30 de gen. 2020

Curs de Seguretat en Terreny d’Allaus (STA1) - 23, 25 i 26 de gener de 2020


Una nova edició del curs de seguretat en terreny d’allaus (STA-1) organitzat per la secció d’esquí del CEG i impartit per l’Associació per al Coneixement de la Neu i les Allaus (ACNA). Tal com diu l’ACNA a la seva web (www.acna.cat) “l’objectiu d’aquest curs és dotar l’alumne de les eines i els coneixements necessaris per a circular amb seguretat en terreny d’allaus” i per tal de aconseguir-ho es treballen el següents objectius específics:

§  Reconèixer i evitar el terreny d’allaus.
§  Saber preparar una sortida (BPA, meteorologia, etc).
§  Entendre la relació entre l’estratificació de la neu i el perill d’allaus.
§  Conèixer i emprar les tècniques de reducció del risc.
§  Conèixer i emprar les tècniques bàsiques d’autorrescat.

Es tracta d’un curs adreçat a gent que faci activitat de muntanya a l’hivern, (esquí de muntanya, alpinisme, sortides amb raquetes, etc), i que dona al alumnat eines necessàries per desenvolupar l’activitat amb seguretat. Un must.

Dijous, de 20.00 a 23.00, ens trobem a la seu del club i juntament amb la gent del curs d’iniciació fem la primera part teòrica a càrrec de Pere Oller. El temari es dens, però l’estructura del curs, el material de suport i les explicacions d’en Pere faciliten la comprensió i ens permeten assolir uns coneixements bàsics necessaris per la part pràctica del curs, i les nostres activitats hivernals en general.


Teoria a la seu del CEG.

El cap de setmana del 25 i 26 de gener, després de la gran nevada de Glòria, ens trobem a l’entorn de l’estació de Tavascan i el refugi Pleta del Prat per la part pràctica del curs, entorn i condicions perfectes. Ens dividim en dos grups (esqui de muntanya i raquetes) i el Pere Oller i Sara Orgué ens guien muntanya amunt, acompanyant la foquejada de comentaris molt profitosos per entendre el que passa al nostre voltant en condicions de neu: tipus de neu, orientació respecte al sol o vent, les trampes del terreny, el factor humà, etc. En terreny segur, practiquem el rescat bàsic (DVA, pala, sonda i organització).


Palejant en la pràctica de rescat.

A la tarda tornem a la teoria i aprofundim, entre d’altres, en saber preparar una sortida (BPA, meteorologia, etc). El dia següent, diumenge, ho posarem en pràctica en condicions delicades: perill d’allaus 3, zones de terreny exigent, meteo incerta... Tenim la Coma del Forn i el Campirme ben a prop del refugi, però haurem de valorar si es donen les condicions. 


Diumenge ens llevem amb uns centímetres de neu nova.

Diumenge ens llevem amb una nevada inesperada que deixa el paisatge preciós, però dificultant la visibilitat. S’afegeix en Enric Nadal com a guia. Comencem a pujar pels voltants de l’estació i considerant totes les variables decidim sortir-nos dels dominis de l’estació per valorar l’estat del mantell fent un perfil de neu.




Analitzant l’estat del mantell nival.

A la Preta del Prat agraïm al professorat (Pere Oller, Sara Orgué i Enric Nadal) la seva dedicació i ens acomiadem. Curs molt interessant que permet la realització de activitats hivernals amb més seguretat. Gràcies al CEG per organitzar el curs i a l’ACNA per desenvolupar-lo.


Autor entrada i fotos: Mikel
Autor vídeo: Carles P.