3 de gen. 2021

Assaborint l'hivern al Pays-d'Enhaut i al Saanenland

Neva. Neva. Neva...

Una 'setmana de neu' de debò, nevant cada dia fins al fons de la vall és allò somiat... És com tornar als origens, doncs l'element blanc sempre ens hi ha rebut com a casa... si un any memorable va ser a Gruyère i molts altes cops a prop, a Lenk o Lenk, ara ens hem assentat a mig camí, a Château-d'Oex, base ideal per gaudir d'esquí de muntanya per nens i no tant nens...


Des del mateix poble, esquís als peus, o amb curts desplaçaments en cotxe o transport públic, les possibilitats d'itineraris són casi infinites. Les condicions, molt delicades a cotes altes amb moltíssima neu nova i vent, són, per contra, òptimes ens els prats, boscos i turons de muntanya mitjana, ideals per a l'esquí de muntanya en condicions ben hivernals.

A part d'esquí de pista i altres divertimentos, hem pogut fer tres itineraris d'esquí de muntanya que ens han deixat més que satisfets donades les condicions:

El Saanenmösser Tour: Wannenhörli 1.942 m des de Saanenmösser 

+/-670m ; F, S2, *; 2-3h; a 17km, 20', de Château-d'Oex. Itinerari 524a del mapa 263S Wildstrubel 1:50.000.



El Saanenmösser és un coll on, com al Jaun Pass proper, el francès dóna pas al germànic. S'hi arriba per bona carretera i a 1.270 m el gruix de neu (i el fred) és considerable. Hi ha molts recorreguts a fer des d'aquest punt, o combinació d'enllaçar molts cimets amb bones baixades: el Wannenhürli de 1.942 m, el Birehübel de 1.937 m, el Schnetgrat de 1.960 m, el Planihubel...



En ple hivern a Suïssa l'orientació sud no és cap problema i la neu és pols en tot el recorregut que va planejant d'alpage en alpage fins a un collet i llom final fàcil on avui hi bufa un vent gèlid.


Els Monts Chevreuils 1.749 m des de La Lécherette 

+/-390m ; F, S2, *; 2h; a 11km, 15', de Château-d'Oex. Itinerari 431a del mapa 262S Rochers de Naye 1:50.000.


Al 2010 hi vam pujar des de les Moulins, amb més desnivell, i des de La Lécherette és una excursió més curta on moltes famílies amb nens i tot tipus de joguines per progressar per la neu desafien el dia fred... que és de cel blau a primeres hores però que acaba amb tempesta de neu. Arribar al cim senta com una victòria!

Es puja en direcció nord-oest cap a la Montagnette, que hem vorejat pel sud, i després ens enfilem al cim per una pala fàcil. Ens atrevim a baixar pel darrera, fugint de la tempesta, i ja més a recer tornar a les pales de pujada i gaudir del descens fins al cotxe.


La muntanya de Château-d'Oex: La Laitemaire 1.678 m pel llom sud-oest i la "Grand'Combe"

+/-700m ; F, S2, *; 4h; des de la part alta de Chateau-d'Oex, a 1.000m.

Poder sortir amb esquís des del mateix poble és un plaer. Tots els prats i granges tenen un pas pels excursionistes que els creuem, i una salutació o somriure si ens hi veuen passar... remuntem tot el llom sud-oest fins a canviar de vessant. Parem a recuperar forces a una cabana que també té una part de refugi lliure i ataquem la Grand'Combe pel bosc en un terreny redreçat i que a la part alta s'obre amb grans vistes. Boníssima esquiada! 



Recordaré anys un ramader que ha deixat de remenar fems un moment per recomanar-nos que ens tiréssim directament per una pala, sense por, que a la part baixa ens deixava directament al poble, on hem arribat contentíssims!

L'any el comencem esquiant a les pistes de Gstaad, un luxe de neu pols i pocs esquiadors. Fem varies vegades i acabem el dia amb la pista que baixa prop de 1.200 m des de la Videmanette a 2.151 m fins a Rougemont a 992 m, amb força trams fora pista o amb neu pols sense trepitjar... així dóna gust fer pista!

Descens a la Videmanette from jaumesquidemuntanya on Vimeo.

Salut i bones traces pel 2021! 

Bernat, Joana, Marta i Jaume

6 comentaris:

Greg Van Hoof ha dit...

Genial! Bonne Année :)

Ricard Martínez ha dit...

Què bo el formatge !!! I el merengue blanc...

roser ha dit...

Quin ambient tan hivernal... preciós!

Berta ha dit...

Preciós! I la combinació amb formatge...mmmm....

Carles Lluch ha dit...

Bons records. Bona escapada!

Eli ha dit...

Bona manera d'acabar l'any!!
Molt bon any a tots :)