29 de gen. 2007

Piulada - En travessa cap a Ayous, 27 i 28-01-2007

Enviat per Manel C.


Participants: David T., JoanManuel C., Berta A., Jaume J. i Manel C.




«que sàpigues, oh príncep, que entre els anys del mal anomenat Canvi Climàtic i la Nova Era Polar, quan els camps de golfs, complexes i condominis lúdics començaren a estendre’s....., i els esquiadors àvids consumidors de forfaits s’ endinsaven en una boirina d’ apatia mentre els de muntanya començaven a romandre desorientats per valls ignotes de neus costra i podrida a la recerca dels Sant Grial de les Neus o de la traça màgica que porta al Shangri-la de les neus perpetues....., reciten els joglars que ben de matí i sota les estrelles del mon hivernal, que reinava sobirà a les altures, estava en Jaume i els seus deixebles, rastrejador de paratges nivals ...., gps en mà, descobridor de traces màgiques ....., un saquejador de pales de neu pols, un il•luminat de gegantesques melanconies nivals que intueix una època de foscor i potser la fi del seu món...., allí estava per traçar i marcar amb els seus esquís bones traces........»


Bé...., com diuen els “joglars” la situació està una mica fotuda, tot ique la travessa circular ha estat magnifica per la bellesa de l’ itinerari, nevat i blanc, i les ascensions al cims, prou alpines com per fer necessari l’ us de grampons i piolet, tot i la seva poca alçada. Hem rallat una mica els esquis, no hi ha mantell nival suficient, i com no comencem a recitar sutres, mantres, pregàries i ens encomanem a sants, verges, màrtirs, deus de la natura, àngels, fem sacrificis rituals ...., perquè no només ens protegeixin de les neus costres, podrides, i dels rocs que amaguen, sinó que facin que caigui una bona nevada ara !!!, ho tenim clar....


Afegir que el refugi d'Ayous 1982m - Lac Gentau 1947m (extrem sud), situat en un escenari magnífic, tot i estar tancat, dir que està en molt bones condicions la part lliure, que consta de dos habitatges separats, un lloc per cuinar – pujant l’ escala - i el dormitori amb matalassos i mantes a la planta baixa. Hi ha font al costat mateix, davant del refu.


En definitiva, sortida molt recomanable amb neu i amb moltes possibles variants d’ itinerari.



Potser la setmana vinent ja es tard per anar-hi, doncs amb la bonança de temperatures no hi quedarà ni un floc de neu esquiable.
Com a recomanació gastronòmica “in-itinere”, recomanar-vos les “magnifiques magdalenes de Mont_Repòs”
...“Pare nostre, qui esteu en el cel,
sigui santificat el vostre nom;
vingui a nosaltres la Neu Pols;
facis la nostra voluntat,
així en els Pirineus com als Alps.
El nostres Flocs de cada día doneu-nos Vi;
i perdoneu-nos les nostres Traces,
així com nosaltres perdonem les Neus Costra;
i no permeteu que nosaltres caiguem en la temptació,
D’ anar a esquiar a Pista,
ans deslliureu-nos dels Allaus.”
Amén!

( no crec que s’ ho prengui malament, en més probable es que no ens faci ni cas amb els problemes que te per solucionar al Món)
Bones TracesManel
P.D. A continuació teniu els detalls tècnics:
Meteo i estat del mantell: Gran bo, més fresca dissabte que diumenge. Diumenge alguns núvols prims a partir de mig matí. Hi ha de 25 a 50 cm de neu, però només amb base a zones obagues per sobre els 1900m, i es rasca bastant. En general es manté pols. A tot això, sinó neva només hi ha coses esquiables per a fanàtics amb esquís de reserva. Potser als pics del Portalet ben orientats es podrà fer alguna cosa (hem vist pujar gent al Canalroya, i es veia en condicions).
Resum de l'activitat:

Dissabte 27-01-2007: Travessa d'Astun a Ayous, pel Pic de los Monjes.
+800/-600; PD+, **, S3; 4 a 5 h.
Itinerari: Astun (Pk.superior 1700m) - Ibon d'Escalar 2078m - Coll de los Monjes 2168m - Coll de Benou 2250m - Pic de Los Monjes 2349m - Coll de Benou 2250m (descens per tub) - Lac du Pla a de las Baques 2059m - cota 1950 m -Coll de Casterau 2100m - Lac Bersau 2082m - Lac Gentau 1947m - Reugi d'Ayous1982m (no guardat a l'hivern. Perfecte amb un espai obert per menjar al primer pis, i un dormitori lliure per a 10p a sota, amb mantes i ben acondicionat...)


Diumenge 28-01-2007: Travessa d'Ayous a Astun, pel Pic de Castérau i la vallde Bious.
+800/-1000; PD+, **, S3; 4 a 5 h.
Itinerari: Refugi d'Ayous 1982m - Lac Gentau 1947m (extrem sud) - las Peyros1931m - Coll de Casterau 2100m - Pic Castérau 2227m - Coll de Casterau 2100m- Lac Castérau 1943m - Cabanes de la Hosse 1700m (vall de Bious) - la Cournade 1800m (bifurcació vall d'Astun) - Col d'Astu 2189m - Astun 1700m.
Cartografia: IGN 1547 OT Ossau
Referències i possibilitats d'allargar la travessa: Vèrtex 168 (any 1998)