13 de febr. 2006

Piada, Pic d'Estanyó 2912m 12/02/2006

Enviat per Joan B.
(ANDORRA) Diumenge 12/2/06
Imma, Laia, Carles, Joan Manel i Joan.
Itinerari: Carretera de Canillo a Ordino (petit parking a cota 1850m, passat el pont sobre el riu de Montaup en direcció cap Ordino), vall de les Llanasques, els clots d’Encarners 2300m, carena NE dels clots d’Encarners(2607m), cresta SW del Pic d’Estanyó, descens pel mateix itinerari.
Neu molt variable: algunes acumulacions de neu transportada pel vent a les parts baixes obagues, neu dura durant la major part de la pujada, durant la baixada neu dura amb alguns trams lleugerament encrostats i neu “estovadeta” a les parts baixes en els vessants exposats al sol.
Desnivell: 1100 m. Durada: 3:30 h d’ascens i 1:30 h de descens.
Dia assoleiat amb força vent a la cresta cimera i al cim. Comencem la pujada molt suau en direcció N, pel vessant esquerra (sentit de marxa), després d’un resalt rocós amb neu justa seguim pel fons de la vall sobre el curs del riu fins a una ampla pala situada a l’esquerra que permet fer llaçades i guanyar desnivell per assolir els clots d’Encarners. En direcció cap a l’esquerra (NW) arribaríem al Coll d’Arenes, però seguim pel fons d’una coma cap a la dreta (NE) per pujar a la carena que tanca la cubeta dels Encarners pel NE.
A cota 2700m de la carena hi ha un tram sense neu que ens obliga a carretejar els esquís uns minuts... observem que les carenes orientades a sud estan justetes de neu. La part superior de la pala S de l’Estanyó per a baixar cap a la vall del Riu està malament de neu. La resta de la vall del Riu presenta aparentment bon aspecte per la quantitat de neu, tot i això decidim que tornarem pel mateix itinerari que de pujada.
La carena que seguiem ens porta a la cresta de l’Estanyó, comencem la cresta amb esquís fins arribar al punt la cresta que es fa més rocosa i ens descalcem els esquís. Hi ha traçs oberta, seguim piolet en ma, tot i ser un tram aeri és curtet i molt fàcil, arribem sense problemes al cim, no ens hi podem estar gaire estona perquè fa vent i fred però la vista és molt bona, som al mig d’Andorra..
Joan