11 de febr. 2024

Volta al circ de Piedrafita - 10 i 11/02/2024

Travessa Piedrafita de Jaca - Tramacastilla de Tena, amb acampada hivernal prop de la Paúl del Ibón

M'agrada pensar que sempre hi ha un recorregut possible, segur i atractiu, encara que s'anunciï mal temps... i la feina de trobar-lo és exigent però paga la pena! Trio el circ de Piedrafita per ser on conflueixen tots els límits... el de la prou neu, el de la no massa neu, el de temps regular però no fatal, etc.

Ha nevat des dels 1.100m i em puc calçar esquís just a la sortida del poble de Piedrafita, a uns 1.300m. El recorregut segueix en part el camí de la Partacua i s'endinsa en direcció oest ben arrecerat sota la Peña Telera fins al final del circ sota la Peña Retona. A mesura que avanço deixo enrere raquetaires i alguna moto de neu i acabaré ben sol i obrint traça. El gruix de neu nova és de pocs cm a la part baixa i supera els 30 a partir de 1.700m.

A uns 1.900m (10km) el circ es tanca i viro al nord. Vull enfilar-me al Pic de la Pala del Vado, de poc més de 2.000m però hi vaig poc convençut pel vent que s'intensifica i no em costa res girar cua quan es tanca la finestra. 

El tou de neu i pes de la motxilla no ajuden a fer viratges en un pendent tant suau i torno a deixar lliure la talonera i 'baixo' fins la cota 1.700 prop de la Paúl on planto la tenda (havia triat aquest lloc per intentar pujar l'endemà al Pimindalluelo, però s'ha llevat ben tapat i nevant....)

Avui diumenge també neva i faig un passeig en lleugera baixada per la pista que porta a Tramacastilla. A 1.550m deixo la pista i m'ensigalo pel sender de Pinarillo, ben bonic, però poc esquiable i arribo a peu a Tramacastilla:

sender de Pinarillo

...i 3,1km més a peu de retorn a Piedrafita... han sortit 750m de desnivell i 23km, m'he guanyat el dinar!

Pimindalluelo o Tarmañones

Pala del Vado, a la dreta

Satisfet per la volta, i per les possibilitats de recorreguts que he vist. El refugi lliure que hi ha a 1.724m pot ser una bona base per pujar, per exemple, per la Canal Plana a la Peña Retona o al Puerto Rico.... i més cosetes...

Bones traces!!!

Jaume

4 comentaris:

Samuel ha dit...

L'esperit fa l'home! Com m'agraden aquests retorns als orígens! Et veig en plena forma, genial!

Núria ha dit...

Bona actitud i activitat! Amb la situació de neu actual costa no desanimar-se ... chapeau pels que no pareu ni quan fa mal temps!

Ricard Martínez ha dit...

Entenc que la cervesa esta freda... Bona sortida !!

Anònim ha dit...

Passejada als orígens de l’esquí!👏

PepL