13 de febr. 2019

SORTIDA DE CICLE: GRAU ROIG – MONTMALÚS - REFUGI DE L’ILLA

Dissabte 10 de Febrer de 2019. Grau Roig (2100 m) – Montmalús (2781 m) – Refugi de l’Illa (2488 m)
+/- 1000 m, F/S2, 

Equip llest, tots a punt a peu de pistes. Bona previsió meteorològica, sense oblidar que hi ha nivell 3 d’allau a algunes zones d'Andorra i 2 a altres.



Ens posem en marxa des de Grau Roig, remuntant pista amunt fins arribar a la pala Nord de Montmalús. Neu en bones condicions, ascens fàcil amb un petit pic de neu dura en el darrer tram, on posem ganivetes. Aquesta primera ascensió ens regala una fantàstica vista de la vall on s’amaguen els Estanys de Montmalús, i que en breu creuarem. Abans però, part del grup s’anima a fer cim.




El descens pel coll de Montmalús és ràpid i fàcil, amb una neu en molt bones condicions, tot i que cal fer atenció en algun punt on l’acumulació demana precaució.


Parada ràpida al petit refugi de Montmalús (refugi lliure de 10 places obert tot l’any).
Continuem el nostre recorregut vorejant els estanys (amagats sota gel i neu) fins arribar a una pendent boscosa que ens durà al pla de Vallcivera, on toparem amb el traçat del GR11. Així que iniciem el segon descens bosc a través per tal de voltar una mica abans d'arribar al refugi...



Neu en molt bones condicions, i diversió assegurada! En breu en posem sobre la traça del GR11 (etapa 33) i iniciem l’ascensió cap al refugi. Darrer nostre deixem el Puigpedrós (una mica amagat), i a l’esquerra veiem el Tossal de la Muga amb el cim pelat, però amb un bon coll de neu en el seu peu que promet molt! Accelerem ritme tot i que algunes forces punxen. En menys d’una hora finalitzem el darrer ascens, arribant al refugi de l’Illa a les 17h. Dutxa exprés, sopar casolà per llepar-se els dits, revisem el recorregut de diumenge, partides curioses de dominó i llit!


Diumenge 11 de Febrer de 2019. Refugi de l’Illa (2488 m) – Montmalús (2781 m) – Grau Roig
+/- 750 m, F/S2

A les 8h30 iniciem el nostre recorregut. Traçat agradable sobre neu en bon estat, tot i que avui s’ha girat vent. Resseguim un petit llom que hi ha en direcció al Tossal de la Muga (tot i que no el farem), des del qual volem fer descens per una de les pales i arribar de nou fins al pla de Vallcivera, recuperant un cop més el traçat del GR11.


Gran sorpresa per la bona qualitat de la neu, que ens regala un llarg i magnífic descens fins el pla. La diversió continua... trànsit ràpid posant pells i iniciem l’ascensió a través de zona boscosa, seguint el perfil d’un torrent que ens portarà fins els Estanys de Montmalús.

Aquesta vegada els vorejarem per l’altre extrem. Traçada fàcil i molt agradable.
Ens preparem per a fer l’ascenció de la pala que remunta fins al coll de Montmalús. Aquesta vegada ens trobem amb alguna complicació ja que l’estat de la neu ha canviat i a diferencia del dia anterior, ara hi trobem neu dura. Progressió lenta però segura, alguns amb ganivetes, altres esquís lligats a esquena, però tots arribem al coll i alguns fins i tot tornen a fer cim!

Iniciem el descens final per la pala Nord. Tot i que algunes zones estan pelades i cal vigilar amb les roques. Gaudim de nou d’un magnífic i llarg descens fora pista (amb un petit i darrer tram per les pistes de Grau Roig).
Recompte final: hi som tots, i sencers!!

AUTORA ENTRADA: MAR BOSCH

3 comentaris:

Mercè B. ha dit...

Una ruta absolutament recomanable pels paratges salvatges i bona neu que es pot trobar. Boníssim a piulada!

Berta ha dit...

Enhorabona per l'organització i per l'estrena al món real de la nova fornada d'esquiadors del curs.....fent la piulada i tot!!!! Maaaaaar!!!! felicitats!!!!!!

Anònim ha dit...

Bona sortida per gent novell i experimentada, i millor piulada, felicitats!
Ganes de conèixer el refugi de l'Illa.

PepL