15 de gen. 2010

Nivell de perill d'allaus per al cap de setmana

Després de les nevades de la setmana anterior i la d'aquesta, així com els canvis de temperatura i l'acció del vent, han deixat un panorama distret en quant a nivologia i perill d'allaus.

Aquí teniu algunes imatges de la previsió feta per diversos operadors, tots ells determinen risc 4. Els allaus de placa poden ser els més freqüents i sembla que l'evolució de cara a diumenge seria en lleuger descens, en funció de si les nevades previstes per al dissabte al vespre són significants.

Així és que hom recomana prudència i escollir molt bé la zona per al cap de setmana.

No estaria de més comentar a partir de dilluns les observacions que haguem fet: condicions sobre el terreny, vista d'allaus, etc, sense que haguem de comentar cap accident.

En cas de dubtes podeu consultar el mapa temàtic de Zones d'Allaus de Catalunya de l'Institut geològic: http://www.igc.cat/web/gcontent/ca/igc/igc_cataleg.html#allaus

Bones traces !!

Servei Metereològic de Catalunya i Institut geològic de Catalunya:

Meteo France: Centre de prediccion de lauegi dera Val d'Aran:

Meteo France:

8 comentaris:

Jaume J ha dit...

Bo aquest resum Ricard!
Complemento amb info d'allaus avui a Formigal: http://lameteoqueviene.blogspot.com/2010/01/aludes-hoy-viernes-5-enero-en-formigal.html
Condicions i apreciacions al Port del Compte: http://www.esquidemuntanya.com/piades/index.php?var=2010-01-15%2019:01:43 i em quedo amb la recomanació de prudència (no sols amb risc 4, també amb risc 1) tot esperant que els mitjants no facin sensacionalisme de la situació, i que ningú converteixi els butlletins amb Bans de prohibició. Prudencia i bones traces!

Jaume J ha dit...

No ens estranyi als esquiadors de muntanya que la gent ens miri malament, i ens titlli d'inconscients, irresponsables i poques coses bones... Només cal veure i escoltar el, no se si dir metereòleg, portaveu del govern o predicador, Daniel Ramírez, a "el temps" de TV3 la nit del dissabte dia 16, memorable del segon 0:44 al 1:12 "...al costat de les allaus hi ha traces, és a dir que hi ha hagut gent que no ha fet cas, que segueix esquiant fora pistes, per tant allà ells, és una inconsciència... esquiadors fent una mica d'imprudència en contra de les recomanacions fetes..."
Ens posen a tots en el mateix sac... Un home de ciència (i muntanyenc??), un bon professional, bé podria haver emprat aquests 30 segons per fer una bona previsió o per formar una mica l'audiència, enlloc d'emetre judicis a partir de quatre fotos (independenment de que tingui raó).

lluís ha dit...

Ho estavem mirant en directe i jo em vaig quedar de pedra. La gent del carrer ja ens té per imprudents i beneits i amb aquesta propaganda ja em veig pagant tots els rescats per imprudència o no.

Anònim ha dit...

Hem consta que el Ramírez fa o n'habia fet d'esquí de travessa, encara empitjora més les coses. :-(

edunz ha dit...

igual que diu el Lluís, també ens vam quedar de pedra. Els autoanomentas 'homes del temps' s'excedeixen ben sovint.

Anònim ha dit...

jo aquests dies he fet esqui de muntanya i no he fet imprudencies,he fet cas dels partes metereologics pero he triat.un comentari que no vui que porti pol.lemica es que al arribar a Viella el primer que vaig fer va ser visitar els pompiers,pero millor no aver-hi anat,una falta d´inters absolut i cap tipus d´informació ni cap recomenació.despres llegeixo als diaris que la gent va a fer esqui de muntanya sense dir res...?

Jaume J ha dit...

...feta la crítica a com ens manipulen des dels mitjans públics de comunicació, el que està clar i no hem negat en cap moment els muntanyencs és que el risc fos 4, 'fort'. De fet s'han produït varies allaus el cap de setmana, una amb conseqüències fatals a les Monts d'Olmes (Arièja):
http://lci.tf1.fr/filnews/france/un-skieur-mort-dans-les-pyrenees-5642951.html
Per aportar un element més al debat, m'ha semblat interessant una aportació a un fórum obert a skitour.fr, del mateix tema, on es comenta que sovint 'arrisquem' més amb risc 2 o 3 que amb risc 4, quan extremem les precaucions i triem molt curadament els itineraris.

edunz ha dit...

com sempre bon recull d'alguns dels accidents d'aquest cap de setmana als Pirineus (amb el cas d'Olmes, on sembla que l'allau fou provocat per uns surfers, que estan detinguts) al web de Pisterhors (interessant i rigurosa).
http://pistehors.com/news/forums/viewthread/459/