2 de febr. 2013

Tuc des Estanhets (2887m)

Conangles, Val d'Aran, 1er de febrer de 2013
6h, +/-1325m, *** S3
Mathias, Michael, Montse i Carles

Valls de Molières i Conangles des del cim del Tuc des Estanhets
Bona neu però en menor quantitat en aquesta primera vall al sud del túnel. Es nota el treball del vent, i les canals i crestes a l'oest del Tuc Contesa en son testimoni. Més al sud, la Punta Senyalada i el Tossal d'Escobedieso estan arrasats pel vent de port. Fins i tot la pala NE del Tuc des Estanhets sembla haver-se fet més estreta perquè encara afloren els rocs de la tartera. Tanmateix, la neu amb regel del matí ens ha regalat un descens excel·lent amb el resol de la tarda, i fins i tot hem pogut gaudir encara d'una mica de polseta.

      
Vall de Molières, aproximant la canal i vessant sud amb Besiberris al fons.

Itinerari seguit amb variants noves per fer-ho diferent. Remuntem l'Obaga de Conangles fins pràcticament arribar a l'Estanhon (2450m). A partir d'aquí, deixem el Còth de Conangles per la baixada i enfilem la canal de esquerra (est) de les dues més marcades que se'ns obren cap al sud (40º). Tota la part alta està ventada i només hi trobem rocs i gobelets (marrano... avui no baixem per aquí). Arribats a la cresta entre Contessa i Estanhets, baixem uns metres i virem a l'est per fer un flanqueig ascendent, ara sí al solet, fins arribar a la vertical del cim. Remuntem a peu una curta i fàcil canal per arribar a la bretxa que ens obre el pas a la pala NE del Tuc dels Estanhets. Uns metres més a peu i fem el cim.

Vall de Besiberri, der Gipfel, la Punta Senyalada arrasada pelvent

Descens des de la bretxa cap al NE (compte si carregat o ventat, alçada+NE+pendent=perill), pells de nou fins el Còth de Conangles i sensacional descens amb esquis fins al cotxe. Avui amb companyia d'un parell de tirolesos que haurien de contar les cotes en cms en lloc de mm vistes les fustes que gasten. Bona gent!

Encarant el descens NE del cim, sota el Còth de Conangles amb la canal de pujada al fons i gaudint de la bona neu.

Demà neu altre cop. Bones traces.
Berg Heil!

2 comentaris:

Jaume J ha dit...

No pareu! ni aquest deixeu per la primavera... Bons records d'aquest cim!

Montse ha dit...

És que havíem d'impressionar als tirolesos amb muntanyes punxents i ambient alpí. I pensem que ho vam aconseguir. Els va encantar la volta!