15 de gen. 2022

Travessa de Guils a Porta - 15/01/2022

Puig Farinós 2.572m, Puig Pedró de la Tossa 2.692m i Puigpedrós 2.915m, amb descens per la Portella de Meranges i la vall de Campcardós.

El tenia pendent el Puigpedrós i l'evitava: l'hivern del 98 hi vaig haver de renunciar en arrencar la fixació de l'esquí, i els companys van fer cim però es van perdre en el descens arribant de nit als cotxes amb maldecaps diversos (no sols pel tamany dels frontals pezl d'aquella època)... no en tenia un bon record però avui he girat full, quin dia!


Tampoc ha estat en condicions òptimes: en l'ascens, superades les pistes de fons, m'ha tocat obrir traça en una neu crosta que no aguantava el meu pes i obligava a fer doble esforç, i entre el capdemunt del Puig Farinós i el Puig Pedró de la Tossa he hagut de caminar trams llargs sobre un vitrall de gel, roques i aigua de pluja gelada, força desagradable. Tampoc ha estat esquiable el descens del Puigpedrós cap a la Portella de Meranges i es fa més delicat que quan es llisca amb les fustes als peus. Ara bé, de 2.600m en avall i fins a Porta he xalat de valent amb neu abundant i de tots els colors, molt esquiable. A més amb la satisfacció de fer-ho en travessa aprofitant que la Marta avui feia raquetes i després m'ha recollit.

El recorregut segueix els primers metres les pistes d'esquí de fons de Guils en direcció als Clots. Al refugi de la Llosa, he traçat cap al NE anant abuscar la llomada que s'enfila a la carena que cal seguir uns quans km cap a l'oest passant per uns quants cims. S'arriba a l'avantcim del Puigpedrós casi amb els esquís als peus, i una mica més enllà, cap al NO, al cim de debó. Seguint aquesta direcció virant cap a l'oest es baixa la carena fins a la Portella de Meranges 2.633m, i una mica per sota, en marcada orientació N, he calçat esquís, i ja no me'ls he tret fins a Porta, un molt bon decens per la vall de Campcardós. 

Han estat +1.100m/-1.500m i 21,5km (F, S2-S3,***). A saber que la pista que puja a Guils no l'obren fins les 9 del matí.

Si en fa de temps que fem travesses com aquesta, ens agraden!


Bones traces!!!

4 comentaris:

Manel C. ha dit...

Que xula i quina kilometrada!
Me l'apunto.
També frontal amb piles noves.
Bones traces.
Manel C.

Pep ha dit...

Quina aventura..., hi aniré un dia amb millors condicions ;-)
Tanmateix, bona proposta!

Ricard Martínez ha dit...

Molt bé, la tinc pendent per seguir una recomanació que em va fer un amic de la zona. Baixar per la vall del costat, deixant el Peiraforca a l'esquerra. L'altra opció és seguir la carena de la Socarrada fins el final. Ambdues amb bones condicions de qualitat de neu i no gelada.

Berta ha dit...

quina botifarrada! i que bonic i solitari que deu ser el descens fins a Porta :) Ja podries haver triat una excursioneta menys compromesa...hehehe, eh??