27 de febr. 2006

Piada – IX Open Vall Fosca (en 2 parts) – 19 i 25/02/06

Enviat per Carles Ll.
Diumenge 19, 8h00, Espui. Els 150 Equips inicien la cursa. Ha caigut una bona nevada, i l’itinerari per la vall de Filià es veu escurçat per la neu acumulada i el mal temps en la part alta del recorregut. Els participants tan sols pugem fins el Llac de Filià i el Pic de Llena amb prou feines el veiem entre la boira. La part més atractiva del recorregut quedarà doncs per fer, i els primers arriben en poc més de hora i mitja. És una llàstima, tot estava a punt, l’organització s’ho ha treballat molt, però el dia no acompanya. S’ha fet el que es podia fer, i tothom marxa content i amb ganes de tornar.

Dissabte 25. Han passat uns dies, la neu s’ha assentat una mica i la gent del CEPS de la Pobla han quedat per recollir el material que va quedar en el recorregut tallat pel mal temps. Ens reunim prop de una quinzena d’esquiadors al peu de la pista de Filià. És una bona tirada fins a la cabana (1895m), però tot xerrant el temps passa més ràpid. El dia és encara sensacional, i les condicions excel·lents. Neu a dojo i les pales del Pic de Llena llueixen amb un blanc d’aquells que no enganyen ... quin paquet!

El grup es parteix i 8 seguim cap al Pic. Avançant per la obaga, deixem a la dreta l’itinerari normal que passa per la coma que duu al Port de Filia. Un cop a la base de la muntanya, guanyem alçada encarant la pel seu vessant est. Encadenant unes pales i un tub arribem a una olla visible des de baix tot trient les banderoles pel camí. Ja som a sota de l’aresta que separa la vall de Filià de la d’Avellanos. Ens espera una canal de potser 100 metres fins a dalt que tracem a peu enfonsant-nos bona cosa. Encara no se com però trobem les 3 cordes fixes sepultades sota la neu, cordes que havien d’ajudar els participants de la cursa a superar aquest tram més alpí. Un cop a dalt, crestejar per terreny fàcil fins al cim proper.

Descens: Dirigir-se uns 100 metres pel llom pla cap al nord i abandonar la carena per llançar-se (si les condicions son bones) per la pala Est. Trobem unes pales amb neu fonda i seca que ens ofereixen un descens ... memorable. Dosifiquem la baixada amb l’excusa de les banderoles, i arribem a un tub que ens deixa de nou al fons de la vall. A partir d’aquí, mateix itinerari i seguir la pista fins a la carretera de Cabdella.

L’any que ve serà ja la Xa Travessa Open Vall Fosca, i els dels de la Pobla ja van maquinant com ho celebraran. Segur que la faran grossa. Ens hi tornarem a veure!

Montse i Carles (autoanomenat enviat especial de Cegesqui)

Pic de Llena (2673m) – Vall de Filia ( Vall Fosca- Pallars Jussà)
Desnivell: (+/- 1300m)
Dificultat: Poden ser necessaris piolet i grampons per la canal (que no es la ruta normal). S3 pel descens de la cara Est.
Dinar: Ca l’Arturo de la Pobleta