16 de maig 2009

Pic de Rulhe 2783m, cara N - 15 i 16/05/2009

Per la Vall de Riutort
Marina i Jaume

I en tenia de ganes de pujar al Rulhe! I les ganes es contagien! I no ens ha defraudat.

(en vermell, per on hem pujat; en blau, la canal de descens)

+700/-50 divendres, + 700/-1350 dissabte; Dificultat ***, AD? PD+? (la pujada directa és de 40º-50º i té ressalts en mixt), S4 (descens més a l'E, tot amb esquís amb tram central més dret, màxim 40º). L'accés al Refugi per Riutort és de 2-3h, F, S2; Del refugi al cim, 2h; Track a GPS wikiloc; Divendres vespre neu dura. Dissabte neu primavera en general, amb moltes purgues i allaus a partir de les 12h. Sol.

Itinerari: L'accés al refugi des del Pla de les Peyres és més curt però el meu cotxe no li agrada haver de superar els socs que hi ha al darrer tram de pista. Ens decidim per la vall de Riutort i hi pugem amb les darreres llums de la tarda. Un GR molt marcat s'enfila ràpidament des de Laparan (1550m) fins als plans que hi ha abans de la cabana de Riutort (tarima de ciment per 4 persones i llar de foc). La vall gira progressivament i agafa marcada direcció S. Baixa molta aigua i tenim problemes per creuar el torrent. Quan ho fem a 1850 ja podem calçar esquís. És millor deixar el fons de la vall i anar pujant, suaument, per una coma suspesa (O) fins al Coll de Riutort (2250m) i d'aquí en lleugera baixada cap al refugi (2185m), on arribem a quarts d'onze (matalassos i mantes per 10, taula a la fresca).

Per anar a la base del cim cal planejar en direcció E fins a un collet en un punt de la cresta de les Calmettes (2318m). Es dóna la volta per darrere i s'entra a una coma, que en direcció SO, ens deixa sota la cara N del cim. La canal de més a l'esquerra es veu evident (és per on acabarem baixant), però seguim les puntades d'un noi que també ha dormit al refugi i que s'enfila pel dret, amb dos piolets però sense grampons. Sortim directes al cim després de superar dos ressalts on hagués calgut la corda per baixar.


Incorporo dos fotos del darrer tram d'ascens que ens va fer Stephane B. Merci per la traça i les fotos!


Busquem millor baixada en el collet que hi ha més a l'E i ens hi llencem, uns amb grampons, altres amb esquís. El tram de major pendent és a mitja baixada, tot i això els viratges es deixen fer bé.


Són prop de 400m i després encara queda una segona pala que porta als plans de davant del refugi. Estem més que satisfets. Hem encertat el dia!
Accés: Ax-les-Thermes-Les Cabannes-Aston-16km asfaltats fins al Barrage de Laparan 1550m-El camí de Riutort (GR) és a mitja presa.
Referències: Vèrtex nº208 (especial Alt Arièja any 2006); piulada d'uns nois que hem trobat i que han pujat pel couloir NO.
Bones traces!

11 comentaris:

laie ha dit...

Felicitats!! un pic molt maco!! Marina, estas feta una campiona!!! (tu també Jaume :))

Marina ha dit...

ha estat una passada, grande journée!!! i la neu estava bé fins que ens hem tret els esquís, impressionant!!

Berta ha dit...

vaja, vaja......el que ens hem perdut!!!! aviat en podríem fer una tots plegats, no? Laie!!!! tu també, eh?

Carles Perera ha dit...

Molt bé Marina ! Aquest any no hi ha qui t'agafi!

Carles ha dit...

Enhorabona, tanta insistència mereixia un premi! I quin gran dia que vau encertar, un matí de primavera radiant.

edunz ha dit...

felicitats a tots dos!
aquest cop no ha pugut ser però a veure si encara llisquem plegats amb les neus d'aquest hivern!

lluís ha dit...

Em sembla que és d'aquelles excursions que quan arribes al cotxe penses "això sí que és esquí de muntanya".
Magnífic cim, tant Senyor de l'Arièja com el Valier.

Jaume J ha dit...

moltes gràcies a tots pels comentaris! Baixàvem tan satisfets que vaig mirar d'emborratxar-me d'eau de Riutort bebent-ne tanta com vaig poder. I queda neu per dies!
l'homo aragiencus

Ferran B. ha dit...

Felicitats Jaume, molt xula la canal de pujada i la de baixada! demà penjaré la piulada per la normal de l´aneto, i ja dono per finalitzada la temporada tot que encara queda molta neu per qui la vulgui aprofitar ...

zwingg ha dit...

Bonic descens. Enhorabona!

Montse C. ha dit...

Felicitats als dos per la sortida tan maca que heu fet¡¡ I a la Marina doble felicitació pel seu 32 aniversari. Que cumplas muchos mas¡¡