25 de maig 2024

Pica Roja 2.902m - 25/05/2024

...o Pic de la Soucarrane, des de Soulcem, per l'Estany de Romaset i el Port Vell 

Dues setmanes enrera, des del Pic de Cataperdis, ja vaig posar l'ullet a la Vall de Soulcem. Es veia força innivada i és un racó que sempre m'ha atret, tant a prop d'Andorra i en canvi tant solitària i amb uns cims que la flanquegen ben esvelts!

La idea original era aprofitar la tarda de divendres per enlailar-me al límit de la neu i passar una o dues nits per allí dalt amb els cims més a la vora, però plou i decideixo plantar la tenda a la vora del cotxe i fer cim l'endemà d'una tirada. La bona notícia és que la carretera a Soulcem està oberta i es pot accedir una mica més amunt de la presa, a uns 1.600m.

Ni havia de ploure divendres, ni quedar el cel ras com ha quedat les primeres hores de dissabte, de manera que matinar ha valgut la pena i amb els esquís i botes a la motxilla m'hi he posat a quarts de 6 resseguint el camí que planeja per la riba dreta (E) del riu Soulcem. Al primer revolt deixo el camí i prenc el sender que canvia de riba per un pont i segueix planejant. Cap els 1.800m, just sota una cascada, s'ha de virar a l'oest i enfilar-se per un sender perfecte però costerut que amb unes quantes llaçades supera un contrafort rocallós que porta a Romaset. A la bíblia de les excursions amb esquís d'aquesta zona "Pica d'Estats - Monteixo. Vall Ferrera" de Manel Broch i Guimerà i Eduard Matin Vergara, una meravella de guia, diu en els itineraris 4.04 i 4.05 "Si la neu cobreix aquests espadats, el camí és difícilment practicable, i cal buscar el pas directament per les canals que ratllen els espadats o bé ascendir ben a l'esquerra i retornar a la dreta un centenar de metres més amunt" ...i jo afegiria que llavors l'itinerari és massa exposat i poc recomanable.

A 2.000m el sender modera el pendent i poc abans de l'Estany de Romaset (2.163m) ja puc calçar esquís. El Port Vell (o Port de Romaset als mapes francesos), amb la Pica Roja a l'esquerra ja és ben visible i el pendent al coll constant, ideal per fer llaçades i fer-lo tot amb esquís.

Al coll s'obre a la Vall Ferrera, ja amb predomini del verd i el marró sobre el blanc, tret del Norís i Monteixo que llueixen encara ben innivats.

Del Coll intento flanquejar amb esquís i ganivetes cap a les pales a la dreta, però el pendent exposat i la neu endurida fan obligat posar grampons i retornar a l'aresta que segueixo a peu fins el cim que una colla havíem pujat al 2006, però des de la Vall Farrera.

En el descens la neu ja transforma massa ràpid... han estat 1.300m de desnivell i 15km de recorregut on he vist com la primavera es cruspia l'hivern, però tornarà!

(a l'equerra, com estava la Canal de Riufred quan la vam esquiar el 21/04/2002, i a la dreta com esà avui 25/05/2024)

Bones traces!!!

Jaume

2 comentaris:

Samuel ha dit...

Bona, encara queda neu! Roumazet bon lloc tant a l'estiu com a l'hivern. Molta neu a les cares nord de la foto de cim, no aconsegueixo pas orientar-me però, no sé si mira cap al Medacorba o no,

Jaume J ha dit...

Gràcies Samuel! Ben vist: molta neu a les cares nord... la foto del cim amb esquís apunta al sud... just tocant la punta dels esquís a l'esquerra, el Medacorba, i dels esquís cap a la dreta, el Lavans (amb la roca Entrevessada i el Comapedrosa treien el nas darrera), el Pic de Baiau amb els espadats i couloirs tant característics, el port de Baiau ben blanc, amb el Sanfonts blanquíssim al centre de la imatge sobre el circ de Baiau. Més a l'oest, els Pics de Vallpegera i Escorbes... i ja no es veu a la foto però a continuació i havia desafiants el Palomer i el Gerri. No se'ns acaba la feina!