11 de febr. 2015

Travessa de coll de Pimorent a Merens

Arièja
+967 m / -1829 m, 5h30, S2/S3, **
8 de febrer de 2015

Travessa improvisada sobre el terreny en dia ventós però assolellat, a la Portella de la Coma d'en Garcia canvi de plans: cap a Merens!


Itinerari: Coll de Pimorent (1920), Portella de la Coma d'en Garcia (2534), estany de Bésines (1980), Portella de Bésines (2333), Merens-les-Vals (1058).

Sortim del Coll de Pimorent amb la idea d'anar a fer uns quants "runs" al bosc de Bésines, tot és molt diferent de fa tres setmanes, només som tres, tots tius, amb motxilla de dia i hi ha gent per tot arreu. Com en Xavi te tants amics i coneguts per la regió, tot remuntant la Coma d'en Garcia es troba amb el seu amic Salva:

-On aneu? 
-De travessa fins a Merens, tenim un cotxe allà.
-Que teniu lloc per un en el cotxe?
-Sí, per un sí, cap problema.
-Doncs, ens hi apuntem!


De descens cap a l'estany de Bésines, sortim del coll amb neu molt dura, que va millorant a mida que baixem, i on ja sabem, hi trobem bona neu però potser no tant com la de fa tres setmanes, no és tan seca i està força traçada. A l'estany ens reunim amb el grup d'en Salva, posem pells i enfilem en direcció a la portella de Bésines amb neu fonda però traça oberta, sembla que avui tenim sort.

 

Al coll hi bufa fort, traiem pells uns metres abans i saltem a l'altre banda del coll, els primers metres són ventats, baixem a peu uns metres fins calçar esquís. Quanta neu de la bona que hi ha! Quin goig que fan aquestes traces fondes! Avui l'hem encertat! Visca en Xavi i en Salva!

  
Després de les pales que baixen del coll, arribem a una zona planera on cal remar i fer escaleta en algun punt per no acabar al fons del torrent. La vall és molt encaixonada amb forts pendents a banda i banda i està força carregada de neu, a més al costat est de la vall hi toca el sol, tot i que afortunadament, no fa calor. Entre les cotes 1600 i 1300, hi falta base, hi ha moltes pedres sota el mantell i rasquem soles bastant més del que voldríem. També hi ha restes d'allaus, mirem de no entretindre'ns i anem tirant cap avall.


Arribem al bosc i toca fer el senglar una estona, part del grup decideix saltar-se el bosc, creuant el riu per un pont, posant pells i seguint el GR, que es troba a la dreta orogràfica de la vall. Els del bosc aconseguim sortir-ne per la part baixa i esquiem en una fantàstica neu pols per prats que menen a un altre pont que és a tocar del poble. Arribada triomfal esquiant pels carrers del poble fins la mateixa carretera! 


Per què fem esquí de muntanya? Per dies com aquest!

Bones traces! 

Xavi A, Pep M i Jordi G

3 comentaris:

Jaume J ha dit...

m'encanten aquestes travesses! Fem o som esquí de muntanya?

Jordi G ha dit...

Som i serem!

Berta ha dit...

genial! encara no t'havia llegit.....quines ganes, demà em toca!!!