3 d’abr. 2011

Besiberri Nord 3015 m - 2/4/2011

Ascensió al Besiberri Nord des del Pontet de Rius, +/- 1400 m, S3, ***, IV en roca, grampons, piolet, corda, bagues i mosquetons. Dia complert de esquipirineisme al límit entre la Vall d’Aran i l’Alta Ribagorça.
Sortim sense neu de Pontet de Rius (1647 m) de bon matí, amb el frontal engegat i els esquís a la motxil.la, enfilem el camí de la Restanca, posem esquís quan ja veiem la presa de Restanca, passem a tocar del refugi i tombem cap a l’oest per guanyar la cubeta de l’estany de Mar. Quan veiem sota nostre l’estany de Mar, avistem també el nostre objectiu al fons de la vall. Bufa un vent fort i fresc, tot i que el dia és radiant. Curta davallada per posar peu sobre el llac i creuar-lo. Seguim pujant, fem una parada al solet per esmorzar i arribem a la base dels pendents que menen a la bretxa Peyta, posem ganivetes doncs la neu és dura i guanyem la bretxa Peyta (2805 m) esquís als peus. Com sabem, aquí ja no hi ha refugi però queden restes de la plataforma on es trobava.

Passem al vessant ribagorçà, baixant uns metres sense treure pells, seguim en flanqueig i després en ascens fins guanyar l’aresta, en aquesta época, de neu i seguim amb esquís fins on comencen les dificultats. Deixem esquís, calcem grampons, agafem estris d’escalada i entrem en matèria, primer desencordats per terreny amb grimpada fácil, però amb grampons als peus, ja no és tan fàcil.

Ens encordem quan la cosa s’anima i en flanqueig per roca neta, enfilem cap el ressalt més dret en escalada mixta de poca dificultat fins a la nostra primera reunió. Segons les guies la dificultat és III, però ja se sap, per poc que t'emboliquis pots trobar un IV en qualsevol moment. I arriba el moment del IV grau, doncs la via original era més a l’esquerra, el superem i sortim en ensamble fins al cim. Aquí fa dies que no puja ningú, el cim és cobert per una neu impoluta, sense cap petjada, gairebé fa pena deixar-hi les nostres. Hi ha alegria en el grup per haver fet cim, però això és només la meitat de la feina, ens queda el descens.

Felicitacions, fotos, bones vistes i desgrimpada fins a la darrera reunió i una mica més, en dos ràpels de 20 m som a la neu a 5 minuts dels esquís. Sorprenentment, dues cordades més pujen mentre nosaltres rapelem. S’ha fet tard i la neu s’ha estovat més del compte, provoquem algunes purgues de neu humida en el descens i flanqueig pel vessant ribagorçà, guanyem la bretxa en curt ascens i descens des de la mateixa bretxa fins l’estany amb neu força humida però millor que la del vessant oposat.

Creuem l’estany pel mig per no perdre temps i en alguna que altra passa sentim soroll d'aigua que surt de sota la neu, el proper dia haurem de dur una barqueta, per si de cas. Seguim fins Restanca amb neu humida però de consistència suficient per no anar-se’n avall, curta pausa al refugi i darrer tram esquiable fins tornar a carregar esquís.

Si t’agrada escalar i esquiar que millor que ajuntar-ho tot en el mateix dia, i si a sobre ho fas en companyia de bons amics, que més es pot demanar? Una mica de neu pols en el descens, però això ja ho deixem per un altre dia…

Bones traces i bones escalades!

Fotos i activitat: Montse, Carles i Jordi.

1 comentari:

Jaume J ha dit...

Òndia Jordi, ben interessant la piulada i l'activitat! Quan surts no t'estàs per orgues, o si! Felicitats.