20 de des. 2009

Pic de Barbe (2468m), Pic de Lurtet (2506m)Aquest cap de setmana migrem a l’oest a comprovar si és veritat que hi ha més neu a prop de l’Atlàntic. La previsió es compleix i arribats a l’estació de Barèges (a prop de Luz St. Sauveur), el cel s’acaba obrint i llueix el sol. Ara bé, estem -10ºC i ja cal que tirem amunt si volem que el sol ens escalfi. Han caigut entre 10 i 20 cm en les darreres hores i l’aspecte és hivernal. Es un pamet de neu pols seca que reposa sobre la base endurida al llarg de les darreres setmanes. Els itineraris que hem seguit comencen a l’aparcament de Tournaboup (1450m), i són senzills, força transitats. Aquest matí érem dotzenes foquejant pista amunt.


Pic de Barbe (2468m)

+/-1000m, S2/S3, 5h


Rápida ascensió a la banda solana de la vall, a l’oest del Midi de Bigorra. Cim sense gaires dificultats, molt visitat, que ofereix un bon descens per pales continues. La part baixa pot estar exposada a caigudes d’allaus, nosaltres seguim el llom en principi segur al marge esquerre del barranc, a partir del pt.1550 del mapa de l’IGN. Les pales sota el llac de la Lahude són més suaus i, en aquest tram, l’itinerari pot ser una mica més confús. Un cop al llac, el cim esdevé ben visible a la nostra esquerra. A la dreta tenim també el Pic de Bédéra, molt esquiable també, i que deixarem per a una futura visita. Descens pel mateix itinerari, amb alguns trams gloriosos i d’altres de més exigents.


Pic de Lurtet (2506m)

+/-1050m, S2/S3, 5h30


Ascensió a la banda obaga que ens ha brindat un descens memorable. Cal resseguir en un inici la vall que duu cap a Aygües Cluses. Al pt. 1741m, ens enfilem primer al sud i després cap a l’oest per entrar en una coma al nord del Pic des Crampetes. Relleu suau fins al peu del coll cota 2317m entre Crampetes i el Soum deth Coucut. Un cop al coll veiem per primer cop el nostre objectiu. Trobem la pala sota el cim molt gelada i acabem l’ascensió amb grampons als peus. Els darrers metres son una grimpada aèria que dona caràcter alpí a l’ascensió. Excel·lent mirador sobre la Mourelle i el Néouvielle.

Descens pel mateix itinerari.Trobareu més detalls de les ascensions al llibre Ski de Randonnée dans les Hautes-Pyrénées de F. Cabot.

Jaume, Joan Manel, Jordi, Montse i Carles.

Bones traces.


7 comentaris:

Jaume J ha dit...

Divendres feia mandra pensant en la kilometrada, però ha valgut més que la pena! I amb en JM ens hem tret el fred de sobre amb una escudella i brasa al Portal, en horari de sopar europeu. Bona setmana!

Greg Van Hoof ha dit...

muy guapas las fotos. viste no hace falta ir hasta Austria para encontrar nieve polvo ;-) felices fiestas y hasta pronto.

miscel·lAnna ha dit...

Doncs jo Midi de Bigorra, des de la Mongie, ja explicaré...

edunz ha dit...

hola companys, un dubte, la sortida del primer cim és de dissabte? a la banda oriental hi havia una bona entrada de nord-oest amb vent, boira i nevades, que ha format plaques... diumenge ja va fer net, i sense vent
merci! i bonestracesinadales!

Jaume J ha dit...

Efectivament, vàrem fer el Pic de Barbe dissabte. Començàvem a foquejar a quarts d'onze. Fins no feia gaires hores era tapat, i el vent moderat i fred estava deixant el dia radiant. Cap a migdia, just en el moment de fer cim els núvols començàven a tapar el sol de nou, i en el descens si que en algun tram la neu s'havia "placat" una mica, sense arribar a formar encara plaques. Suposo que es formàven de S a E, i aquests dies amb el flux de SO es faran a l'altra banda. Diumenge (Lurtet) el mantell es veia ben estable en orientació N i llocs arressarats, i ecombrat pel vent i glaçat al coll i pala cimera... No se si els altres ho vau veure igual...

edunz ha dit...

merci Jaume,
records!

Jaume J ha dit...

bon dia, bon any! He penjat el vídeo de la sortida....