18 d’abr. 2010

Descens de la Canal NW del Malh des Puis

Diumenge 18 d'abril de 2010

±1344 m, canal 350 m, 40º, 4.1 E1

Segueix el cap de setmana de la canal, però aquest cop amb bona companyia. Sortim de l'Artiga (1450 m) en direcció al Barranc des Puis, guanyem el fort esglaó de la vall per pendents de neu o pel camí, segons els gustos. Posem esquís i ens arribem a l'Estanhon des Puis, on gaudim de la visió del Malh des Puis (també anomenat La Forcanada), és impressionant el desnivell i la verticalitat de les seves parets, ve a ser una mena de Cerví dera Val d'Aran.

Tot i ser a la primavera, aquí dalt l'ambient és ben invernal, fa fred i hi ha força neu. Superem el pendent que duu a la base del corredor i calcem grampons.

A l'entrada de la canal la neu és una mica encrostada, després hi ha força restes de purgues, quan s'acaben les purgues comença la neu pols fonda. Els companys aranesos venen frescos, tenen pressa per obligacions familiars i obren traça tota la canal: moltes gràcies !!!

Els que no venim frescos, anem amb més tranquils: el genoll de la Montse, amb 50 Km a les cames caminant el dia abans entre Pont de Suert i Tremp, li aconsella deixar els esquís a peu de canal i fer-la a peu.

Arribem al Coll Sud (2799 m), bones vistes de Coll Alfred, Tuc de Molières, Pic de la Tallada i Tuc dera Gerbosa. Els uns, per la pressa, tiren avall i els altres, també, però després d'un descans i amb més calma. La canal té un pendent mantingut d'uns 40º, es prou ample per esquiar comodament i amb la neu pols que hi ha no cal patir.

David, Jaime, Quique, Montse B , Jordi G

Bones traces de pendent!

5 comentaris:

Nel ha dit...

Jordi, t'estàs sortint. Baixar per aquesta encara em veuria en cor, perquè la dels Encantats, tela... Hi ha dues fotos a les dues piulades que són pràcticament exactes(que surten els teus esquïs en una zona d'ombra), vols dir que no se t'ha colat una foto d'un dels descensos en l'altre?

Jaume J ha dit...

de nou sensacional! M'ha agradat veure l'aspecte tant hivernal que té la primera foto. La que comenta en Manel si que s'assembla a la dels Encantats però veient l'anterior, la que surt un esquiador sencer a l'inici de la canal, es pot veure perfectament que consideix amb el relleu de la Forcanada. Insisteixo, sensacional!

Jordi G ha dit...

Jaume, gràcies per l'aclariment, anava a contestar però t'has avançat. Resulta que totes dues canals tenen la mateixa orientació i les fotos estan fetes a hores similars. A la dels Encantats es veu l'estany de S.Maurici al fons. I moltes gràcies pels teus comentaris, si sensacional ve de sensacions, has clavat l'adjectiu!

Jordi G ha dit...

Nel, jo crec et baixaries totes dues canals sense problemes. La de la Forcanada, ve a ser un Escornacrabes de 350 m de desnivell però més ample, t'he vist baixar coses més dretes. I sobre els Encantats, molts (o uns quants) dels que escriviu a cegesqui, teniu el nivell tècnic que cal, però hi ha la segona part: voler fer-ho i creure't que pots fer-ho.

Paco Roman ha dit...

Impresionant la neu...
Felicitats per l'ascensió..