8 de febr. 2006

Polèmica risc d'allaus "MÀXIM"

Em permeto reproduir, per si és del votre interès, un missatge remès a un fòrum d'esquí de muntanya per un dels responsables de l'emissió del Butlletí de perill d'allaus, en relació a la "polèmica" sobre les amistats perilloses Tura-Mauri-Molina.

Alhora felicito als que es dediquen a aquesta tasca de predicció (icc, meteocat) ... estic convençut que són professionals en la seva feina. Segur que no disposen de tots el mitjans que voldrien (en aquest pais s'inverteix més en vestuari per a meteoròlegs que en investigació).

risc d'allaus màxim?
Hola a tothom
Dissabte 4 de febrer, el telenotícies del vespre de TV3, van passar un mini-reportatge sobre el gran risc d’allaus que hi havia al Pirineu Català, com a consequència de les nevades de feia una setmana. Concretament es va dir que hi havia risc màxim a l’hora de circular fora de les pistes, i a més que el sector més afectat era el Pirineu de Lleida. Voldria aclarir que aquest grau no corresponia al que s’estava donant al butlletí de perill d’allaus. De fet el butlletí d’allaus pel dissabte era MARCAT 3 per a tot el Pirineu i va continuar essent així fins a dilluns en que vam baixar a MARCAT 3 en orientacions obagues i MODERAT 2 a les solanes. De fet pel que fa a risc màxim, MOLT FORT 5, va quedar restringit a dos dies, 29 i 30 de gener.
No sé en base a què es va donar aquest grau de perill que van dir per la televisió. Pel que fa al grau de perill d’allaus que donem al butlletí ens basem en les dades d’una xarxa d’estacions automàtiques i en una xarxa d’observadors manuals que a més d’observacions meteo realitzen sondeigs i perfils en el mantell de forma sistemàtica per tot el Pirineu de Catalunya. Ambdues xarxes es van dissenyar des del Servei Geològic primer i després de del'Institut Cartogràfic i porten temps funcionant. Com a punts fixes, cada setmana hi ha 8 perfils per l’Occidental i 4 per l’Oriental. A més cal afegir-hi els perfils que realitzen setmanalment els agents rurals i guardes de reseva de caça més els que esporàdicament realitzen algunes estacions d’esquí i alguns refugis. També cal incloure els perfils que ens envien les estacions d’esquí d’Andorra i que també són dades preses sitemàticament. Sabem també de les crítiques que ha rebut el butlletí però sempre hem tractat de fer-ho el màxim de professionalment possible, i em refereixo als predictors d'allaus que la realitzem.
Per això no em sembla correcte donar graus de perill “preventius" però no reals si és que va ser així en el cas de la televisió que comentava a l’inici.
Glòria M.
Comentari de pasdeguia, 08/02/2006 13:37pm:
Doncs, a banda d'afegir-me a les felicitacions a l'equip professional, comentar un altre aspecte.

El divendres 2 de febrer a les 17'30h, no s'havia actualitzat el butlletí d'allaus, les actualitzacions les fan a les 14h, i per tant era vigent el que hi havia dijous amb risc 4. O sigui, tot plegat un cúmul d'informacions i desinformacions que et desconcerten.

Ricard