3 de març 2020

Sortida de cicle Cegesqui a Pic de Comapedrosa (2942m) i Pic del Casamanya Sud (2740m) 29 de Febrer i 1 de Març de 2020



29/02/2020 Pic de Comapedrosa(2942m) +/-1450m; PD, ***, S3 (resalts S4 a 45º)



Per arribar al començament de la ruta haurem d'anar fins a Arinsal, un cop passem el túnel girem a la dreta i tirem fins que s'acaba l’asfalt.
Carreguem esquis i començem caminant pel GR i sense entrar al sender, continuem per la pista, passarem al cap de poc per la borda i la font de la Coruvilla i seguirem pujant còmodes per la pista, això si, sempre amunt.

Després de 450m de desnivell positiu a peu i 1h i 15’ arribem al Pla de l’Estany (2050m) on per fi calcem esquís. A la esquerra observem la Canal de l’Alt que baixa directa del cim. Són 900m de desnivell essent la Canal més llarga d’Andorra. És una zona de naturalesa allavosa, per això només s’ha d’afrontar en condicions d’estabilitat com tenim aquest febrer.

Continuem en direcció al refugi però abans d’arribar-hi girem a Oest (esquerra) per unes pales molt dretes però ben innivades i estables. Adalt d’aquestes pales arribem a un replà on continua la pujada per la esquerra del cim. Superem una llarga pala fins un altre replà on ja s’intueix a l'esquerra la collada del Forat dels Malhiverns (quin nom!). 


Allà ens trobem uns centimetres de neu nova que ens dificulten l’ascensió. Pràcticament tots optem per pujar els últims metres a peu. Des de la collada i amb grampons fem els últims 120m de desnivell fins el cim sostre d’Andorra.


Allà ens reagrupem i ens preparem per atacar la canal de l’Alt. Baixem cap a l'oest a buscar un coll i ens tirem cap a l'esquerra cap a la canal de l'Alt. L’inici és prou ample per provar l’estat de la neu, que si bé no ha transformat prou per gaudir de ple, ens permet anar fent girs amb precaució. Just quan la Canal es fa estreta un dels components del grup es fa mal al genoll. Prova de caminar amb grampons uns quants metres, però veient que no pot baixar decidim trucar al 112. Els bombers d’Andorra en 10 min ja arriben a on som i rescaten a la lesionada amb una actuació tan rápida com eficaç.




La resta del grup continuem baixant per la Canal que en alguns punts es fa molt estreta i pendent, però ho superem amb precaució. A la part final la neu està més transformada i els girs surten fàcils.
Un cop abaix desfem el recorregut de pujada fins els cotxes amb els esquís a la motxilla.

Anem a dormir a la Casa de Colònies Aina a Canillo.

Per sopar descobrim la cervesseria Blot, on a més de cervesses artesanes, gaudim d’unes hamburgueses i milaneses impressionants.

01/03/2020 del Casamanya Sud (2740m) +/-820 , F, *, S2


Ens llevem amb una mica de pluja i vent, però que sembla que no va a més. Esmorzem i tots estem d’acord en anar a una excursió més tranquil.la que la d’ahir,..
Tenim des de Canillo, per la carretera que puja al Mirador Roc del Quer, la sortida des de ben amunt (1940m), l'opció de pujar al Casamanya Sud. Anem a provar i veient que podem sortir amb esquís als peus pràcticament des del cotxe ens hi fiquem.


No hi ha massa neu i els cims estan emboirats. Anem pujant a prop del riu cap al Nord però de seguida girem a la esquerra on el bosc guarda més neu per anar a buscar la carena que mena al cim. La carena té neu, però amb orientació Sud ha perdut molt les últimes setmanes. Anem pujant buscant les llengües de neu fins arribar a la boira. Allà la meitat del grup decideix tornar als cotxes. La resta continuem fins al cim per terreny mixte (neu-pedres) i amb boira,.. no hi ha cim fàcil!


Per sort quan queden 50m per coronar s’obre el cel i ens regala unes vistes de somni. Gaudim del cim on arribem a peu.
Anem a buscar els esquís i baixem per una neu primavera justa amb alguns trams de neu “gespa” fins als cotxes.
Bones traces!
Hem estat 


7 comentaris:

Berta ha dit...

Bon resum d'un cap de setmana mogudet! Gràcies per organitzar la sortida, Manel i Carles P.....esperem que aviat tots recuperats per tornar-hi! I del vídeo.....sort que les preses falses no han sortit!!!!

Jaume J ha dit...

El Comapedrosa, gran cim! i a recuperar-se aviat els lesionats, ànims!
(m'agrada la darrera foto, i m'imagino el moment!!)

Montse S. ha dit...

Bona piulada, no oblidaré mai el concepte de típica canal d'iniciació, de 900m de de desnivell i S4... Gràcies cordis!!

Manel C. ha dit...

Grácies per aquests moments, molt xula la piada i el video, Carles.
Us he explicat que per primera vegada, vaig escoltar el mot "ensigalada" en aquest pic ara fa 25 anys?

Berta ha dit...

A mi m'ho has explicat Manel..... però m'agrada molt que et repeteixis.... cada vegada incorpores algun detall, que fa que riguem amb més ganes...

Hèctor Alonso ha dit...

Què dius! Com va anar? Tens més detalls? Em moro de ganes de saber la història, no l'he escoltat mai.

Carles, con sempre top el vídeo, i gràcies per triar un alberg q cada vegada q volies pixar t'havies d'escapar d les lliteres fenta una corda amb els llençols, rotllo Alcatraz. Precioses habitacions.

Berta ha dit...

Mira el senyoret....hehehe....sort en tenim d'Aina! Un lloc barat, on acullen a tothom....i wifi...què més volem a Andorra! Visca la Parròquia de Canillo....viscaaaa!