallcivera, amb la Muga com a protagonista. A l'esquerra hi ha la vall de la Llosa, per on es baixa a la Cardanya, al fons a la dreta, la Tossa Plana de Lles
 Protegits del vent progresem fins un torrent (transició #2) que remuntem pels Torts de Vallcivera i que va a parar al llac on hi ha el refugi lliure de Montmalús (perfectes condicions), on parem a fer un mos i un té calent; per encarar amb més energia el vent i fred. 
Refugi lliure de Montmalus a l’estany del mateix nom.

Reprenem la marxa i ens dirigim a la collada de Montmalús, fent l’ùltima part amb ganivetes. Desestimem fer cim degut al fort vent i fred. Baixada cap a Grau Roig (transició #3) buscant un pas flanquejant a l'esquerra que ens portarà al circ de Pessons. 
De nou davant el Circ dels Pessons
Una bona sorpresa:  la nevadeta de la nit ens dóna unes condicions excel.lents amb neu nova molt ben conservada degut al fred. Gaudim de un descens magnific amb neu pols i per terreny boscós (ens fa somniar que som a Canadà!) i arribem de tornada al refugi-restaurant dels Pessons a Grau Roig (transició #4).
Acabant de creuar el darrer estany del Circ dels Pessons
Pujem per pistes (transició #5), baixem (transició #6) i tornem a pujar fins al Funicamp (transició #7). Enfilem l’ùltima baixada cap al cotxe en condicions molt justes de neu.

Baixada cap al cotxe amb neu força precària
Molts canvis de plans respecte la ruta prevista, però que finalment hem disfrutat de valent!!

Erem , d'esquerra a dreta: Mercè, Cesc, Toni,  Hector, i els tres donostiarres: Uxue, Mikel i  Hodei

Piulada: Mikel i Mercè
Fotografies: Toni, Mikel i Mercè

Bones traces!

3 comentaris:

Eli ha dit...

Motl bé Mercè i Companyia, jugant amb el vent ... i no us ha atrapat.

Rosa Salas ha dit...

Al final vau deguer de gaudir un munt, malgrat els dubtes inicials. Vau apostar i vau triunfar, encara que no feseu lo preview. Enhorabòna a tots!

Marta Calero ha dit...

Enhorabona per la sortida!! xula!! :)