10 de maig 2005

Piada Dent d'Alba 3120m i Pic Sayó o 2a Maladeta Occidental - 8/05/2005

Enviat per Rosa S.
Sortim a les 6:30 del matí del parking de l'Hospital de Benasc (ara hi ha menys clients i ningú ens ha possat problemes per aparcar allí) mentre la música de la disco del hospital fa una extranya combinació amb el massís dela Maladeta. Ens calcem els esquís als pocs minuts, i guanyem la pleta de Paderna pujant algo més a l'esquerra dels tubs de Paderna, ja que allí la neu es dura i es més còmode pujar per aquesta banda. Agafem l'autovía general que la troup ha treballat en direcció al coll inferior d'Alba, pero cal desviarse avans cap a l'esquerra. Després de descendre un pelet i fer un llarc flanqueig tot lliscant amb les pells, ens situem a la valleta on trobem la canal que puje a la Dent d'Alba. Pujem un bon tram de la canal amb esquís i després amb ells a l'esquena. Des d'elcoll cap a la dreta acabem de pujar la carena rocosa i marcada amb fites fins al cim.
A la baixada aquesta canal es recomanable per a esquiadors bastant bons, ja que la pendent es considerable i hi han rocs als costats. Els altres baixem com bònament podem. Descendem i ens dirigim cap a la canal que porte al coll d'Alba i des d'aquí pujem al pic Sayó o segón Maladeta Occidental, on ens ha sigut de gran utilitat ademés dels grampons també el piolet, ja que hi ha algún pas una mica dret.
En realitat, desde la Dent d'Alba es pot arribar al coll d'Alba directament, flanquejant amb els esquís a l'esquena per la vessant sud, es dir, sense tindre que baixar i tornar a pujar, tal com ens indiquen els amics qu'ens trobem al coll i que venen de la Dent. Al descens de nou tenim un altra bella esquiada de primavera. Un sol esplèndit en uns paratjes que encara que frecuentats, sempre ens copsen per lo alpins i elegants.
La neu es humida pero es deixe treballar, i els descens dels tubs esdevé trepidant.
a vida dels caps de setmana de primavera es un regal pel esquiador de muntanya!
Bones traces i ben dretes, amics, ¡¡ visqueu la primavera!!
M'havia oblidat: hi vam ser Carme S., Nuria, Josep Mª P. i jo mateixa.