8 de febr. 2006

Piulada pic d'Aspe 2645m - 5/02/2006

Enviat per Rosa S.
Buscant una zòna amb menys risc d'allaus segons la maranya d'informacions diverses i variopintes, ens vam arrivar aquest passat cap de setmana fins a la vall d'Aísa, al Pirineu Occidental, amb l'objectiu de fer el pic d'Aspe.
Decidim recuperar l'estil dels nostres anys més joves pernoctan en una cabana lliure en lloc de tirar d'albergue. Des del poble d'Aísa, al que s'arrive passant primer per Jaca, agafem la pista (1.500 mts altura); allí mateix ens calcem els esquís i a uns 20 minuts es trobe la "cabaña de Napazal", una secilla cabana on hi podríen dormir unes 6 o 7 persones; no es tan cómoda con l'albergue d'Aísa pero el paratje on está ubicada es incomparablement més bonic. Deixem els trastes i anem a fer un vol, lo qu'ens permet preveure que la neu estará demá bastant glaçada, per lo quel'endemá no matinem, i encara així farem quasi tot l'itinerari amb ganivetes.
Primer ens treballem la canal qu'es trobe cap a la dreta de la vall, qu'está força gelada. Després continuem més cómodament pero sempre amb ganivetes. La ruta d'esquí puje més a l'esquerra de la ruta d'estiu, deixant a la dreta les canals que baixen de la "brecha de Aspe".
Arribant al coll faig una mirada a la canal que vaig recorre en una caiguda fa dos anys i que va acabar amb una cama trencada, pero avui el día ens somriu. Deixem els esquís al coll i acabem de pujar amb grampons al cim.
El descens está força bé, ja no está tan glaçat i....¡quina neu...! De costra res, el glaç s'ha transformat en una neu tipus primavera pero ben atapeída que permet esquíar amb velocitat i gaudint.
Total: cap de setmana de muntanya autèntica en un lloc diferent a lo habitual i amb quantitat i qualitat de neu. Hi eram Xavi M. i Rosa S.
Bònes traces, qu'els deus de la neu i el gel os siguin favorables.