3 de maig 2023

el vídeo dels dimecres... Tragèdia a la C-Z (reconstrucció, reflexions, aprenentatges...)

El 29 d'abril de 2018, 7 persones van perdre la vida (hipotèrmia, esgotament) en la quarta etapa de la Chamonix-Zermatt, a només 550m de la Cabane des Vignettes.

Aquest vídeo en reconstrueix els fets, d'una manera minuciosa y realista, amb aportacions dels supervivents i especialistes. Moltes de les coses que hi passen o es diuen ens poden resultar molt familiars als que fem esquí de muntanya... i fa pensar!

Material? Condició física? Meteorologia? Terreny? Factor humà? Molts aprenentatges en aquest excel·lent documental (pot ferir sensibilitats; es poden activar subtítols al reproductor de youtube). 

2 comentaris:

Manel C. ha dit...

Molt heavy. Es repeteixen tots els mantres d'ensigalada. El GPS clau, perden molt de temps. Tirar enrera o abortar en travessa, no tothom té la força per fer-ho. Pdicologia de grup. Anar sumant errades, etc...
Molt dur.

Anònim ha dit...

Records de la nostra travessa, accidentada pero no pel temps. En aquella època vam descobrir que alguns grups amb guies no portaven ni piolet ni pala, estalvi de pes... En fi, la suma de factors erronis multiplica el risc