12 de gen. 2022

Setmana de Reis a l'altra cara del Galibier 2022. "Unes sorties sensuelles!"

Magnífica setmana de Reis a la zona de Sèrre Chevalier, amb camp base al petit nucli de Le Mônetier les Bains, prop de Briançon. Farem estada a una casa molt confortable i més que recomanable! A tocar tenim els colls de Lautaret, Galibier, Izoard i Montgenèvre, aquest darrer permet connectar amb Itàlia. Estem situats a l'extrem NE del massís dels Écrins.

Les condicions de neu són les que són: va nevar força el 27 de desembre, després va venir calor i pluja i els nostres dies han estat molt assolellats però freeeeeds…..la neu quasi no transformava…. Així que en general hem triat itineraris de vessant sud :) Petita nevadeta a finals de setmana per acabar ben feliços….i el dia que marxem cau un bon pam! Difícil escollir itineraris en aquestes condicions, cal posar-hi imaginació i ganes, però ens en sortim prou bé! Seran 6 dies d'activitat en escenaris molt diversos i tots ells ben bonics, inclòs el que fem dins de l'estació de Sèrre Chevalier. L'activitat anirà 'in crescendo' i l'èxtasi arribarà el darrer dia amb el descens en absoluta solitud de la Crête de Dormillouse. 


Sense fer llargs desplaçaments ens mourem amunt i avall pràcticament cada dia. El primer dia sortirem prop del coll de Lautaret i la resta ens desplaçarem fins als nuclis de Cervières, Névache i Le Chazelet. Només un dia restarem a Monêtier-les-Bains.


diumenge 2/1/22 - Pic Blanc du Galibier 2955 m

+/- 970 m; 10 km; F, **, S2-S3; 4h; 

Sortim de Les Sestrières, 1980 m, a 2 km del Coll de Lautaret, que connecta Briançon amb Grenoble i està obert! L’excursió és un clàssic de la zona i està plena de gent. Condicions de neu dura, excepte la zona de la pala final SE, que és un 'gustàs' de neu pols força trepitjada pels anteriors esquiadors. Les vistes des del cim són impressionants….Écrins per una banda, Montblanc per l’altra….
Des del cim sóc incapaç de recordar que ja hi havíem estat al 2014, des de la cara nord! Va ser força èpica aquella vegada…

dilluns 3/1/22 - Grand Charvia 2648 m

+/- 1000 m; 15,5 km; F, **, S2-S3; 4h; 


Avui explorem la vall de Cervières, un poblet a 35 min de casa. El dia abans hem vist una piulada a 'skitour' que l’anomenen “une sortie sensuelle”....i qui es pot resistir a anar a un lloc així! Calcem des del poble i anem remuntant una pista nevada que va seguint el riu i ens porta al llogarret de La Chau. És un petit tresor!

Ens crida l’atenció una muntanya ben nevada que després veurem que és la Crête de Dormillouse! D’allà remuntem orientació sud, per passar prop del Lac Noir i després el Lac Gignoux, on ja entrem a una nova valleta que ens porta a remuntar una pala SE que arriba a un primer coll. Allà ja remuntem una cara SO amb neu més dureta per acabar fent una cresta-flanqueig per arribar al cim, que no el regalen! Veiem Montgenèvre i Sestrière, unes pistes d’esquí arriben molt a prop del cim….i segurament en algun moment hi deu pujar força gent per la zona de pistes.

La baixada la fem circular….baixem per orientació O a buscar un coll que va a parar de nou al Lac Noir. Berenar a La Chau, amb la taula ben parada….i cap a casa de nou!


dimarts 4/1/22 - Crête de Baude 2571 m

+/- 1000 m; 15 km; F, *, S2-S3; 4h; 


Quina il·lusió visitar la zona de Névache…..aquest poble és mític!!!! I no ha decebut…..quin ambient de neu que s’hi respira! Sortim des del poble a 1600 m amb esquís als peus. És una pista força transitada de gent que va cap al coll de Chardonnet…..nosaltres anem al refugi de Buffère, per una pista estreta i empinada molt divertida.

Un cop al refugi s’obre el paisatge! Creuem el riu i anem cap a la Crête de Baude sense cap complicació. Baixada bona per la cara SE fins al refugi. Després la pista és de les que no hi ha gaire espai per fer girs….i quasi millor anar fent cunya recte avall. Un cop al riu, creuem el pont du Rately i posem pells per arribar a la Chapelle Sainte Barbe, on connectem amb l’itinerari dels que venen del refugi de Chardonnet. Gaudim de la baixada de la pista ben nevada fins a Névache.


Croix de Cibouit 2174 m
+/- 750 m; 10 km; F, *, S2; 4h; 

Ja portem 3 dies de marxa i potser toca una mica de descans. Ens llevem amb una petita nevada i el pensament en passar la tarda als Grands Bains du Monêtier. Decidim que abans potser val la pena fer el circuit marcat que surt de la cota 1500 de l'estació a Monêtier. Després de saludar una cabra que hi havia per allà entrem al bosc, poca neu, toca patir per remuntar el fort pendent que ens durà fins a la cota 2174, ben a prop de la Croix de Cibouit.

Passem un parell de vegades sota el telecadira de Bachas. Més amunt la passejada pel bosc es torna ben agradable i el paisatge no decep. El descens el fem per pista, som ben a prop de la casa on ens allotgem. Tarda de relax, de les que ens agraden!

dijous 6/1/22 - Le Gros Têt o Cime du Rachas 2613 m
+/- 950 m; 16 km; F, **, S2-S3; 7h; 7

Avui travessarem el coll de Lautaret per anar fins a la petita estació d'esquí de Le Chazelet. Des del poble prenem la pista que planejant ens durà fins al refugi del Pic du Mas de la Grave i els xalets de la Grande Buffe. Avancem entre cabanes, el paisatge és fantàstic! Travessem diversos torrents, no sense dificultats. A partir dels xalets remuntem clarament W fins a la llarga carena que separa el nostre cim del del Mas de la Grave, un cim imponent que deixarem per una altra oportunitat. Lluny, una mica més al nord observem el cim de l'Etendard, bons records! Travessem un torrent, espais infinits. Resseguim una llarga i àmplia carena fins al nostre objectiu, un ampli 'plateau' que conforma el cim de Le Gros Têt. Continuem la nostra ruta circular cap al SE.

Davallem suaument fins a La Brèche. Passem per una cabana, ja albirem els remuntadors de l'estació d'esquí. Resseguim en forta baixada un remuntador fins que trobem una pista per la qual davallarem ràpidament malgrat la migrada capa de neu que hi ha. De fet, a l'estació hi han entre 2 i 4 esquiadors. Fa un fred espectacular! Ben contents retornem a Le Monêtier.


divendres 7/1/22 - Cima Dormillouse 2908 m
+/- 1330 m; 22 km; F, **, S2-S3; 9h;

El darrer dia potser va ser el més espectacular. Retornem a Cervières a retrobar aquell petit tresor que vam observar el segon dia de la nostra estada en aquestes terres. Ràpidament remuntem la pista que ens porta fins ben a prop del petit nucli de La Chau però aquesta vegada ens desviem a la dreta just abans d'arribar-hi i anem fins al llogaret de Le Bourget. Passem per darrera les cases NE, travessem uns quants torrents i per terreny suau anem a passar per darrere el Rocher des Devèses. Arribem a la part superior de l'àmplia Crête de Dormillouse, les vistes són fantàstiques!
Arribem a la part superior de l'àmplia Crête de Dormillouse. La carena és ben llarga i no s'acaba mai. Finalment arribem al cim. Des d'aquí veiem ben proper N el bivac Corradini on sembla que hi ha algú. Ens venen ganes de baixar per la banda italiana i vorejar el cim pel seu vessant N. Avui no és el dia. És tard i decidim baixar S directament cap a Les Fonts. Segurament la millor elecció de tots aquests dies. Baixem i baixem per bona neu. Al voltant de la cota 2.500 m mirem d'anar cap a la dreta SW evitant el barranc que davalla directament sobre el pla on es troben les 4 cases que conformen el petit nucli de Les Fonts. Mirem de flanquejar encara en baixada cap a l'W però finalment ens tocarà fer una bona remada al llarg de la pista que ens deixa just a tocar del nucli de La Chau. Amb les darreres llums de la tarda remuntem un km de pista fins arribar a un collet des d'on baixarem ràpidament fins a Cervières on arribem ja de nit. Passem aquell vespre de celebració jugant al Fita, el millor final per uns dies fantàstics!!!

Redacció: Berta i jo mateix

Participants: Ramon, Oriol, Berta, Clara, Juli i Pep

Bones traces!

4 comentaris:

Berta ha dit...

Hem deixat moltes coses per fer.... perquè aquest any les condicions han estat les que han estat! Però hem aprofitat molt bé per reconèixer totes les possibilitats que hi ha des de Briançon. Casa mooooolt confortable, on m'hi confinaria tot el gener sense dubtar-ho ni un moment :) Agraïment infinit a l'Oriol, per la tria del lloc i per tota l'organització.
Hem passat molt bones estones jugant a FITA i al paraulògic, quina disbauxa!

Oriol ha dit...

Ha estat una sortida sota l'espasa de Damocles de la covid, amb la incògnita fins el darrer moment de si hi podríem anar, però finalment ho hem fet amb algunes baixes! Grans companyes i companys i experiències que no s'obliden! Paisatge de 10, neu millorable però sense impedir gaudir de cada sortida. Per tornar-hi en millors condicions!

Jaume J ha dit...

Ben rodó, bones tries… i molt bons records: el Galibier el 2014 per “l’altre costat”, la foto de la vall de Nevache (quan hi has estat, aquella imatge se’t queda fixada!)… i dormillouse, que hauré de buscar si cau a prop d’aquella Dormillouse del Grand Pinier… i simplement m’hi ha fita pensat… ;)

Berta ha dit...

No, Jaume! Jo també penso en l'altra dormillouse... brutal! A la d'aquesta vegada, ja vam intentar-hi anar des d'Itàlia una puríssima.....i ens vam quedar a la Cima Dorlier. Ganes de tornar-hi i dormir al refugi bivac;)