24 de març 2022

Circular de 3 dies entre els refugis Ventosa i Saboredo. Aigüestortes, 18-20 de març de 2022

3 dies de travessa sempre són gratificants. Una ruta teòricament fàcil, una mica més complicada aquests dies per una meteo incerta que demana un bon sentit de l'orientació. 
El carrusel de pujades i baixades de la temperatura ens ha deixat neu de tot tipus, i en general una mica complicades d'esquiar. 
La travessa, ja només que per la bellesa dels llocs de pas, mereix gaudir-la amb tranquil·litat, i més aquests dies de núvols amunt i avall, esquí de muntanya "slow boot". Divendres molts núvols, dissabte prou net, diumenge nevada suau. 3 dies de pura travessa, sense cims.

18 de març. Pònt deth Ressèc-refugi dera Restanca-coret de Uelhicrestada-refugi Ventosa i Calvell
11,5 km, +1.100 m., F*, S1-S2

Deixem els cotxes al pàrquing de Pònt deth Ressèc, ben aviat calcem esquís. Resseguim la pista que remunta la vall fins a la cabana de Rius. A partir de la cabana la pujada pel bosc és pendent i  demana posar i treure esquís. A l'arribar a un collet el pendent es suavitza, ben aviat arribem a la presa dera Restanca, la travessem per damunt el mur i arribem al refugi dera Restanca. Darrerament ha nevat, la neu ha tapat el marró provinent del Sàhara. La muntanya està ben maca.
Fem un mos a la part lliure del refugi i continuem amunt, N. Arribats al coret de Uelhicrestada tenim força visibilitat encara que costa una mica endevinar el relleu. Baixada suau, la neu es deixa fer. Terreny poc definit entre llacs, costa una mica orientar-se. 
Aviat arribem al refugi Ventosa i Calvell. Força gent a dins i a fora, una mica carregós tot plegat, no hi estic acostumat... Després tarda de calma i relax. Menjar prou bo.

19 de març. Refugi Ventosa i Calvell-port de Caldes-refugi de Colomèrs-pòrt de Ratèra-refugi de Saboredo
13 km, +900 m., F*, S2

El dia es lleva bonic. Pugem còmodament cap al port de Caldes resseguint unes traces, NE. El coll està esplèndid, la neu de baixada no tant. Baixem i baixem pel centre de la vall i quan la coma s'estreny una mica ens arrambem a l'esquerra, flanquegem força, aviat sortim sobre el refugi de Colomèrs. 
Fem un mos fora el refugi i acabem de baixar fins a l'estanh Major de Colomèrs. Anem amunt, E, travessem el lac de Cabidornats. Per a mi, tot aquest tram és el més bonic de la travessa. Arribats davant la coma que remunta el pòrt de Ratèra, comencem a trobar força gent amunt i avall. 
Al port la visibilitat disminueix una mica, costarà resseguir el relleu de baixada. Es tracta de perdre alçada amb prudència per no haver de remar massa després. Arribarem al refugi de Saboredo sense pells, amb una curta remada cara amunt. Des del port, inicialment baixem en direcció al Lac de Naut sense arribar-hi. A mitja baixada ens arrambem ben a l'esquerra resseguint unes traces de pujada, flanquegem i després travessem el lac deth Miei per la seva dreta. 
Poca gent al refugi, tarda molt agradable per gaudir de l'entorn.

20 de març. Refugi de Saboredo-còth deth Tuc Gran de Sendrosa-arriu d'Aiguamòg-cabana de Prüedo-Pònt deth Ressèc
17 km, +600 m., F*, S2-S3

Ens llevem nevant, fa hivern. Esmorzem d'hora i amb no massa visibilitat ens dirigim cap al còth deth Tuc Gran de Sendrosa. 
Travessem la Pleta de Saboredo, anem amunt i quan albirem la coma que és dirigeix cap al coll decidim enfilar fort amunt, S, per tal de no anar pel fons de la coma i desembocar just sota el coll on es veuen nombroses cornises. Arribem al coll flanquejant suaument. 
A l'altra banda del coll, tenim una bona baixada que just és complica a l'entrar al bosc on trobem neu ben podrida, baixem com podem. Arribem a la pista que ressegueix el riu d'Aiguamòg. Remant, remant anem avall fins prop dels Banhs de Tredòs. Travessem el pont i enfilem la Coma de Montanèr just per darrera la borda d'Espà. Remuntem la coma fins a trobar una pista que resseguirem a la dreta fins arribar en suau baixada a la petita cabana de Prüedo. 
Allà trobem un nombrós grup de francesos amb esquís. Aconseguim esquiar fins més avall de la cabana de Loseron. Després tocarà caminar fins arribar al pàrquing del Pònt deth Ressèc.
Final de tres dies fantàstics de travessa, potser no tan d'esquí.

Bones i plàcides traces de primavera!

2 comentaris:

Núria ha dit...

Qué bonic està tot!, ara només cal que millorin una mica les condicions de la neu.
Felicitats per la travessa ... i bones fotos!

Eli ha dit...

bona ruta, companys. El Parc mai defrauda ;)