31 de gen. 2018

de travessa per les Muntii Bucegi, 26 a 28 de gener de 2018

Schi de tură als Càrpats, Romania

Tres dies en aquestes muntanyes i sobre els esquís donen per a molt. A primera hora encara que faci molt fred la natura desperta i el sol ho va escalfant tot, la muntanya és viva, el arbres transmeten força i el bosc amaga bestioles... i l'ós. La neu només agafa llum, sense transformar-se. Hora rere hora el cel emblaveix i després núvols de glaç el pinten de tonalitats cada cop més suggerents. Traces de pujada, descensos en neu pols, més traces a valls, colls i cims... el vent s’emporta els seus noms. La lluna apareix a les tardes, el fred es va fent viu i la ment s’aclareixi: s’arriba a l’èxtasi, la motxilla ja no pesa, els m de desnivell i qm recorreguts s'esvaeixen i la transformació d’homínid a esquiador de muntanya es consuma!


Les muntanyes de Bucegi són a només 2h de cotxe o tren al nord de Bucarest. Per l'est són molt escarpades però és on hi ha una petita estació d'esquí, Sinaia, i el telefèric de Busteni que permeten accedir a 2000m i no haver de fer molts més qm en cotxe.

Nosaltres prenem dos remuntadors de Sinaia: de la cota 1000 a 1400 i de 1400 a 2000m. L'estació d'esquí no és el nostre terreny sinó la porta d'accés a les muntanyes: petit descens, saltem "la tanca" i ja estem sols i en llibertat, en terra d'óssos, linx i llops, en un paradís per a l'esquí de muntanya. Crec que era Messner que parlava de límits horitzontals, i en aquesta ruta també ens hem trobat amb llargs trams planers, de blanc inmens on el repte és combatre la rutina i no defallir en arribar al final. Superat, la satisfacció pot ser com la de les grans pendents (o he patit al·lucinacions, haha!)

És un any de força neu i venim d'una setmana de rigorós hivern que han mantingut la neu molt seca. Per davant tenim tres dies de sol i només vent a partir de diumenge. El BPA marca un rigorós "4" per sobre 1800 i ens obliga a triar molt bé la ruta. Les condicions s'han anat estabilitzant tret d'aparició de gebre i la formació de plaques diumenge pel matí. En qualsevol cas no és un terrreny de grans pendents però si complex... i amb moltes possibilitats.


Resum de l'activitat:


Divendres 26 de gener - travessa de Sinaia a Pestera, amb ascensió al Vânturis 1942m

+500/-900m; 17,5qm; 8h; F, ***, S1/S2
Allotjament a Hotel Cabana Valea Cocorei 1607m (un "****" a la muntanya; la propera Cabana Padina és una altra bona opció).
Itinerari: Cota 2000 de Sinaia - Cabana Valea Soarelui 1760m - La Lacuri 1700m - Vânturis 1942m - Saua Lăptici 1830m - Cocora 1950m - Saua Cocora (Coll) 1945m - Pestera - Hotel Cabana Valea Cocorei 1607m.

Primera part preciosa pels turons clapats de bosc del Vânturis i la seva neu pols; llarguíssima travessa després per plató a 1900m fins al coll i descens entretingut fins al fons de la vall a Pestera.


Dissabte 27 - trilogia de cims al límit oest: Tătaru 1998m, Strungulita 1968m i Bătrâna 2181m

+/-1100m; 21,5qm; 8h; F, ***, S2
Allotjament a Hotel Cabana Valea Cocorei 1607m
Itinerari: Hotel Cabana Valea Cocorei 1607m - Monestir i Coves de Pestera - Cabana Padina 1509m - Refugi i coll Strunga 1909m - Strungulita 1968m - Saua Coteanu 1880m - Tătaru 1998m - cota 1700 - Refugi i coll Strunga 1909m - Saua Tapului 2025m - Bătrâna 2181m - Hotel Cabana Valea Cocorei 1607m

Gran dia. Encisats pel bosc descendim la vall passant pel Monestir i les coves de Pestera fins a la Cabana Padina.

Després remuntem la solana fins a les muntanyes i fem totes les que podem de sud a nord en una successió de canvis de pells, bons descensos, raconades precioses, guanyant el nord a la tarda i al fred que va caient.


La incertesa de trobar el camí de baixada al final de l'etapa (s'ha d'evitar el camí d'estiu) redobla la satisfacció final.



Diumenge 28 - Cap a l'Omu en travessa de Pestera a Sinaia
+1100/-1700m; 23qm; 9h; F, ***, S2
Itinerari: Hotel Cabana Valea Cocorei 1607m - Cabana Babele 2206m - Baba Mare 2294m - Saua Sugărilor 2305m - Cota 2400 de l'Omu (no fem flanqueig per vent i plaques) - Costila (repetidor i instal·lacions militars) 2490m - Babele 2206m - Cabana Piatra Arsă 1950m - M.Furnica 2103m - pistes - descens fins cota 1000.

L'objectiu era el llunyà pic Omu (2505m) però el vendaval i risc de plaques en la part final ens fan desistir d'atacar el darrer coll. La tornada és llarga i remuntem fins al Costila per aprofitar més m de descens. Ja amb les darreres llums de nou posem pells per pujar a pistes i fer un plàcid i llarg descens fins al cotxe, al pk de la cota 1000.


Dilluns 29 ens desplacem a Azuga (30') i prenem el remuntador fins la cota 1600. La nul·la visibilitat ens fa repensar de pujar al Pic Urechea, i ens conformem amb un bon descens per la pista i una mica de turisme a Bucarest. El vol ens porta de tornada a l'altra realitat, on no sembla que hagin passat tantes coses...



Informació addicional
Mapa: Bucegi 1:35.000 www.muntii-nostri.ro
Itineraris: està pràcticament tot marcat amb símbols i colors diferents segons l'itinerari, i apareixen al mapa. Algun senyal adverteix de la prohibició de passar-hi a l'hivern, en general per exposició a les allaus.
També cal agraïr la informació de condicions i recomenacions que ens han donat els membres del servei públic de salvament a la muntanya que estan a Pestera. Gràcies!
Bones traces!!!
Pep, Marta i Jaume

9 comentaris:

Pep ha dit...

Dies molt intensos a Romania traçant pràcticament totes les hores de llum possibles. Amplis horitzons que obren la imaginació a molts itineraris possibles tan al mateix Bucegi com a d'altres massissos propers, ganes de tornar-hi!

Carles Perera ha dit...

Quins paisatges, quines fotos!! Jaume fas poesia de l'esqui, gràcies per compartir-ho!!!!

Berta ha dit...

M'encanta la intro......m'encanta! Amor en majúscules per l'esquí de muntanya!!!! Ho comparteixo.....iuuuuujjjuuuuuu!!!!!!

miscel·lAnna ha dit...

Enhorabona colla!!
Felicitats per la sortida!

Quines fotos i quina neu!!

roser ha dit...

Aixxx...fas que m'hi trobi,per aquestes muntanyes!
Waiting for the vídeo!

jordi laparra ha dit...

Molt poètic! Bonica descripció i fotos molt xules! Esquí de descoberta en majúscules! Obrint nous horitzons! No hi ha qui us aturi.

Ricard Martínez ha dit...

Well done !!!

balena ha dit...

Wowww !! m'ha agradat TOT !!!
Molta inspiració i moltes ganes d'anar-hi !
ENHORABONA

Carles Perera ha dit...

Impressionant video! música, llums, neu i esquiades inmillorables!